45:e festivalen 28 jan - 6 feb, 2022
Besökare
Bransch

Filmpolitiskt Toppmöte

45:e festivalen
28 Jan -
6 Feb, 2022

Filmpolitiskt toppmöte 2022
– vägval för filmpolitiken

Fem år efter att den nationella filmpolitiken reformerades i grunden hörs allt fler röster om att den redan är föråldrad. Vad behöver vi filmpolitiken till 2022? Vad ska den uppnå och vad är det egentligen vi vill värna? Vi bjuder för femte gången in till Filmpolitiskt toppmöte för att diskutera vår gemensamma filmframtid.

Filmkartan ser idag helt annorlunda ut än bara för något år sedan. Digitaliseringen och de globala strömningsjättarnas växande dominans ritar om spelplanen i grunden och pandemin har accelererat utvecklingen. Förändringarna skakar filmpolitikens fundament och skapar existentiella kriser för de filmpolitiska aktörerna. Många talar om akuta och omfattande reformbehov i det svenska filmpolitiska systemet, men frågan är vilka kulturpolitiska värderingar som ska forma den filmpolitiska framtiden.

I samband med Göteborg Film Festival, Nordens största filmfestival och viktigaste branschmötesplats, vill vi samla kultur- och näringspolitiker, tjänstepersoner och filmbransch för att tillsammans diskutera filmpolitikens varande, mål och riktning. Filmpolitiskt toppmöte 2022 kommer innehålla politiska debatter, fördjupande samtal och internationella experter som sätter den svenska situationen i perspektiv.

Filmpolitiskt toppmöte 2022 äger rum för särskilt inbjudna den 28 januari i Göteborg, och arrangeras av Göteborg Film Festival och Västra Götalandsregionen.

 

Kontakt:
Patrik Andersson
Koordinator Filmpolitiskt toppmöte 2022
patrik.andersson@goteborgfilmfestival.se

 

Filmpolitiskt toppmöte 2021 – tillbaka till filmpolitiken

Filmbranschen står inför enorma utmaningar och en filmpolitisk diskussion behövs mer än någonsin. Därför bjuder vi åter in till Filmpolitiskt toppmöte – en dag med samtal om hur filmpolitiken kan och bör hantera en omvärld där allt ställts på ända.

2020 har utsatt hela samhället för svåra prov och inte minst kulturen och filmen har varit hårt ansatta. Som en följd av pandemin och dess restriktioner har vi sett stängda biografer, uppskjutna produktioner och framflyttade premiärer medan publiken hänvisats till streamingtjänsterna. Hur framtiden blir vet ingen i nuläget.

Vi vill samla kultur- och näringspolitiker, tjänstepersoner och filmbransch i en diskussion om hur film- och tv-branschen ska hantera den nuvarande situationen och framtida hot. Men också hur vi kan ta vara på de kreativa och innovativa idéer och strategier som fötts under året som gått.

På grund av rådande situation och aktuella rekommendationer kommer den fjärde upplagan av Filmpolitiskt toppmöte att hållas digitalt. Arbetet med att göra det både levande och vitalt är i full gång och även i sin nya form vänder sig mötet till speciellt inbjudna deltagare. Programmet presenteras inom kort.

Filmpolitiskt toppmöte 2021 kommer att hållas 29 januari, 9.30–16.00 och arrangeras av Göteborg Film Festival i samarbete med Västra Götalandsregionen. Därefter pågår 44:e Göteborg Film Festival under elva dagar, 29 januari–8 februari, 2021. Under samma period äger också de internationella bransch-eventen Nordic Film Market, TV Drama Vision och Nostradamus rum, liksom det svenska Filmforum Sverige. Festivalprogrammet släpps i sin helhet i januari.

Kontakt vid eventuella frågor:
Patrik Andersson
Koordinator Filmpolitiskt toppmöte 2021
patrik.andersson@goteborgfilmfestival.se

Filmpolitiskt toppmöte 2020 – tagning tre

För tre år sedan introducerade vi Filmpolitiskt toppmöte som redan första året fyllde ett tomrum i den svenska filmpolitiska debatten. Samtalen fortsatte 2019 och nu, 24 januari 2020, är det dags för tagning tre under Filmpolitiskt toppmöte 2020.

Ladda ner schemat för Filmpolitiskt toppmöte 2020 här (PDF) 

För tredje gången arrangerar Göteborg Film Festival och Västra Götalandsregionen Filmpolitiskt toppmöte, en arena där politiker på alla nivåer tillsammans med tjänstemän och bransch kan diskutera filmpolitik.

– Det är angeläget att prata om förutsättningar för filmpolitikens förverkligande. Riksdagen har klubbat sju mål. Men hur ska de nås? Det filmpolitiska toppmötet har kommit att bli en arena för dialog och samtal om villkor för produktion och spridning, säger Carina Lindberg Glavå, ordförande Göteborg Film Festival.

Bakgrunden är den nya statlig filmpolitik som ersatte den tidigare filmavtalsmodellen 2017, vilket förändrade filmkartan och behovet av politisk diskussion och kontinuerlig dialog mellan stat, region och kommun om filmens visioner, mål och framtid.

– De svenska filmregionerna har stor betydelse för svensk filmproduktion. Syftet med toppmötet är att samtal förs mellan filmansvariga politiker, branschen och de tjänstepersoner som ansvarar för att förverkliga de filmpolitiska målen. Vi ser fram mot det tredje filmpolitiska toppmötet. Min förhoppning är att vi tillsammans skapar förutsättningar för att främja den svenska filmen, säger Conny Brännberg (KD), ordförande för Kulturnämnden Västra Götalandsregionen.

