Filmforum Sverige
Göteborg Film Festivals forum för svensk filmbransch
Göteborg Film Festivals forum för svensk filmbransch
Göteborg Film Festivals forum och mötesplats för den svenska filmbranschen är tillbaka 25–26 januari, 2025.
Under årets Filmforum Sverige tar vi oss an några av de mest aktuella och engagerande frågorna för den svenska branschen. I fokus står framtiden och den långsiktiga överlevnaden för svensk film, den svenska dokumentärens genomslagskraft, hur vi bäst kan utveckla och vårda talang inom branschen, och hur internationella perspektiv på våra nationella utmaningar kan bidra till att forma ett framtida svenskt filmlandskap. Och mycket mer!
Filmforum Sverige är ett forum för inspiration och kompetensutveckling där samtal, diskussioner och möten ger utrymme för nya visioner och perspektiv.
Huvudpartner till Filmforum Sverige är Filmkontoret Göteborg Stad.
25–26 januari, 2025
Folkteatern, Göteborg
Öppet för alla med ackreditering till Göteborg Film Festival, ingen föranmälan krävs.
Fullständigt program presenteras i januari.
Efter förra årets succé återvänder Townhall under Filmforum Sverige – ett interaktivt möte där filmbranschen samlas för att diskutera aktuella frågor och framtidens väg för svensk film. Här ges branschens aktörer möjlighet att göra sina röster hörda och föra samtal direkt med beslutsfattare.
Svensk film och filmbransch står vid ett vägskäl. Under året har den nationella filmutredningen samtalat med branschen om svensk films framtid – men vad har dessa samtal lett till, och hur ser branschen på framtiden? Hur kan svensk film återfå publikens förtroende? Svenska Filminstitutet satsar på att stärka den långa spelfilmen, men är insatserna tillräckliga? Vilka politiker står bakom svensk film? Inom Norden är svensk film den som får minst stöd – hur ska framtidens finansiering tryggas? Dessutom förändrar teknologiska framsteg yrkesrollerna inom film – har filmarbetare råd att stanna kvar i branschen?
Townhall presenteras av Göteborg Film Festival och Sveriges Filmregissörer, i samverkan med Svenska Filminstitutet, Film & TV-Producenterna, Fackförbundet Scen & Film, Filmregionerna och Women in Film & Television Sverige. Fler samverkansparter kan tillkomma.
Lördag 25 januari, 14.00–16.00
Folkteatern, Göteborg
Öppet för alla med ackreditering till Göteborg Film Festival, ingen föranmälan krävs men evenemanget är populärt så kom i god tid.
Under Filmforum Sverige riktar vi, tillsammans med svenska branschaktörer, blicken mot några av de mest aktuella och brännande ämnena. I fokus står bland annat den kommande nationella filmutredningen och de möjliga effekterna av den, teknologins påverkan på produktionskedjan och branschens yrkesroller, och hur vi kan främja talang och diversifiera sektorn för att stärka filmens framtid.
Filmforum Sverige är Göteborg Film Festivals arena för svensk filmbransch och består av samtal, diskussioner och inlägg som fokuserar på inspiration, nya visioner, framåtblickande dialog och kompetensutveckling.
Filmforum Sverige sker 27–28 januari på Folkteatern i Göteborg och är öppet för alla med ackreditering till Göteborg Film Festival.
Fullständigt program presenteras i januari.
09.45–17.30
09.45–10.00 Vakna med Pia och Jonas
10.00–11.00 Filmrummet: Nya vägar till publiken
11.00–12.10 Framtidens filmskapande: Virtuell Produktion och dess roll i Norden
12.10–13.00 Lunchpaus
13.00–13.45 Vem stöttar det djärva berättandet?
14.00–16.00 Townhall @ Filmforum Sverige – Ett upprop för den svenska filmen
16.00–16.10 Maritha Norstedts stipendiefond
16.00–17.30 Lanseringsevent och mingel för Säkert set på Hotel Draken, Landscape
Vakna med Pia och Jonas
Vakna med Pia och Jonas
Göteborg Film Festivals tillträdande och avgående konstnärliga ledare morgonpratar film och filmbransch.
Medverkande: Pia Lundberg och Jonas Holmberg
Filmrummet: Nya vägar till publiken
Filmrummet: Nya vägar till publiken
Visningssektorn behöver bättre kunskap om dagens filmpublik. Här presenteras tre projekt med nya idéer för affärsmodeller, distributionsmöjligheter och publikförståelse.
Snabba marknadsföringsinsatser baserade på biljettförsäljning i realtid. Idéer för att landsorten ska satsa på ”värdefull film”. Publikanalyser för att förtydliga filmfestivalers betydelse. Detta är några av sakerna som undersöks i projekten ”Data och CRM för ökad publik på värdefull film”, Vidgade vyer – film som är mer” och ”Publikanalys”, som Biografcentralen, Triart Film och Föreningen Filmdistributörerna samt Uppsala Kortfilmfestival arbetar med. Mer info om projektet i Filmrummet.
Medverkande: Jens Lanestrand, Biografcentralen; Johanna Prack, Folkets Hus och Parker och Eva Esseen Arndorff, TriArt Film; Niclas Due Gillberg, Uppsala Kortfilmfestival
Moderator: Daniella Mir, Svenska Filminstitutet
I samarbete med: Svenska Filminstitutet
Framtidens filmskapande: Virtuell Produktion och dess roll i Norden
Framtidens filmskapande: Virtuell Produktion och dess roll i Norden
Virtuell produktion (VP) blir en allt viktigare metod inom audiovisuell produktion. I en trestegsraket tittar vi närmare på de tekniska, konstnärliga, miljö-, och yrkesmässiga aspekterna.
Hur används VP idag, vilka är de olika alternativen och hur kan de anpassas i förhållande till budget? I ett hållbarhetsperspektiv kan VP också innebära färre transporter, tidseffektivisering och en demokratisering av filmskapandet. Företaget VP Nordic delar med sig av sina kunskaper och berättar om sitt samarbete med Kulturakademin och Film i Väst som drivs av en vision om att förhöja kunskapsnivån inom branschen och i Västra Götaland, föra fram nya perspektiv och innovativa angreppssätt, och bidra till utvecklingen av mer hållbara och miljövänliga produktionsmetoder.
Det blir också en titt på vilka nya yrken som uppstår genom den tekniska utvecklingen, följt av information från Yrkesnämnden för Film och TV om hur du kan ansöka om ett yrkesbevis som visar just dina spetskompetenser och vilka fortbildningar som kommer att erbjudas inom området.
Medverkande: Johannes Skoog och Rasmus Eriksson, VP Nordic; Peter Hiltunen, Kulturakademin; Charlotte Gimfalk, Yrkesnämnden för Film och TV
I samarbete med: Kulturakademin, VP Nordic, Film i Väst och Yrkesnämnden för Film och TV
Efteråt bjuder Kulturakademin, VP Nordic och Film i Väst på öppet hus klockan 14–18, med tester och mingel. En möjlighet till fördjupning, frågeställande och att se Virtuell Produktion i praktiken hos Film i Väst, Kungsgatan 7 i Göteborg.
