48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Utse vinnaren till årets LUX-pris

Se filmerna i Göteborg Film Festivals digitala salong.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Nu får publiken på Göteborg Film Festival vara med och utse årets bästa europeiska film, genom att de tre nominerade filmerna till LUX-publikpriset visas i festivalens digitala salong.

LUX – Publikpriset för europeisk film delas sedan 2020 ut varje år av Europaparlamentet och European Film Academy i samarbete med Europeiska kommissionen och Europa Cinemas. Priset bygger kulturbroar tvärs över Europa genom att rikta ljuset mot filmer som berör centrala frågor i den europeiska offentliga debatten. Priset har till syfte att stärka banden mellan politiken och medborgarna genom att bjuda in den europeiska publiken till att bli aktivt delaktig och rösta på sina favoritfilmer.

I samarbete mellan Göteborg Film Festival och LUX – Publikpriset för europeisk film, visas årets tre nominerade filmer i festivalens digitala salong, för att ge den svenska publiken möjlighet att se filmerna och vara med och utse vinnaren.

Lägg din röst här efter att du har sett alla eller någon utav filmerna

Priset delas ut vid LUX-publikprisets ceremoni på Europaparlamentet i Strasbourg den 8 juni 2022, och genom att rösta har du chansen att bli inbjuden till prisutdelningen.

Här är de nominerade filmerna

Den stora friheten

Den stora friheten

Tungt prisbelönat, episkt och queert fängelsedrama levandegör mästerligt ett stycke upprörande tysk efterkrigshistoria, i tre tidsperioder.

Homosexuelle Hans Hoffmann har överlevt koncentrationslägret, men det han har att se fram emot efter kriget är att återkommande bli kastad i fängelse. Allt enligt den så kallade paragraf 75, som säger att ”onaturligt sex” mellan män är olagligt. Filmen tar sitt avstamp 1969, med återblickar till 1945 och 1957, och vibrerar av ilska och frustration, men också romans och passion. Franz Rogowski (Undine, GFF 2021, Transit) är magisk som Hans, liksom Georg Friedrich är briljant som Viktor, den från början homofobiske cellkamraten som över tid ska bli den viktigaste relationen av alla. Den stora friheten är en vacker kontemplation över att mänskliga förbindelser alltid lyckas finna en väg även under de dystraste omständigheter. Österrikes Oscarsbidrag.

Sebastian Meises Den stora friheten ingår i det ordinarie festivalprogrammet, och får svensk premiär den 29 januari 2022 – både på biografen Capitol och i den digitala salongen. Läs mer


Quo Vadis, Aida?

Quo Vadis, Aida?

Aida kämpar för att rädda sin familj undan folkmordet i Srebrenica, i festivalfavoriten Jasmila Žbanićs vidunderligt starka och flerfaldigt prisade drama.

Med Grbavica (guldbjörnen i Berlin 2006) och For Those Who Can Tell No Tales (GFF 2014), har Žbanić tidigare behandlat kriget i Bosnien och dess eftermäle. Nu återvänder hon till de dagar i juli 1995 då 8 000 bosniakiska män och pojkar mördades i Srebrenica. Engelskläraren Aida (en makalös Jasna Duričić) tolkar åt de FN-styrkor som ska skydda de 30 000 bosniaker som sökt sig till förläggningen, däribland hennes man och två söner. Men när de serbiska styrkorna med general Mladić i spetsen marscherar in blir det snart uppenbart att detta beskydd inte är mycket värt. Žbanić levererar en smärtsamt kompromisslös men helt nödvändig film om dessa händelser – som blir så totalt närvarande när vi ser dem med Aidas ögon.

Jasmila Žbanićs Quo Vadis, Aida? visades på Göteborg Film Festival 2021, och prisades då med Dragon Award Best International Film. Den 29 januari återlanseras filmen i den digitala salongen.


Flykt

Flykt

En känslig hemlighållen berättelse i mästerligt gestaltad animerad dokumentär som skär rakt in i hjärtat och samtiden.

För 20 år sedan kom Amin till Danmark som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Idag är han en framgångsrik akademiker och ska gifta sig med sin pojkvän, men en väl förborgad hemlighet hotar ödelägga hans liv och allt han åstadkommit. Jonas Poher Rasmussen (Searching For Bill, GFF 2013), tecknar ett ärligt och inkännande porträtt av Amin och hans tid på flykt, en period i livet han aldrig tidigare berättat om. Genom animationer och dokumentära klipp tar oss filmen med på en häpnadsväckande livsberättelse som ställer högaktuella frågor om våra samhällsstrukturer och hur de drabbar den enskilde individen.

Jonas Poher Rasmussen Flykt prisades nyligen med en guldbagge för bästa internationella film. Filmen visades även på Göteborg Film Festival 2021, och prisades då med Dragon Award Best Documentary. Den 29 januari återlanseras filmen i den digitala salongen.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen