På Filmpolitiskt toppmöte 2024 gick startskottet för regeringens filmutredning. På Filmpolitiskt toppmöte 2025 lyfter vi blicken och undersöker vilken kulturpolitisk verklighet utredningen kommer att landa i, när det fullständiga resultatet presenteras senare i februari.
För åttonde året i rad samlar vi politiker, tjänstepersoner och filmbransch för att tillsammans diskutera filmpolitiken i Sverige. Filmpolitiskt toppmöte 2025 äger rum fredagen den 24 januari på Hotel Draken i Göteborg. Programmet kommer att präglas av internationella utblickar med internationella toppgäster och samtidigt blicka bortom nästa svenska val med politisk dialog på flera nivåer – vilket kulturpolitiskt landskap vill partierna se de närmaste åren?
Filmpolitiskt toppmöte 2025 arrangeras av Göteborg Film Festival, Västra Götalandsregionen och Svenska Filminstitutet. Toppmötet beräknas pågå klockan 10.00–16.00, med avbrott för dialoglunch.
Fullständigt program till Filmpolitiskt toppmöte 2025 presenteras i januari.
Kontakt:
Patrik Andersson
koordinator Filmpolitiskt toppmöte 2025
patrik.andersson@goteborgfilmfestival.se
Det senaste året har det svenska film- och tv-området präglats av en kraftfull inbromsning av produktionstakten, samtidigt som publikkrisen för svensk biograffilm har intensifierats. Många har engagerats i en bred diskussion om den statliga filmpolitikens inriktning och behov av uppdatering, för att filmens kulturpolitiska potential ska kunna tas till vara. Under hösten meddelade regeringen att en ny filmutredning kommer att få i uppdrag att se över hela filmområdet.
För sjunde året i rad samlar vi politiker, tjänstepersoner och filmbransch för att tillsammans diskutera filmpolitiken i Sverige. Filmpolitiskt toppmöte 2024 äger rum klockan 10–15 fredagen den 26 januari på Hotel Draken i Göteborg. Programmet är utformat i relation till den kommande filmutredningens direktiv.
Filmpolitiskt toppmöte 2024 arrangeras av Göteborg Film Festival, Västra Götalandsregionen och Svenska Filminstitutet..
Fullständigt program: Filmpolitiskt toppmöte 2024: Nya direktiv i Filmsverige.
Kontakt:
Patrik Andersson
koordinator Filmpolitiskt toppmöte 2024
patrik.andersson@goteborgfilmfestival.se
Strukturella globala förändringar fortsätter att orsaka utmaningar för filmen samtidigt som det svenska valets utgång skapar ytterligare frågetecken kring framtiden. Majoriteten har skiftat i flera filmpolitiskt centrala församlingar – förutom i riksdagen även i bland annat Västra Götaland och Region Stockholm. Den nya regeringen talar om att genomföra ett paradigmskifte, vad innebär det för filmpolitiken?
För sjätte gången samlar vi politiker, tjänstepersoner och filmbransch för att tillsammans diskutera filmpolitikens varande, mål och riktning. Filmpolitiskt toppmöte 2023 kommer att hållas för särskilt inbjudna i Kronhuset i Göteborg 27 januari, 10–15.30 och modereras av Karin Hübinette. Göteborg Film Festival arrangerar toppmötet i samarbete med Västra Götalandsregionen.
Den 46:e Göteborg Film Festival pågår under elva dagar, 27 januari–5 februari. Under samma period äger också de internationella branscharrangemangen Nordic Film Market och TV Drama Vision rum, liksom svenska Filmforum Sverige.
Kontakt:
Patrik Andersson
koordinator Filmpolitiskt toppmöte 2023
patrik.andersson@goteborgfilmfestival.se
9.30–10.00 Registrering och mingel
10.00–10.10 Välkommen
Carina Lindberg Glavå, styrelseordförande i Göteborg Film Festival och Alex Bergström (S), ordförande kulturnämnden Västra Götalandsregionen hälsar välkomna.
10.10–10.25 Öppningstal
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) öppnar toppmötet.
10.25–10.40 Konstnärliga perspektiv på Filmsverige
För att de filmpolitiska målen ska kunna uppnås behövs det konstnärer som gör filmerna. Men hur ser det svenska filmlandskapet ut för en filmskapare? Regissörerna Abbe Hassan, Sanna Lenken och Salad Hilowle ger perspektiv.
10.40–11.05 Paradigmskifte i filmpolitiken?
Sedan valet i höstas har vi sett ett skifte i styret på nationellt plan, liksom i flera filmpolitiskt betydelsefulla regioner och kommuner. De konkreta förändringarna är ännu få, men temperaturen i den kulturpolitiska debatten har gått upp. Vilka konsekvenser får de nya parlamentariska förhållandena för filmpolitiken och kommer de att förändra kultur- och filmpolitikens roll?