Lunchpaus
Lunchpaus
Vem stöttar det djärva berättandet?
Vem stöttar det djärva berättandet?
I tider där det ropas på snabba lösningar för att motverka det svenska “droppet” på biograferna är det viktigare än någonsin att tala om kreativitet, djärvhet och tillit till dem som skapar filmerna.
Paradiset Brinner och Miraklet i Gullspång fick pris för bästa film och bästa dokumentär på Guldbaggegalan. Här samtalar regissörerna om de val som behöver göras, den attityd som krävs och de kreativa samarbeten som möjliggör ”det djärva berättandet”. Samtalet tar avstamp i Sveriges Filmregissörers Regibok som presenterades på Filmforum Sverige 2023.
Medverkande: Mika Gustafson och Maria Fredriksson
Moderator: Karin Wegsjö, Sveriges Filmregissörer Scen & Film
I samarbete med: Sveriges Filmregissörer Scen & Film
Townhall @ Filmforum Sverige – Ett upprop för den svenska filmen
Townhall @ Filmforum Sverige – Ett upprop för den svenska filmen
Årets stora nyhet på Filmforum Sverige är ett interaktivt stormöte där branschens röster förenas för att diskutera de mest aktuella och brännande frågorna kring svensk film med målet att hitta nya vägar framåt.
Svensk film och filmbransch står vid ett vägskäl. En nationell filmutredning är på gång samtidigt som branschen påverkas av det ekonomiska läget, den teknologiska utvecklingen och det växande klimathotet. Dessa faktorer skapar en ständig dynamik som kräver anpassning och innovation. Här ges den svenska branschen möjlighet att göra sina röster hörda, ställa frågor till makthavare från bland annat Kulturutskottet, Svenska Filminstitutet, Film i väst och SVT, dela egna reflektioner och initiera meningsfull dialog. Allt med målet att skapa ett livligt och framåtblickande rum.
Mer om Townhall @ Filmforum Sverige.
Moderatorer: Carl Javér, Sveriges Filmregissörer Scen och Film och Andrea Östlund, regissör
I samarbete med: Sveriges Filmregissörer Scen och Film, Oberoende Filmares Förbund, Women in Film and Television, Svenska Filminstitutet
Maritha Norstedts stipendiefond
Maritha Norstedts stipendiefond
Den allra första mottagaren av Maritha Norstedts stipendiefond presenteras.
Maritha Norstedt hade en bakgrund som produktionschef och linjeproducent och brann för återväxten. När hon plötsligt dog sommaren 2023 instiftades en stipendiefond, finansierad av Unlimited Stories, Film Finances, Svenska Bio, Co-made och Nordisk Film instiftat ett stipendium i hennes namn. Stipendiaten, en junior produktionsledare, får möjlighet att följa en internationell inspelning under en tid, vilket ger erfarenheter och kompetens som sedan kan berika produktion i Sverige.
I samarbete med: Unlimited Stories, Film Finances Scandinavia, Svenska Bio, Co-made och Nordisk Film
Lanseringsevent och mingel för Säkert set på Hotel Draken, Landscape
Lanseringsevent och mingel för Säkert set på Hotel Draken, Landscape
Vad kan vi göra för att minska olyckor och tillbud inom film- och tv-produktion? Hur kan vi tillsammans skapa en trygg arbetsmiljö? Hur har fokus skiftat på arbetsmiljöfrågorna över åren? Prevent bjuder tillsammans med Scen & Film, Medieföretagen och Yrkesnämnden för film och tv in till lanseringsevent för alla som jobbar, studerar och utbildar inom film- och tv-produktion.
09.40–17.30
09.40–10.00 Berättelsen om Moving Sweden
10.00–10.45 Film som forskning – forskning som film
11.00–11.20 Rena vinsten med hållbar film
11.20–11.35 AI-insikter och utblickar med Johanna Koljonen
11.35–11.55 AI case study: Souls on tape
11.55–12.45 Lunchpaus
12.45–13.30 Startsladden – möt årets tävlande
13.30–14.30 Konstnärskap i en digital värld: AI och skådespelaren
14.30–15.00 AI case study: Love Duet – Suzanne och Bergman, en filmkomedi om modet att skapa
15.00–16.00 Mångfald som recept för framgång
16.00–17.00 Eftermingel på Folk
17.00–17.30 Hotel Draken, Biblioteket: Publikpriset Startsladden
Berättelsen om Moving Sweden
Berättelsen om Moving Sweden
Här är historien om Moving Sweden och dess långfilmssatsning – 5 år som genererat 17 filmer.
Samarbetet mellan Svenska Filminstitutet och Sveriges Television startade 2013 med syftet att stimulera förnyelsen av svensk film och stärka återväxten genom att utveckla upphovspersoner och den svenska filmen i hela landet, genom högt kreativt tak och enklare finansiering. Nu har satsningen förlängts till 31 december 2024. Dessutom blir det smakprov från Biodlaren som är i förproduktion.
Medverkande: Marcus Carlsson, regissör; Hedvig Nilsson och Adam Lundgren, skådespelare
Moderator: Andra Lasmanis, SVT
I samarbete med: Moving Sweden
Film som forskning – forskning som film
Film som forskning – forskning som film
Under årets Göteborg Film Festival presenterar teater- och filmregissören Marcus Lindeen sitt konstnärliga forskningsprojekt, som består av pjäsen Det osynliga äventyret, filmen Flotten och boken Iscensatta samtal. Tillsammans med regissörskollegorna Mia Engberg (Darkness as material) och Ester Martin Bergsmark (voice under), som också doktorerat på Stockholms konstnärliga högskola samtalar han om på vilket sätt fördjupning och forskning påverkar kreativt filmskapande.
Medverkande: Mia Engberg, Ester Martin Bergsmark och Marcus Lindeen
Moderator: Karin Ekberg, regissör
I samarbete med: Stockholms konstnärliga högskola
Det osynliga äventyret spelas på Göteborgs Stadsteater lördag 27 och söndag 28/1, filmen Flotten visas söndag 28/1 och boken Iscensatta samtal presenteras utförligt under ett samtal i Stadsteaterns foajébar, söndag 28/1.
Rena vinsten med hållbar film
Rena vinsten med hållbar film
Vad händer om man räknar om budgeten för en genomförd långfilm med exakt samma poster, men istället utifrån kostnaderna som uppstått om man hade arbetat hållbart?
Det har linjeproducenten Tess Tammer och hållbarhetsombudet Maikol Petersen gjort. Resultatet: Det blir över en miljon kronor billigare!