Toppmötet äger rum på Auktionsverket Kulturarena på Tredje Långgatan i Göteborg. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind inleder och i panelerna finns politiker, tjänstemän och representanter för filmbranschen. Mötesdagen leds av moderator Cecilia Garme och programmet presenteras närmare mötet.

Dagarna efter toppmötet, lördag 25 och söndag 26 januari, introducerar vi en ny plattform för filmdiskussioner och -debatt: Filmforum Sverige. Det är en tvådagarskonferens tillägnad den svenska filmbranschen, öppen för ackrediterade. Mer information hittar du här

Filmpolitiskt toppmöte 2019

Filmpolitiskt toppmöte 2018 blev en stor och uppskattad succé under senaste Göteborg Film Festival. Kulturminister Alice Bah Kuhnke diskuterade tillsammans med politiker, tjänstemän och branschfolk den nya statliga filmpolitiken och vad den egentligen innebär för filmen i Sverige. Den 25 januari fortsatte samtalen under Filmpolitiskt toppmöte 2019. Se delar av Toppmötet nedan.

När den statliga filmpolitiken i januari 2019 fyller två år arrangerar Göteborg Film Festival i samarbete med Västra Götalandsregionen återigen ett Filmpolitiskt toppmöte. Filmbranschen får chansen att diskutera filmpolitik med nya politiker från Kulturutskottet och Kulturnämnder ute i landet. Dessutom tittar vi bland mycket annat närmare på några av de heta frågor som kommer att hamna på deras bord under det kommande året.

– Den senaste mandatperioden var en av de mest omvälvande någonsin för svensk filmpolitik. Samtidigt som den nya mandatperioden inleds ser vi hur den politiska temperaturen i kultur- och filmfrågor höjs allt mer i hela Europa. I detta läge är det helt centralt med en kvalificerad och bred filmpolitisk diskussion, och vi är väldigt glada att återigen kunna erbjuda en sådan plattform, säger Mirja Wester, VD för Göteborg Film Festival.

Toppmötet ägde rum 25 januari och Göteborg Film Festival samlar då än en gång nationella och regionala politiker och tjänstemän för att tillsammans med tungviktare från filmbranschen och landets regionala produktions- och resurscentrum under en heldag diskutera den svenska filmpolitiken.

– Med det andra filmpolitiska toppmötet fortsätter vi den viktiga nationella dialog kring filmpolitiken som påbörjades förra året. Nu har vi dessutom många nya politiker som ska sätta sig in i filmfrågorna som för många regioner handlar om stora ekonomiska åtaganden. Vi ser fram emot att än en gång välkomna filmansvariga politiker, tjänstepersoner och filmbransch till Västra Götaland, säger Conny Brännberg, (KD) ordförande för Kulturnämnden Västra Götalandsregionen.

Filmpolitiskt toppmöte hölls även i år på Auktionsverket Kulturarena och avslutades med filmfestivalens invigning på biografen Draken.

Filmpolitiskt toppmöte 2018

2017 infördes en ny statlig filmpolitik i Sverige. 2018 arrangerade Göteborg Film Festival tillsammans med Västra Götalandsregionen ett nationellt filmpolitiskt toppmöte den 26 januari med kulturminister Alice Bah Kuhnke på plats som inledningstalare och deltagare i en paneldiskussion.

När regeringen i januari 2017 införde en ny filmpolitik i Sverige innebar det den största förändringen av den svenska filmpolitiken på 50 år. Det finns ett betydande behov av en kvalificerad politisk diskussion om den nya filmpolitiken och vad den egentligen innebär. Var står den svenska filmen nu ett år senare? Och vad ser vi framför oss?

– Vi är många som har längtat efter en filmpolitisk diskussion med både skärpa och politisk tyngd. Tidigare har politiker kunnat gömma sig bakom filmavtalet, men i och med den statliga filmpolitiken måste politikerna ut på banan och ta ställning i filmpolitiska frågor. Det känns både oerhört viktigt och fantastiskt roligt att kunna skapa en arena för kvalificerad debatt om centrala framtidsfrågor för den svenska filmen, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival.

Den 26 januari samlar Göteborg Film Festival nationella och regionala politiker och tjänstemän för ett möte med filmbranschens tyngsta aktörer och landets alla regionala produktions- och resurscentrum, för att under en heldag diskutera den framtida svenska filmpolitiken.

– Vi är den största svenska filmregionen och är gärna värd för detta första filmpolitiska samtal sedan den nya filmpolitiken fastställts av riksdagen. Den regionala och lokala nivån har stor betydelse för filmens utveckling och vi har många erfarenheter att bidra med, säger Conny Brännberg, (KD) ordförande för Kulturnämnden Västra Götalandsregionen.

Med konferensen Filmpolitiskt toppmöte 2018 vill Göteborg Film Festival och Västra Götalandsregionen bereda väg för en kontinuerlig dialog mellan stat, region, kommun och filmbransch i de frågor som rör filmens visioner, mål och framtid. Toppmötet ägde rum på Auktionsverket Kulturarena och avslutades på kvällen med filmfestivalens invigning på Draken. Filmpolitiskt toppmöte 2018 är ett stängt arrangemang för särskilt inbjudna.

Första delen av sändningen (start 32 min in) hittar du här
Andra delen av sändningen (börjar en bit in i punkten ”Kan biografen överleva?”) hittar du här

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.