Medverkande: Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson (S) och ledamot riksdagens kulturutskott; Carl Forsberg (MP), förste vice ordförande kulturnämnden Västra Götalandsregionen; Peter Ollén (M), ledamot riksdagens kulturutskott
11.05–11.10 En scen ur min personliga kanon: Abbe Hassan
Abbe Hassan, som regisserat Göteborg Film Festivals invigningsfilm Exodus, visar en filmscen som har haft stor påverkan på honom.
11.10–12.00 Filmstöd i förändring
Varje år satsar offentliga aktörer hundratals miljoner på filmproduktion. Men vilka produktioner får egentligen pengarna och varför? Med anledning av en föränderlig filmvärld gör Svenska Filminstitutet en genomlysning av sina stöd, parallellt med att Tillväxtverket blivit en ny filmpolitisk aktör genom att ha fördelat de första produktionsincitamenten. Är de kultur- och näringspolitiska filmstöden anpassade för vår tid och vad är egentligen tanken att de ska uppnå?
Introduktion: Anette Novak, vd Svenska Filminstitutet
Medverkande: Amanda Lind (MP), ordförande riksdagens kulturutskott; Kenneth Gustavsson (C), styrelseordförande Film i Väst och ersättare regionfullmäktige och Anna Starbrink (L), ledamot riksdagens försvarsutskott och tidigare kulturlandstingsråd Stockholm.
12.00–13.45 Filmpolitisk dialoglunch på Göteborgs börshus
Politiker, tjänstepersoner och experter fortsätter diskussionen vid kurerade bord i Göteborgs stora representationsbyggnad. Lunchen anordnas i samarbete med Göteborgs stad.
13.45–13.50 En scen ur min personliga kanon: Sanna Lenken
Sanna Lenken, som regisserat tv-serien Tunna blå linjen och filmerna Min lilla syster och Comedy Queen, visar en filmscen som har haft stor påverkan på henne.
13.50–14.05 Ägande, ersättning och kreativ kontroll i streamingtider
Globaliseringen på film och tv-området har förändrat ägandestrukturen för svenska filmer och serier och konkurrensutsatt de nationella filmbranscherna på ett nytt sätt. Hur ser det nya landskapet ut och hur viktigt är det att upphovsrätt och ägande stannar i Sverige?
Medverkande: Sandra Harms, producent Nordic Drama Queens; Christine Strindberg, förhandlingschef Fackförbundet Scen och Film
14.05–14.35 Vad är svenskhet i en ny filmpolitik?
Förändringar i filmbranschen och kulturpolitiken har på olika sätt återaktualiserat frågan om “det svenska” i den svenska filmpolitiken. Vad är det filmpolitiken ska stödja: svenska berättelser, svenska företag eller svenska konstnärer?
Medverkande: Jonas Andersson (SD), ledamot riksdagens kulturutskott; Vasiliki Tsouplaki, kulturpolitisk talesperson (V) och ledamot riksdagens kulturutskott; Roland Utbult (KD), ledamot riksdagens kulturutskott
14.35–14.40 En scen ur min personliga kanon: Salad Hilowle
Salad Hilowle, konstnär och regissör till bland annat Boll och Brev till Sverige, visar en filmscen som har haft stor påverkan på honom.
14.40–15.15 Filmpolitiskt relevanta biografupplevelser?
Biografbranschen har mottagit omfattande stödinsatser under pandemin, även om det sägs att filmpolitiken ska vara plattformsneutral. Samtidigt har svensk film och film som premieras i det filmpolitiska systemet svårt att hävda sig mot livesänd opera och storfilmer från Hollywood. Är det kulturpolitiskt relevant vad det är publiken tittar på? Ska biografen vara en arena för filmkonst, en katalysator för centrumutveckling eller ett socialt kitt i lokalsamhället?
Medverkande: Sam Safa, verksamhetsledare Bio Kaskad; Helena Smith (S); ordförande kulturnämnden Umeå; Karin Stammarnäs, kulturchef Trollhättans kommun och Ulf Slotte, filmkonsulent distribution visning Region Stockholm
15.15–15.25 Tack och välkommen
Filmpolitiskt toppmöte 2023 säger tack. Och välkommen till 46:e Göteborg Film Festival!
Fem år efter att den nationella filmpolitiken reformerades i grunden hörs allt fler röster om att den redan är föråldrad. Vad behöver vi filmpolitiken till 2022? Vad ska den uppnå och vad är det egentligen vi vill värna? Vi bjuder för femte gången in till Filmpolitiskt toppmöte för att diskutera vår gemensamma filmframtid.