Medverkande: Tess Tammer och Maikol Petersen
Moderator: Susanne Ottosson, Film i Väst
I samarbete med: Film i Väst, Film Stockholm, Filmpool Nord, Film i Skåne och Film på Gotland
AI-insikter och utblickar med Johanna Koljonen
AI-insikter och utblickar med Johanna Koljonen
Årets tema på Göteborg Film Festival är AI: Another Intelligence. Med basen i sitt arbete med Nostradamus-rapporten delar medieanalytikern Johanna Koljonen med sig av sin kunskap och sina tankar runt hur AI kommer att påverka film- och tv-branschen, vilka möjligheter det kan skapa och vilka utmaningar det innebär.
Medverkande: Johanna Koljonen, medieanalytiker
I samarbete med: Kulturakademin
AI case study: Souls on tape
AI case study: Souls on tape
Filmen Souls on tape följer med radiolegenden Mats Nileskär (Soul Corner, P3 Soul) på en resa tillbaka i tiden, genom 40 år av djuplodande och personliga intervjuer med ikoner från soul, blues och r’n’b-scenen.
Hur förvandlar man radiointervjuer till film? Hur framkallar man bilder som aldrig tagits? Vilka etiska och juridiska utmaningar behöver hanteras? Mats Nileskärs unika intervjuskatt och hans minnen är den bärande delen av Souls on tape. Filmen regisseras av Carl Javér och produceras av Fredrik Lange på Vilda Bomben AI, som använder AI som ett konstnärligt medel. Souls on tape är en samproduktion med Common Ground Pictures och Film i Väst, i samarbete med Lindholmen Science Park.
Medverkande: Fredrik Lange, Vilda Bomben AI
Moderator: Camilla Larsson, Göteborg Film Festival
Lunchpaus
Lunchpaus
Startsladden – möt årets tävlande
Startsladden – möt årets tävlande
Startsladden är Sveriges främsta kortfilmstävling med en prissumma på 440 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster. Möt regissörerna bakom de åtta nominerande filmerna inför visningen och prisutdelningen på Biograf Draken (14.00).
Medverkande: Patrik Eklund, Jag är elden; Alexandra Dahlström, Järnridån; Balder Ljunggren, Vrå; Olga Krüssenberg, Isblink; Simon Vahlne, My gig in Sweden; Agnes Skonare Karlsson, Favours; Amin Zouiten, Qirat och Karin Franz Körlof, En hjältes död
Moderator: Annie Karlsson, Göteborg Film Festival
Konstnärskap i en digital värld: AI och skådespelaren
Konstnärskap i en digital värld: AI och skådespelaren
Vilken blir skådespelarens roll i en värld där röst och kropp kan fångas in och omarbetas av en dator? Hur värnas konsten som uppstår i det mänskliga mötet och vad händer med samarbetet mellan skådespelare och regissör? Kan en dator göra rösten lika bra som en människa och hur skyddas skådespelarens juridiska rättigheter, parallellt med att vi välkomnar de möjligheter AI ger? En grupp skådespelare med olika erfarenheter möts i ett samtal om framtiden och ger ett svenskt perspektiv på det som nyligen orsakade strejken i Hollywood.
Medverkande: Louise Ryme, skådespelare; Simon Norrthon, skådespelare och förbundsordförande Scen & Film; Daniel Sjöberg, skådespelare och regissör
Moderator: Hanna Lekander, skådespelare och vice ordförande skådespelaravdelningen Scen & Film
I samarbete med: Skådespelaravdelningen Fackförbundet Scen & Film
AI case study: Love Duet – Suzanne och Bergman, en filmkomedi om modet att skapa
AI case study: Love Duet – Suzanne och Bergman, en filmkomedi om modet att skapa
Suzanne Ostens delar med sig av sin kreativa tiostegsraket och sina idéer om att hitta nycklar till kreativiteten och sätta igång tankar som väcker lusten hos alla som lyssnar att själv skapa. Och berättar om hur hon ska gestalta Bergman med hjälp av Vilda Bomben AI. Love Duet produceras av Helene Granqvist på Vilda Bomben Film, med Camilla Läckberg från Bad Flamingo som exekutiv producent. Bergman spelas av Simon Norrthon och Suzanne själv av Sanna Sundqvist. Med i projektet finns också Janne Widmark (Kung Fury med mera) och hans illustrationer.
Medverkande: Suzanne Osten, regissör; Sanna Sundqvist, skådespelare och Camilla Läckberg, exekutiv producent
Moderator: Camilla Larsson, Göteborg Film Festival
Mångfald som recept för framgång
Mångfald som recept för framgång
Mångfald, inkludering och representation har varit en central del av skapandet i många av de senaste årens största publiksuccéer och mest prisbelönta film- och dramaproduktioner, såväl i Sverige som internationellt. I ett inspirerande samtal om betydelsen av mångfald, både framför och bakom kameran delar paneldeltagarna med sig av erfarenheter och ger sina bästa råd för framgång och publik relevans.
Medverkande: Andra Lasmanis, SVT; Anders Nylander, SFI; Simon Norrthon, Fackförbundet Scen & Film; Anna Odenhall, producent; Solin Bakircian, People of Film
Moderator: Annika Ryberg Whittembury, Normkreativa arbetsgruppen Fackförbundet Scen & Film
I samarbete med: People of Film och Normkreativa arbetsgruppen Fackförbundet Scen & Film
Eftermingel på Folk
Eftermingel på Folk
Fortsätt samtalet om Mångfald som recept för framgång när Normkreativa gruppen och Scen & Film bjuder på snittar och bubbel på Folk.
Hotel Draken, Biblioteket: Publikpriset Startsladden
Hotel Draken, Biblioteket: Publikpriset Startsladden
Göteborg Film Festival presenterar vinnaren av Startsladdens publikpris.
Medverkande: Vinnaren
Moderator: Annie Karlsson, Göteborg Film Festival
Filmforum Sverige, Göteborg Film Festivals mötesplats för den svenska filmbranschen, är tillbaka 28–29 januari. I år håller forumet till på Folkteatern, en självklar plats på den kulturella smältdegel som är Järntorget.
Årets program fokuserar bland annat på biografens roll som rum för film och samlingsplats och hur distribution kan se ut i en ny tid, samt nya förutsättningar och nya möjligheter för flera yrkesgrupper. Vi tittar också närmare på hur manusförfattare och rollsättare kan mötas och vad som krävs för ett hållbart liv som filmare.
Filmforum Sverige, är festivalens arena för svensk filmbransch och består av samtal, debatter och inlägg som fokuserar på inspiration, nya visioner, framåtblickande dialog och kompetensutveckling.
Filmforum Sverige är öppet för alla med en ackreditering och föranmälan krävs inte.
10.30 – 10:50 Biografen i streamingsamhället
Mirja Wester, vd Göteborg Film Festival, hälsar välkommen till Filmforum Sverige och tar temperaturen på biografen som samhällsrum och konstarena i samtal med Kalle Boman, filmproducent och biografideolog.
