46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023

Skapa filmfestivalens mest sedda film!

Göteborg Film Festival och Göteborgs 400-årsjubileum utlyser en tävling där vinnaren får utforma 2023 års festivalvinjett.

Med anledning av Göteborgs Jubileumsfirande nästa år utlyser filmfestivalen tillsammans med 400-årsjubileet en tävling där vem som helst, från proffs till amatörer, kan skicka in ett bidrag och få tävla om att skapa den mest sedda och omdiskuterade filmen på Göteborg Film Festival: vinjettfilmen.

Göteborg i fokus under Göteborg Film Festival 2023

2023 blir Göteborg ett av de tematiska fokusen under Göteborg Film Festival. Vi kommer att gräva i filmarkiven och ta pulsen på samtidens Gbg för att under kommande festival skriva vår stads filmhistoria. Men vi vill även bjuda in hela Göteborg och Sverige att delta med sina Göteborgsbilder! Det enda som krävs för att tävla är en filmidé. Festivalen står sedan för en budget på 50 000 kronor som ska finansiera produktionen till vinnande förslag. Du behöver inte vara etablerad filmare för att tävla. Är den vinnande idén inlämnad av en filmskapare utgår produktionsmedel att producera vinjettfilmen, men vinner en idé från en icke-filmare kommer festivalen att anlita ett produktionsbolag för att förverkliga idén utifrån vinnarens instruktioner. Bästa filmidé är vad som utgör tävlingen.

Vinjettfilmare genom åren

En lång tradition på Göteborg Film Festival är festivalens vinjettfilm. Före varje filmvisning visas den korta film som ger ett anslag till festivalupplevelsen. Sedan flera år tillbaka har vinjettfilmen gjorts av etablerade svenska filmskapare så som Ruben Östlund, Gabriela Pichler, Johannes Nyholm med flera. I år var det konstnären Lap-See Lam som utformade den. Filmarna har alla fått instruktionen att låta sig inspireras av årets festivaltema.

Titta på tidigare vinjettfilmer

Vilken färg, form och smak har Göteborg? Vilka är människorna i staden? Det sägs att det är delarna som gör helheten. Så om Göteborg likt ett pussel är summan av sina bitar, vilken pusselbit är då din och vilken känner du saknas i bilden av din stad?

Skicka in ditt bidrag

Var med och tävla om att få göra vinjettfilmen till Göteborg Film Festival 2023. Temat för filmen ska vara Göteborg – men tolkningen av temat är fri. Vinjettfilmen kommer att visas framför varje filmstart under Göteborg Film Festival 2023, det betyder fler än tusen visningar. Vinjettfilmen ska vara runt 45 sekunder lång och får inte vara över en minut.

Vad krävs för att tävla?

  • En filmidé, max en A4-sida lång.
  • En inspirationsbild, som på något sätt säger något om din filmidé.
  • En kort text om dig själv.

Skicka sedan ditt tävlingsbidrag till vinjett@goteborgfilmfestival.se före den 14 augusti.

Vad händer sen?

Den 2 september presenteras de nominerade bidragen och en röstningsperiod tar vid. Vinnaren avgörs genom röstning från publik men också av en professionell jury. Den 26 september utses vem som vinner och får en budget på 50 000 kronor. Vinnaren får sedan antingen själv filmatisera sin idé eller låter filmfestivalen ett produktionsbolag genomföra idén utefter vinnarens instruktioner.

Tävlingen är ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Göteborgs 400-årsjubileum som projektleds av Göteborg & Co, en del av Göteborgs Stad.