47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Visitor
Industry

Residensfilmskapare utsedda och nytt stödprogram för ukrainska filmskapare

Fyra ukrainska regissörer och manusförfattare är nu utvalda till de residensplatser som utannonserades i maj.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Fyra ukrainska regissörer och manusförfattare är nu utvalda till de residensplatser som utannonserades i maj. Samtidigt växer nu Göteborg Film Fund: Ukraina till ett större program, med stöd också till spridning och lansering av angelägen ukrainsk film och till filmskapare som är kvar i Ukraina och arbetar. 

Utlysningen av residensplatserna genererade stort intresse och 35 ansökningar har kommit in. Tre av de utvalda residensdeltagarna kommer att anlända till Göteborg i slutet av juni och början av juli, och den fjärde i augusti. Residensprogrammet anordnas i samarbete med HDK-Valand, Göteborgs Universitet, och finansieras av Västra Götalandsregionen.

Parallellt växer nu Göteborg Film Fund: Ukraina. Under hösten 2022 och våren 2023 kommer fonden att stödja internationell spridning och lansering av angelägen ukrainsk film, samt filmskapare fortfarande verksamma i Ukraina, med utvecklingsstipendier och utrustning. I projektet ingår också att visa ukrainsk film för en svensk publik och att arrangera samtal om och synliggöra den rörliga bildens betydelse för demokrati, yttrandefrihet och konstnärlig frihet i samband med Göteborg Film Festival, både på plats i Göteborg och online. Projektet har fått stöd av Postkodstiftelsen, inom ramen för deras fokus på att värna om, och arbeta för konstnärlig frihet, och från Svenska Institutet och deras krisstöd för Ukraina. 

– Vi ser fram emot att ta emot fyra spännande och intressanta filmskapare i Göteborg. Det var självklart inte lätt att göra urvalet med tanke på situationen och därför är det oerhört bra att vi nu även kan utlysa nya stöd. Nu kan vi kan göra ett stort och brett avtryck och medverka till att den ukrainska filmvärlden kan fortsätta existera, samtidigt som fler ukrainska filmer kan ses av en större internationell publik som får en mer nyanserad bild av landet, dess historia och det som nu händer. Resultatet blir förhoppningsvis också en ökad medvetenhet om hur viktigt det är att värna om den konstnärliga friheten och demokratin, i hela Europa, säger Camilla Larsson, ansvarig för Göteborg Film Fund, på Göteborg Film Festival.

– Att visa solidaritet med de som inte får leva i frihet, där särskilt det fria ordet begränsas, är mycket angeläget. Göteborg Film Festival har ett stort nätverk med utövare inom filmsektorn och det är vår förhoppning att vi på detta sätt stärker filmens utveckling, säger Västra Götalandsregionens ordförande i kulturnämnden Conny Brännberg.

De fyra residensmottagarna:

Eva Dzhyshyashvili

Utbildad på bland annat Kyiv National University of Culture and Arts och Ukrainian Institute of Public Relations and Television. Har regisserat kortdokumentärerna 15 Minutes More, Yar och Z.P: Gelvakha. Vann priset för bästa dokumentär för sin långfilmsdebut Plai. A Mountain Path när ukrainska festivalen Docudays UA gästspelade i Krakow i början av juni. Eva Dzhyshyashvili planerar att arbeta med manus och utveckling av sitt projekt Box #64 där hon undersöker arkiv i en samhällelig, historisk och filosofisk kontext. Hon arbetar också på manus till en kort och en lång spelfilm.

Roman Khimei

Utbildad vid Karpenko-Kary Kyiv National University. Är verksam som regissör, filmfotograf och konstnär. Har bland annat regisserat kortdokumentären State Institution, långfilmsdokumentärfilmen New Jerusalem och kortfilmsinstallationerna Dedicated to the Youth of the World och Father, to Whom Have You Abandoned Us, ihop med Yarema Malashchuk. Roman Khimei planerar att arbeta med vidareutveckling av sin debutspelfilm Eroica, som utspelar sig 1939 i Ukraina, då landet ockuperades av sovjetiska trupper.

Tonia Noyabrova

Utbildad vid Kyiv National University of Culture and Arts. Har regisserat de prisbelönade kortfilmerna Independence Day och Everything will be all right och debutlångfilmen Hero of My Time. Hon är just nu i slutfasen av arbetet med sin andra långfilm Do You Love Me?, som visats som work in progress på ett flertal festivaler. Tonia Noyabrova planerar att arbeta med manuset för en ny komedi om ukrainska flyktingar i Europa samt att söka partners för delar av postproduktionen för Do You Love Me?

Antonio Lukich

Utbildad vid Karpenko-Kary Kyiv National University. Hans studentfilm Fish of Lake Baikal och hans examensfilm It Was Showering in Manchester prisbelönades och hans långfilmsdebut My Thoughts Are Silent visades på festivaler världen över. Just nu färdigställer han sin andra långfilm Luxembourg, Luxembourg, som kommer att få sin premiär på en stor festival under hösten. Antonio Lukich planerar att arbeta med manus till en ny film, med hemstaden Uzhgorod som utgångspunkt. 

Get our newsletter

We will never share your email address and you can opt out at any time, we promise