11.00 – 11.50 Håller filmen på att dränkas i vin?
Måste filmen paketeras i event eller kan den stå på egna ben? Vad händer med den kreativa processen i upplevelseekonomins tid och vilka är vinnarna och förlorarna? Ett samtal om kärlek till filmen, biografen och framtiden.
Arrangeras i samarbete med Folkets Bio.
Medverkande: Eliza Jones, filmproducent (festivalaktuell med Andreas Öhmans En dag kommer allt det här bli ditt), Daniel Tollefsen Altamirano, biografföreståndare Folkets Bio Umeå och Abbe Hassan, regissör till festivalaktuella Exodus)
Moderator: Olga Ruin, filmkritiker
Det bjuds på fika i anslutning till samtalet.
12.00 – 13.00 Lunchuppehåll
13.00 – 13.45 Distribution i ett gränsland för konst och film
Vi rör oss i gränslandet mellan konst och film och försöker hitta platser där dessa verk ska nå sin publik och hitta sin givna plats i och utanför biografen. Hur kan vi nå till konst- och filmvärlden och bygga broar dem emellan? Möt norska och svenska nytänkare inom distribution i ett samtal om framtiden.
Arrangeras i samarbete med Filmbyrået Jack.
Medverkande: Mariken Halle och Cato Fossum, Filmbyrået Jack; Sarah Hansson och artistic director Göteborg International Biennial for Contemporary Art
Moderator: Lisa Taube, redaktör Filmforum Sverige 2023
14.00 – 14.45 Upphovsrätt och royalty för klippare, ljuddesign och maskdesign
Ett filmverk är ett typexempel på en produkt av ett samarbete där varje funktion i teamet bidrar till det slutliga resultatet, även om inte alla funktioner är lika synliga. Hur kan det komma sig att vissa upphovsgrupper inte erhåller royalty?
Scen & Films förhandlingschef Christine Strindberg inleder detta seminarium med grundläggande information kring upphovsrätten och varför en stark upphovsrätt är avgörande för filmskapandet och för ett rikt kulturliv. Hur hänger upphovsrätten ihop med royalties och vilken roll har förbundet i framförhandlandet av dessa villkor?
Arrangeras i samarbete med Fackförbundet Scen & Film.
Medverkande: Christine Strindberg, förhandlingschef Scen & Film; Linda Boije af Gennäs, maskdesigner och Fredrik Morheden, klippare
Moderator: Lisa Taube, redaktör Filmforum Sverige 2023
15.00 – 15.45 Framåt för kvinnliga+ filmfotografer!
Flera kvinnliga+ filmfotografer har utmärkt sig på senare år. Trots det var det bara 20 procent av svenska långfilmer med premiär 2021 som hade en kvinna bakom kameran. Det är dags att bryta upp ”the boys club” och göra kvinnliga+ filmfotografer till norm för långfilm i Sverige! Möt tre framstående filmfotografer i ett samtal med regissörer om utmaningar, visioner och framtid bakom kameran.
Samtalet arrangeras av WIFT-Tech, ett nytt projekt stöttat av WIFT, Camera Nordic och ARRI med syfte att stärka och stödja kvinnor+ som arbetar inom kamera och ljussättning.
Obs! Med ordet ”kvinnor+” avses alla de som identifierar sig som kvinnor eller/och trans, intersex, icke-binära och cis-kvinnor.
Arrangeras i samarbete med WIFT Sverige.
Medverkande: Sophia Olsson, filmfotograf; Maria von Hausswolff, filmfotograf (festivalaktuell med Godland, av Hlynur Pálmason); Nathalie Álvarez Mesén, regissör och Shazi Özdemir, filmfotograf
Moderator: Andrea Östlund, regissör och manusförfattare
16.00 – 17.30 Fira med WIFT
WIFT Sverige bildades 2003 av filmaren och tv-producenten Görel Elf och producenten Anita Oxburgh med stöd från Lena Hansson, dåvarande konsulent vid Svenska Filminstitutet. 20 år senare firar vi detta och att WIFT TECH, som arbetar för att flytta fram positionerna för kvinnor och icke-binära som arbetar med foto och ljussättning nyligen bildats.
WIFT Sverige bjuder på bubbel och tilltugg på restaurang Folk, i anslutning till Folkteatern.
10.00 – 11.30 Frukostmingel och samtal med Svenska Filminstitutet: Distribution och visning
Välkomna på frukostmingel och att träffa lanseringskonsulent och handläggare för stöd gällande lansering av svensk- och utländsk film, filmfestivaler, streamingtjänster och publikanalys/innovativ marknadsföring. Enheten för Distribution och visning samlar branschen i ett modererat panelsamtal kring handläggningsprocessen, bedömningsgrunder, hur referensgruppen fungerar, hur beslut tas med mera. Publiken har under samtalet möjlighet att ställa frågor direkt till handläggarna utifrån sina behov.
Frukost serveras från 10, samtalet börjar 10.30. Vänligen osa här senast den 23 januari.
Arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet, enheten för Distribution och visning.
Medverkande: Åsa Jacobsson, lanseringskonsulent; Tomas Johansson, handläggare och Johanna Holmin, handläggare
Moderator: Daniella Mir, administratör Distribution och visning
11.45 – 12.15 När casting möter manus
I sökandet efter huvudrollerna till ungdomsfilmen Forever finkammades Göteborg efter 13-åriga fotbollstjejer. Ingen av dem hade tidigare erfarenhet av film. I processen skrevs manus om för att bättre passa dem som skulle axla rollerna.
Hur kan manusförfattare och rollsättare vara mer öppna inför varandras processer?
Vilka aspekter av manus kan anpassas efter skådespelarna och vad är svårare att kompromissa med?
Är det bäst att improvisera eller att utgå från skrivna scener när man provfilmar unga?
Hör rollsättaren Archana Khanna samtala med manusförfattaren Jessika Jankert om deras samarbete med långfilmen Forever som har biopremiär sommaren 2023.
Arrangeras i samarbete med Film&TV vid Lindholmen Science Park och Manusfabriken.
Medverkande: Jessika Jankert, manusförfattare och Archana Khanna, rollsättare
Moderator: Gunnar Eriksson, Projektutvecklare Film&TV Lindholmen Science Park
12.15 – 13.00 Lunchuppehåll
13.00 – 13.30 Ett hållbart arbetsliv
Oberoende Filmares Förbund och FilmCentrum Väst har genomfört en enkät bland filmare i Västra Götalandsregionen för att utröna vilka behov som finns för ett hållbart yrkesliv. Detta panelsamtal presenterar enkäten och blickar framåt. Hur kan behoven mötas genom organisering?
Arrangeras i samarbete med FilmCentrum Väst och Oberoende Filmares Förbund (OFF).
Medverkande: Victor Nyåker, filmfotograf och Dennis Harvey, Oberoende Filmares Förbund (festivalaktuell med dokumentärfilmen I must away).