Filmkartan ser idag helt annorlunda ut än bara för något år sedan. Digitaliseringen och de globala strömningsjättarnas växande dominans ritar om spelplanen i grunden och pandemin har accelererat utvecklingen. Förändringarna skakar filmpolitikens fundament och skapar existentiella kriser för de filmpolitiska aktörerna. Många talar om akuta och omfattande reformbehov i det svenska filmpolitiska systemet, men frågan är vilka kulturpolitiska värderingar som ska forma den filmpolitiska framtiden.
I samband med Göteborg Film Festival, Nordens största filmfestival och viktigaste branschmötesplats, vill vi samla kultur- och näringspolitiker, tjänstepersoner och filmbransch för att tillsammans diskutera filmpolitikens varande, mål och riktning. Filmpolitiskt toppmöte 2022 kommer innehålla politiska debatter, fördjupande samtal och internationella experter som sätter den svenska situationen i perspektiv.
Filmpolitiskt toppmöte 2022 ägde rum för särskilt inbjudna den 28 januari i Göteborg, och arrangerades av Göteborg Film Festival och Västra Götalandsregionen.
Filmbranschen står inför enorma utmaningar och en filmpolitisk diskussion behövs mer än någonsin. Därför bjuder vi åter in till Filmpolitiskt toppmöte – en dag med samtal om hur filmpolitiken kan och bör hantera en omvärld där allt ställts på ända.
2020 har utsatt hela samhället för svåra prov och inte minst kulturen och filmen har varit hårt ansatta. Som en följd av pandemin och dess restriktioner har vi sett stängda biografer, uppskjutna produktioner och framflyttade premiärer medan publiken hänvisats till streamingtjänsterna. Hur framtiden blir vet ingen i nuläget.
Vi vill samla kultur- och näringspolitiker, tjänstepersoner och filmbransch i en diskussion om hur film- och tv-branschen ska hantera den nuvarande situationen och framtida hot. Men också hur vi kan ta vara på de kreativa och innovativa idéer och strategier som fötts under året som gått.
På grund av rådande situation och aktuella rekommendationer kommer den fjärde upplagan av Filmpolitiskt toppmöte att hållas digitalt. Arbetet med att göra det både levande och vitalt är i full gång och även i sin nya form vänder sig mötet till speciellt inbjudna deltagare.
Filmpolitiskt toppmöte 2021 hölls 29 januari, 9.30–16.00 och arrangerades av Göteborg Film Festival i samarbete med Västra Götalandsregionen.
För tre år sedan introducerade vi Filmpolitiskt toppmöte som redan första året fyllde ett tomrum i den svenska filmpolitiska debatten. Samtalen fortsatte 2019 och nu, 24 januari 2020, är det dags för tagning tre under Filmpolitiskt toppmöte 2020.
Ladda ner schemat för Filmpolitiskt toppmöte 2020 här (PDF)
För tredje gången arrangerar Göteborg Film Festival och Västra Götalandsregionen Filmpolitiskt toppmöte, en arena där politiker på alla nivåer tillsammans med tjänstemän och bransch kan diskutera filmpolitik.
– Det är angeläget att prata om förutsättningar för filmpolitikens förverkligande. Riksdagen har klubbat sju mål. Men hur ska de nås? Det filmpolitiska toppmötet har kommit att bli en arena för dialog och samtal om villkor för produktion och spridning, säger Carina Lindberg Glavå, ordförande Göteborg Film Festival.
Bakgrunden är den nya statlig filmpolitik som ersatte den tidigare filmavtalsmodellen 2017, vilket förändrade filmkartan och behovet av politisk diskussion och kontinuerlig dialog mellan stat, region och kommun om filmens visioner, mål och framtid.
– De svenska filmregionerna har stor betydelse för svensk filmproduktion. Syftet med toppmötet är att samtal förs mellan filmansvariga politiker, branschen och de tjänstepersoner som ansvarar för att förverkliga de filmpolitiska målen. Vi ser fram mot det tredje filmpolitiska toppmötet. Min förhoppning är att vi tillsammans skapar förutsättningar för att främja den svenska filmen, säger Conny Brännberg (KD), ordförande för Kulturnämnden Västra Götalandsregionen.
Toppmötet äger rum på Auktionsverket Kulturarena på Tredje Långgatan i Göteborg. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind inleder och i panelerna finns politiker, tjänstemän och representanter för filmbranschen. Mötesdagen leds av moderator Cecilia Garme och programmet presenteras närmare mötet.