Moderator: Golaleh Azad, FilmCentrum Väst
13.45 – 14.30 Vad gör en regissör?
Bakom varje filmverk finns hundratals val i både det stora och det lilla och regissörens beslut är avgörande för hur filmen kommer att bli. Här möter vi fyra regissörer som visar var sin scen ur sin fiktiva eller dokumentära filmproduktion och generöst berättar om vilket avgörande val som färgade just det exemplet.
Arrangeras i samarbete med Sveriges Filmregissörer, en del av fackförbundet Scen & Film.
Medverkande regissörer: Måns Herngren, Andrea Östlund, Kristina Lindström och Maryam Ebrahimi
Moderatorer: Carl Javér och Karin Wegsjö, Sveriges Filmregissörer
14.45 – 16.00 Boksläpp för Vad gör en regissör?
Seminariet om regirollen följs upp med release för boken Vad gör en regissör? som tagits fram av Sveriges Filmregissörer och mingel på Folk, i anslutning till Folkteatern.
16.30 – 17.30 Fira Startsladdens publikpris
Var med när vinnaren av Startsladdens publikpris avslöjas! Direkt efter visningen på biograf Draken avslöjas vinnaren på Filmforum Sverige. Baren på Folk håller öppet!
Filmforum Sverige är Göteborg Film Festivals arena för den svenska filmbranschen och ägde rum 29–30 januari 2022. Forumet är öppet för alla ackrediterade.
Filmforum Sverige tar tempen på svensk filmbransch. Vi bjuder in till samtal och debatt som både ska väcka nya tankar, sprida kunskap och inspirera samtidigt som de synliggör var vi befinner oss och vart vi är på väg. På programmet står bland annat på jämställdhet, kompetensförsörjning, ”kvalificerade perspektiv” och framtidens filmfinansiering. Vi ger också en inblick i arvet efter Sven Nykvist och funderar om manusförfattaren kan vara auteur i vår tids produktionslandskap.
Programpunkterna utformas av festivalen i samarbete med Dramatikerförbundet, Film i Väst, Film och TV-bolagen väst, Filmrummet, Oberoende filmares förbund, Stiftelsen Sven Nykvists Filmfotograffond, Sveriges Filmregissörer, WIFT Sverige och Yrkesnämnden för Film och TV.
Filmforum Sverige 2022 hålls 29–30 januari i Film i Västs lokaler på Kungsgatan 7 i Göteborg och spelas in i samarbete med Kulturakademin. Antalet platser är begränsat men det kommer också att vara möjligt att ta del av innehållet i efterhand.
Forumet genomförs i enighet med myndigheternas rekommendationer gällande covid-19.
10.00-11.15: Filmrummet: 406 dagar – en tidsfråga
Visste du att filmprojekt med kvinnliga manusförfattare i genomsnitt tar 406 dagar längre att bli klara jämfört med dem skrivna av män? Här presenteras Filminstitutets jämställdhetsrapport 2020/2021 ”406 dagar – en tidsfråga” som bland annat tittar närmare på tidsaspekten i filmproduktionen.
Att det tar längre tid för långa spelfilmsprojekt med kvinnliga filmskapare att bli klara påverkar vilka filmer som når publiken. Men varför tar det längre tid? Rapporten är en pusselbit för att synliggöra de strukturer som finns när en film blir till.
I samarbete med Svenska Filminstitutet och WIFT Sverige.
På grund av sjukdom är det inplanerade samtalet inställt, men representanter från Filminstitutet är på plats och presenterar rapporten, med möjlighet att ställa frågor.
Medverkande: Josefin Schröder, strategisk analytiker Svenska Filminstitutet och Mia Enayatollah, kommunikationschef Svenska Filminstitutet
11.30-12.15: Presentation av Yrkesnämnden för Film och TV
Det råder stor brist på utbildade filmarbetare. Som ett svar på detta bildades Yrkesnämnden för Film och TV i oktober 2021 – ett resultat av ett branschövergripande samarbete för att säkra kompetensförsörjningen inom film och tv.
Verksamhetsledare Charlotte Gimfalk redogör för yrkesnämndens uppdrag. Därefter följer ett panelsamtal kring hur branschen kan gynnas av en nationell strategi för hållbar kompetensförsörjning. Bakom initiativet står Film & TV-Producenterna, Scen & Film, Medieföretagen, Svenska Filminstitutet, SVT, TV4 C-more, NENTgroup, Discovery Networks Sweden, Film i Väst, Film i Skåne, Filmpool Nord och Film Stockholm.
Medverkande: Malini Ahlberg, produktionschef BR.F; Andreas Bedinger, direktör för Programdivisionen, Sveriges Television; Kristina Colliander, vd Film Stockholm; Oscar Hansen, frilansande filmarbetare; Simon Norrthon, ordförande Fackförbundet Scen & Film
Moderator: Charlotte Gimfalk, verksamhetsledare, Yrkesnämnden för Film och TV
13.00-13.45: Ett fönster mot den västsvenska filmbranschen – INSTÄLLT PGA SJUKDOM
Vad händer i den västsvenska filmbranschen och hur går utvecklingen framåt? Föreningen Film och TV-bolagen väst har några av svaren och bjuder på en work in progress-kavalkad.
Film och TV-bolagen väst är en nystartad branschförening med 30 bolag från Västsverige. Föreningen engagerar sig i frågor som rör den lokala filmbranschen och är remissinstans för stad och region. Här berättar de om verksamheten och lyfter några av medlemsbolagens filmer; de som nyss blivit klara och de som är på gång.
I samarbete med Film och TV-bolagen väst
Medverkande: Johanna Bernhardson och Paul Blomgren DoVan, Film och TV-bolagen väst
14.00-14.45: Vem äger berättelsen? – manusförfattarens roll på den nya filmmarknaden
Manusslav, manusgeneral eller författare? Genom filmhistorien har manusförfattarens status varierat, men den har ofta hamnat i skuggan av regissören. Med tv-serieboomen tycks manusförfattandet ha högre status än på länge – frågan är bara om det gäller alla.
Här samtalar författarna bakom den hyllade boken “Det svenska filmmanusets historia” och tre högaktuella manusförfattare, verksamma inom såväl film som tv. Hur skiljer sig berättelserna för film och serier åt? Vem får skriva dem och vem får vara konstnär? Samtalet kretsar kring manusets och manusförfattarnas värde och rättigheter, genom historien och idag.
I samarbete med Dramatikerförbundet.
Medverkande: Alex Haridi, manusförfattare ”Kärlek och anarki”; Jessika Jankert, en av fyra manusförfattare ”Så jävla easy going” (GIFF 2022); Peter Modestij, medförfattare ”Pleasure” och ”Maya Laura (Nilo)” samt Johanna Forsman och Kjell Sundstedt, författare ”Det svenska filmmanusets historia”
Moderator: Camilla Larsson, Göteborg Film Festival
10.00-10.45: Efter Sven Nykvist
I samband med Sven Nykvists hundraårsjubileum uppmärksammar Göteborg Film Festival den världsberömde filmfotografen på flera sätt – här i ett samtal med tre samtida och högaktiva filmfotografer – om visioner och metoder i arbetet.
Svenskt filmfotografi är internationellt framstående. För att uppmärksamma den största av de svenska filmfotograferna instiftade Göteborg Film Festival år 2014, tillsammans med Stiftelsen Sven Nykvists Filmfotograffond, Sven Nykvist Cinematography Award, vars vinnare utses bland de tävlande i Nordic Competition. De tre inbjudna fotograferna – alla dessutom tidigare prisvinnare – samtalar här med filmkritikern Jan Lumholdt.
I samarbete med Stiftelsen Sven Nykvists Filmfotograffond.
Medverkande: Fredrik Wenzel, filmfotograf ”Turist” (vinnare 2014, ”The Quiet Roar”) och Ita Zbroniec-Zajt, filmfotograf ”Yarden” (vinnare 2019, ”Säsong”)
Moderator: Jan Lumholdt, journalist och filmkritiker
11.00-11.45: Varning! Kan innehålla spår av verklighet
Idag finns ett enormt sug efter så kallade sanna berättelser. Vad betyder denna jakt på äkthet för filmberättandet? Tre regissörer, med olika uttryck, samtalar om hur de förhåller sig till verklighet och fiktion.
I gränslandet mellan dokumentär och fiktion uppstår ett komplext filmiskt uttryck som öppnar för diskussioner om filmens relation till verkligheten. De tre högaktuella regissörer som samtalar här har utforskat denna skärningspunkt, och närmat sig verkligheten från såväl fiktion som dokumentärt perspektiv.
I samarbete med Sveriges Filmregissörer.
Medverkande: Sofia Norlin, regissör ”Floden”
Moderator: Carl Javér, ordförande Sveriges Filmregissörer
13.00-13.45: Den naturliga rösten – vem kan göra anspråk på den?
Hur kommer vi vidare i diskussionen om vem som har lov att berätta vems historia? “Kvalificerat perspektiv” är ett begrepp som belyser frågor om representation, mångfald och makt. Vad betyder detta i relation till avsändarens röst?
I “Bootlegger” återvänder Caroline Monnet till det reservat för ursprungsbefolkning i Kanada där hon växte upp och i “Clara Sola” berättar Nathalie Álvarez Mesén om skam och sexualitet på landsbygden i Costa Rica. Här diskuterar de mångfald, autencitet och internationella samarbeten i ett samtal om “kvalificerat perspektiv” och hur det kan användas i praktiken. Samtalet hålls på engelska.
I samarbete med Oberoende filmares förbund.
Medverkande: Nathalie Álvarez Mesén, regissör ”Clara Sola”; Caroline Monnet, regissör ”Bootlegger” (GIFF 2022)
Moderator: Klara Nilsson Grunning, filmkonsulent Norsk Filminstitutt
14.00-14.45: Biografen – en ödesfråga
Hur ser biografens roll och ställning ut i framtiden? Kommer biografen att finnas kvar som det främsta visningsfönstret för lång spelfilm och stora gemensamma upplevelser? Eller är det bara de stora filmerna som kommer att gå upp på bio? Och vart ska de andra då ta vägen?
Biografens ställning och roll är en av huvudfrågorna i rapporten ”Offentlig filmfinansiering i vägskälet” som Film i Väst Analytics publicerar under våren 2022. I rapporten har över 700 personer verksamma inom filmindustrin i Europa intervjuats om offentlig filmfinansiering i framtiden.
I samarbete med Film i Väst.
Medverkande: Tomas Eskilsson, analyschef Film i Väst Analytics och Peter Fornstam, vd Svenska Bio
Moderator: Ulrika Grönérus, kommunikationschef Film i Väst
Med reservation för ändringar
Filmforum Sverige är festivalens forum för den svenska branschen. 2021 återvände forumet i en något mindre och digital kostym. Programmet presenterades med ett-två seminarier om dagen 1–5 februari i festivalens digitala Industry Lobby, tillgänglig för alla ackrediterade.
Filmforum Sverige innehåller samtal, debatter och inlägg som fokuserar på inspiration, nya visioner, framåtblickande dialog och kompetensutveckling. Vi blandar högt och lågt, stort och smått, formellt och avslappnat – allt för att belysa den svenska filmbranschen från olika håll och vinklar.
Måndag 1 februari
14.00-15.00: Filmrummet: Vision till verklighet
Visionerna i svensk film har varit ett hett ämne under hösten och vintern. Diskussionen fortsätter i detta seminarium med fokus på visioner kring filmen i en snabbt föränderlig omvärld. Hur hanteras konsten, filmen och kreativiteten i resan till publiken? Hur förvaltas den kreativitet som finns? Hur ser vägen ut för att göra verklighet av sina visioner? Tillsammans med inbjudna gäster och kultur- och demokratiminister Amanda Lind, höjer vi blicken och sätter fokus på vad den svenska filmbranschen har för visioner och hur man gör verklighet av dessa.
Ett antal röster från den svenska filmbranschen presenterar sina visioner innan en panel med representanter från närliggande kreativa mediebranscher tar vid och diskuterar strategier och konkreta metoder för att gå från vision till verklighet.
Medverkande: Piodor Gustafsson, dramadirektör, TV4; Jan Helin, mediedirektör, SVT; Goran Kapetanović, regissör och manusförfattare; Amanda Lind, kultur- och demokratiminister; Jenny Stjernströmer Björk, Chief Con-tent Officer, SF Studios; Martin Walfisz, Senior Partner, Nordisk Games; Rickard Henley, Global Head of Direct Publishing, Storytel, Kerstin ”Titti” Mangert, ordförande Musikförläggarna.
Moderator: Kristina Colliander, filmstödschef på Svenska Filminstitutet
https://www.youtube.com/watch?v=9ZKkNNvk52k&t=662s
16.00- 17.00: Engvoll, Erdogan och Helin
Kärlek och anarki, Tunna blå linjen, Atlantic Crossing… Sveriges kanske just nu hetaste skådespelare möts i ett samtal om hur det är att vara kvinnlig skådespelare idag. Hur ser situationen i branschen ut, vilka krav finns på att bygga sitt varumärke på sociala medier och vilket utrymme finns för utforskande konstnärsskap och att bara vara sig själv? Och hur är egentligen status med #Tystnadtagning?
Medverkande: Ida Engvoll, Gizem Kling Erdogan, Sofia Helin, skådespelare
Moderator: Camilla Larsson, programchef seminarier Göteborg Film Festival
Samtalet var initialt tänkt som ett inslag till festivalens dagliga podcast. Men sänds också i Filmforum Sverige i sin helhet.
Tisdag 2 februari
11.00-11.45: Älskling, jag krympte svensk långfilm!