Dagarna efter toppmötet, lördag 25 och söndag 26 januari, introducerar vi en ny plattform för filmdiskussioner och -debatt: Filmforum Sverige. Det är en tvådagarskonferens tillägnad den svenska filmbranschen, öppen för ackrediterade. Mer information hittar du här
Filmpolitiskt toppmöte 2018 blev en stor och uppskattad succé under senaste Göteborg Film Festival. Kulturminister Alice Bah Kuhnke diskuterade tillsammans med politiker, tjänstemän och branschfolk den nya statliga filmpolitiken och vad den egentligen innebär för filmen i Sverige. Den 25 januari fortsatte samtalen under Filmpolitiskt toppmöte 2019. Se delar av Toppmötet nedan.
När den statliga filmpolitiken i januari 2019 fyller två år arrangerar Göteborg Film Festival i samarbete med Västra Götalandsregionen återigen ett Filmpolitiskt toppmöte. Filmbranschen får chansen att diskutera filmpolitik med nya politiker från Kulturutskottet och Kulturnämnder ute i landet. Dessutom tittar vi bland mycket annat närmare på några av de heta frågor som kommer att hamna på deras bord under det kommande året.
– Den senaste mandatperioden var en av de mest omvälvande någonsin för svensk filmpolitik. Samtidigt som den nya mandatperioden inleds ser vi hur den politiska temperaturen i kultur- och filmfrågor höjs allt mer i hela Europa. I detta läge är det helt centralt med en kvalificerad och bred filmpolitisk diskussion, och vi är väldigt glada att återigen kunna erbjuda en sådan plattform, säger Mirja Wester, VD för Göteborg Film Festival.
Toppmötet ägde rum 25 januari och Göteborg Film Festival samlar då än en gång nationella och regionala politiker och tjänstemän för att tillsammans med tungviktare från filmbranschen och landets regionala produktions- och resurscentrum under en heldag diskutera den svenska filmpolitiken.
– Med det andra filmpolitiska toppmötet fortsätter vi den viktiga nationella dialog kring filmpolitiken som påbörjades förra året. Nu har vi dessutom många nya politiker som ska sätta sig in i filmfrågorna som för många regioner handlar om stora ekonomiska åtaganden. Vi ser fram emot att än en gång välkomna filmansvariga politiker, tjänstepersoner och filmbransch till Västra Götaland, säger Conny Brännberg, (KD) ordförande för Kulturnämnden Västra Götalandsregionen.
Filmpolitiskt toppmöte hölls även i år på Auktionsverket Kulturarena och avslutades med filmfestivalens invigning på biografen Draken.
2017 infördes en ny statlig filmpolitik i Sverige. 2018 arrangerade Göteborg Film Festival tillsammans med Västra Götalandsregionen ett nationellt filmpolitiskt toppmöte den 26 januari med kulturminister Alice Bah Kuhnke på plats som inledningstalare och deltagare i en paneldiskussion.
När regeringen i januari 2017 införde en ny filmpolitik i Sverige innebar det den största förändringen av den svenska filmpolitiken på 50 år. Det finns ett betydande behov av en kvalificerad politisk diskussion om den nya filmpolitiken och vad den egentligen innebär. Var står den svenska filmen nu ett år senare? Och vad ser vi framför oss?
– Vi är många som har längtat efter en filmpolitisk diskussion med både skärpa och politisk tyngd. Tidigare har politiker kunnat gömma sig bakom filmavtalet, men i och med den statliga filmpolitiken måste politikerna ut på banan och ta ställning i filmpolitiska frågor. Det känns både oerhört viktigt och fantastiskt roligt att kunna skapa en arena för kvalificerad debatt om centrala framtidsfrågor för den svenska filmen, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival.
Den 26 januari samlar Göteborg Film Festival nationella och regionala politiker och tjänstemän för ett möte med filmbranschens tyngsta aktörer och landets alla regionala produktions- och resurscentrum, för att under en heldag diskutera den framtida svenska filmpolitiken.
– Vi är den största svenska filmregionen och är gärna värd för detta första filmpolitiska samtal sedan den nya filmpolitiken fastställts av riksdagen. Den regionala och lokala nivån har stor betydelse för filmens utveckling och vi har många erfarenheter att bidra med, säger Conny Brännberg, (KD) ordförande för Kulturnämnden Västra Götalandsregionen.
Med konferensen Filmpolitiskt toppmöte 2018 vill Göteborg Film Festival och Västra Götalandsregionen bereda väg för en kontinuerlig dialog mellan stat, region, kommun och filmbransch i de frågor som rör filmens visioner, mål och framtid. Toppmötet ägde rum på Auktionsverket Kulturarena och avslutades på kvällen med filmfestivalens invigning på Draken. Filmpolitiskt toppmöte 2018 är ett stängt arrangemang för särskilt inbjudna.
Första delen av sändningen (start 32 min in) hittar du här
Andra delen av sändningen (börjar en bit in i punkten ”Kan biografen överleva?”) hittar du här
Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen
Stäng