Vad har serierna och streamingjättarna egentligen gjort med svensk långfilm? Lång-filmen har blivit det kortfilmen var tidigare för långfilmen – en språngbräda till full-formatserierna. Vad har långfilmen att lära av kort- och dokumentärfilm och finns det egentligen en framtid för den bortom biografernas pandemiska sammanbrott? Häng med på ett samtal utifrån ett kreativt perspektiv, med regissörspanelen från Sveriges Filmregissörer (SFR)
Medverkande: Maria Eriksson-Hecht (regissör, Skolstartssorg), Carl Javér (regissör Rekonstruktion Utøya) och Goran Kapetanovic´ (regissör Kalifat)
Moderator: Kersti Grunditz Brennan (regissör Citizen Shein)
Sessionen är ett samarbete med Sveriges Filmregissörer/Teaterförbundet och Kulturakademin
14.00-15.00: Vem har makten över filmen 2025?
Film i Väst har tillsammans med Cine-Regio och Nostradamus inlett arbetet med studien ”Offentlig filmfinansiering i vägskälet”. Drygt 400 nyckelpersoner i Europas film- och dramaserievärld kommer att intervjuas under vintern och våren. Arbetet ska resultera i ett antal seminarier och en omfattande rapport.
Här presenteras bakgrunden till studien av Thomas Gammeltoft (True Content Entertainment), Johanna Koljonen (Nostradamus), Charlotte Appelgren (Cine-Regio), Tomas Eskilsson (Film i Väst) och Bengt Toll (Toll Ab) under ett samtal om makt, maktförflyttningar och om de förändringar av ekosystemet som alla filmaktörer ställs inför.
Samtalet hålls på svenska och danska. Sessionen presenteras i samarbete med Film i Väst.
https://www.youtube.com/watch?v=KaDhcqVi2SA&feature=emb_title
Onsdag 3 februari
11.00-11.40 Ett år med corona – vykort från branschen
Under inledningsfredagens Filmpolitiskt toppmöte 2021 vändes det och vreds på vad konsekvenserna av pandemin har inneburit för film- och tv-branschen? En del av programmet bestod av digitala “vykort” från sex filmbranschprofiler som delade med sig av ögonblicksbilder från sitt år och dessutom blickade framåt med kreativa förslag! Nu delar vi med oss av dem här.
Medverkande: Ruben Östlund, regissör och manusförfattare, Plattform produktion, klipper just nu sin nästa långfilm Triangle of Sadness; Lisa Langseth, regissör och manusförfattare, som har stora framgångar med sin serie Kärlek och anarki; Fredrik Wikström Nicastro, producent SF Studios, i produktion med nyinspelningen av Utvandrarna; Julia Gebauer, producent Way Creative Films, hade premiär på Breaking Surface just när pandemin slog till; Peter Fornstam, Sveriges Biografägareförbund, vd Svenska Bio, som just öppnat en ny biograf i Eskilstuna; Eva Esseen Arndorff, vd TriArt Film, som bollat med filmpremiärer under året som gått.
Fredag 5 februari
13.00-14.00: Casting: Do the right thing
How can TV series better represent an inclusive modern society? Shonda Rhimes made waves with the colour-blind casting of Netflix period romance Bridgerton; how are Nordic producers and broadcasters also making strides with representation in front of the camera? This session offers short case studies of the casting process for SVT’s Malmo-set police drama Thin Blue Line and NRK’s youth webseries hit Skam; as well as exploring new ways of discovering and hiring the best possible cast for any series.
Speakers: Lotta Forsblad, casting director Thin blue line: Marianne Furevold-Boland, producer Skam NRK; Denise Johnson, educator, Amphi; Ceylan Holago, diversity expert SVT.
Moderator: Wendy Mitchell, journalist and film festival consultant
The session is presented in cooperation with Women in Film & Television
15.00-15.45: POV talks #10: Peter Grönlund om konsten att skriva manus
Möt manusförfattaren och regissören Peter Grönlund, tvåfaldig guldbaggevinnare för bästa manus i debuten Tjuvheder (2015) och Goliat (2018) och senast aktuell med tv-serien Björnstad (2020), i ett samtal om manusskrivandets villkor och utmaningar. Har manuset i svensk film tillräckligt hög status? Tillsammans med Jon Asp, redaktör för Point of View (povfilm.se).
Peter Grönlund är aktuell med boken ”Ett Sverige i marginalen” (POV Books, 2021), som samlar regissörens manus till Tjuvheder och Goliat, och med förord av kritikern Eva af Geijerstam.
Filmforum Sverige hölls första gången 2020 och är Göteborg Film Festivals forum för svensk filmbransch. Här möttes Filmsveriges tyngsta namn i lösningsinriktade samtal om ämnen som jämställdhet, filmskolor, kompetensförsörjning, strxömningsjättar och biokris.
Filmforum Sverige är ett nytt initiativ som erbjuder den svenska filmbranschen en efterfrågad oberoende plattform för inspiration, kompetensutveckling och framåtriktad dialog. Filmforum Sverige ägde rum på Festivalarenan på Auktionsverket, den inledande festivalhelgen, 25 – 26 januari 2020.
9.30-10.30 Strömningsjättarna och den svenska branschen.
Med utgångspunkt från Nostradamusrapporten analyserar Johanna Koljonen den största förändringen av filmvärlden sedan televisionen: strömningsjättarnas nya dominans. Föreläsningen följs av en paneldiskussion med representanter från branschen, som alla påverkas på olika sätt av det nya produktionslandskapet. Panel: Camilla Ahlgren, manusförfattare; Caroline Ortmark, VD The Line; Annika Sucksdorff, chef för filmproduktion, SF Studios, med flera.
10.30-11.00 Inspirationsföreläsning: Framtidens biograf
The Independent Cinema Office grundades 2003, med visionen att alla i Storbritannien skulle ha tillgång till livsomvälvande bioupplevelser. De är Storbritanniens nationella organisation för stöd och utveckling av oberoende biografer, filmfestivaler och andra visningsställen. Här berättar David Sin, Head of Cinemas – med 25 års erfarenhet av biobranschen – om sitt arbete och sin vision om ett samhälle med en levande biografkultur.
11.00-12.15 Svensk film på bio – nu och i framtiden
Vi fortsätter höstens debatt om nationell biokris och samlar ett antal branschaktörer för ett framåtriktat, öppet, samtal om svensk film på bio och hur vi tillsammans ska arbeta vidare? Hur tänker de kring den låga marknadsandelen, nya konsumtionsmönster och framtiden, med ett treårsperspektiv.
Panel: Peter Fornstam, VD Svenska Bio och ordförande för Biografägarförbundet: Michael Porseryd, VD, SF Studios; Simon Norrthon, ordförande Teaterförbundet; Kristina Colliander, avdelningschef Filmstöd, Svenska filminstitutet, med flera.
12.15-13.15: Paus
13.15-14.00 Produktionsrabatter och miljöstrategier
Trots politisk enighet kom produktionsrabatterna inte med i regeringens budget i år heller. Den breda branschsammanslutning, bestående av Film och tv-producenterna, Filmregionerna, Teaterförbundet. Filmuthyrareföreningen och SVT, beskriver hur de ska få politikerna att agera. Vi får dessutom en uppdatering i ämnet från fredagens Filmpolitiska toppmöte. Miljöstrategen och producenten Ronny Fritsche knyter ihop produktionsrabatterna med miljöarbetet och resonerar kring hur de två bäst samverkar.
14.00-14.30 Paus
14.30-16.00 Vems ansvar är jämställdheten?
(14.30-14.45) Statistik
Göteborg Film Festival presenterar en granskning av hur det står till med jämställdheten hos olika svenska filmaktörer.
(14.45-15.00) Vem håller låda i den svenska filmen?
I samarbete med företaget Ceretai, som utvecklar verktyg för undersöka normer och stereotyper inom filmen, har Göteborg Film Festival jämfört taltiden för män och kvinnor i nya svenska filmer.
(15.00-15.40) Ojämlikt ägande
På Institutionen för film och media på Stockholms Konstnärliga högskola (SKH) utvecklar man just nu ett projekt runt det låga kvinnliga ägandet i svenska filmbolag och vilka konsekvenser detta får för kulturen och samhället vad gäller inflytande, handlingsutrymme och makt, samt om hur filmutbildningarna kan verka för förändring. Panel: Maria Hedman Hvitfeldt, prefekt SKH, Lina Jonsson, lärare SKH, Nina Bennet, jurist, med flera.
(15.40-16.00) Intimitet på scen och film
De senaste åren har producenter och produktionsbolag börjat se över hur arbetet med intima scener ser ut. Bara i år har HBO, Netflix och Directors UK antagit riktlinjer och allt fler bolag tar nu in specialkompetens vid känsliga scener, nakenhet och simulerat sex. Malin B. Erikson är Sveriges första intimitetskoordinator och berättar här om sitt arbete.
16.30-18.00: POV talks #4 – Filmare i gränslandet
Vad gör man om verkligheten inte räcker till? Expanderar uttrycket! Filmtidningen Point of View och dess redaktör Jon Asp gästar med sitt fjärde publika samtal. Mikel Cee Karlsson (Fraemling), Carl Javér (Rekonstruktion Utøya) Viktor Johansson (Inuti diamanten) och Maria Bäck, (Psykos i Stockholm) visar klipp ur sina senaste filmer och samtalar om den kreativa processen i gränslandet mellan dokumentär och fiktion, i ett nytt produktionslandskapet.
18.00: Swedish Industry Cocktail på balkongen
Göteborg Film Festival och Folkets Bio står tillsammans värdar för årets branschmingel med dryck, tilltugg och nätverkande med kollegor och vänner.
Pris: 200 kr. Folkets Bio korkar upp bubblet. Biljetterna är tyvärr slut.
Klockan 20.00 börjar sedan den publika festen på Festivalarenan, med dj:s och Niki & The Dove på scenen.
10.00-12.00 Filmskolor i förändring
(10.00-10.40) Keynote: Vinca Wiedemann
Vinca Wiedemann talar om sina visioner runt hur vi utbildar och utvecklar på bästa sätt för att tillgodose behoven i filmbranschen och samhället. Vinca Wiedemann har många års erfarenhet av talangutveckling och filmutbildning, bland annat som Artistic Director för New Danish Screen och senast som rektor i fem år för den Danska filmskolan – ett uppdrag hon nyligen lämnade efter en omfattande utbildningspolitisk debatt.
(10.40-12.00) Panelsamtal
HDK-Valand och Stockholms konstnärliga högskola (SKH –Film och media) är under förändring och har bägge nya namn, men fortfarande olika profiler på sina filmutbildningar. Här möts ett antal involverade och engagerade i en diskussion om filmskolornas roll och förväntningarna på dem, från elever såväl som bransch och kritiker.
Panel: Kalle Sanner, enhetschef Film och fotografi, HDK-Valand; Maria Hedman Hvitfeldt, prefekt Film och media, SKH; Ami Ekström, kortfilmskonsulent, SFI; Anna Croneman, dramachef SVT; Gunnar Bergdahl, filmkritiker; Jo Widerberg, regissör, fd elev på Akademin Valand Film; Claes Hedlund, elev på Danska filmskolan, med flera.
12.00-13.00: Paus
13.00-13.45: Filmarbetarbransch i utveckling
De senaste årens ökade beställningar av dramaserier har lett till en brist på filmarbetare och satt ljuset på frågan om kompetensförsörjningen i branschen. Efter ett gemensamt initiativ av flera stora aktörer (Film- och TV-producenterna, SFI, Teaterförbundet, Oberoende filmares förbund, SVT, regionala produktionscentra, Bonnier Broadcasting m.fl.) genomfördes en förstudie vars resultat nu lett till att arbetet med bildande av en yrkesnämnd för film- och tv-branschen ska sätta igång. Förebilden är brittiska Screen Skills, och målet är att långsiktigt säkra branschens tillgång till rätt kompetens. Här möts Charlottte Gimfalk, konsult bakom förstudien, Susanne Tiger, producent B-Reel Films, Fredrik Egerstrand, filmare som planerar eget studiobygge i Göteborg, med flera i ett samtal om hur vi ska bygga en tydlig bransch med en bra arbetsmiljö, som också blir en lockande karriärväg.
13.45-14.30: Möt Startsladdenregissörerna
Göteborg Film Festival är Sveriges största arena för svensk kortfilm, med premiär för runt 70 nya filmer. Åtta av dem väljs ut för att tävla om ett av världens största kortfilms-pris – Startsladden. Vinnaren får över 350 000 kronor i form av kontanter och filmteknik. Årets startfält består av: Daddy’s Girl, Midas, Index, Magnus är sexist, Park, Utan er, Sjö i brand, Grab Them. Här möter vi de utvalda filmarna inför tävlingsvisningen på Draken, där också huvudpriset delas ut. Senare på kvällen (18.20) delas Startsladdens publikpris ut på Festivalarenan, med efterföljande firande.
(För den som vill fortsätta ta del av vad filmskolorna arbetar med, så visar och pratar HDK-Valands MFA-studenter om sina examensfilmer under rubriken Alternative approaches to filmmaking, på Göteborgs Stadsbibliotek, 15.00-17.45.)
Filmforum Sverige genomförs i samråd och samarbete med ett antal branschaktörer: Svenska Filminstitutet, Film- och TV-producenterna, Oberoende Filmares Förbund, Stockholms Konstnärliga Högskola, HDK-Valand, Ceretai, Kulturakademin, Teaterförbundet, Sveriges Biografägareförbund, Sveriges Filmuthyrareförening, Folkets Bio, Filmregionerna, WIFT.
Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen
Stäng