Det här är sista veckobrevet innan festivalen börjar på fredag, och jag hoppas att ni är lika förväntansfulla som jag. Det kommer bli så himla kul att möta både publiken och filmskaparna. Att döma av biljettförsäljningen hittills ser det ut att bli väldigt mycket folk i salongerna (precis som jag tipsade om i förra veckobrevet blev Bröderna Andersson den första utsålda filmen), och som alltid fylls Göteborg av en hel massa regissörer, manusförfattare, producenter och skådespelare, med start med Thea Hvistendahl, Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Bahar Pars och resten av Hanteringen av odöda-teamet på invigningsfredagen.
Eller de är faktiskt inte först. Redan om ett par dagar kommer den argentinske regissören Benjamin Naishtat till västkusten. Tillsammans med medregissören María Alché har han gjort Puan, en prisbelönt komedi som fyller de akademiska korridorerna med skratt (två av visningarna är slutsålda så skynda på), och eftersom han just nu är på filmfestivalen i Tromsö för att visa filmen för den nordnorska publiken så kommer han direkt därifrån.
Det är många som har noterat att Ewan McGregor och Sidse Babett Knudsen kommer till stan, men jag tänkte lyfta fram några andra filmskapare som jag ser väldigt mycket fram emot att antingen återse eller träffa för första gången.
En av mina svenska favoritregissörer är Isabella Eklöf. Hon går alltid sin egen väg, och när hon besökte festivalen som helt okänd debutant med Holidaylamslog hon hela Göteborg med sitt kraftfulla filmberättande. Nu kommer hon tillbaka med en lika modig, utmanande och intressant film. Jag tror att också Kalak kommer bli en av festivalens snackisar, och efter andravisningen på Bio Roy kan man möta Isabella i ett längre scensamtal om hennes arbete med min kollega Annie Karlsson. Det kommer garanterat bli minnesvärt.
Ett annat roligt återseende blir Zar Amir Ebrahimi. Förra året gästade den Cannes-prisade Holy Spider-skådespelaren festivalen som juryordförande, och nu kommer hon tillbaka som regissör. Hennes film Tatami är en svartvit judothriller som Zar regisserat tillsammans med Oscarsbelönade regissören Guy Nattiv. Huvudrollen spelar hon själv.
Bland de filmskapare jag aldrig träffat tidigare men ser fram emot att möta finns AI: African Intelligence– regissören Manthia Diawara – som också kommer dela med sig av sina postkoloniala idéer om AI under vår seminariedag, det senegalesiska stjärnskottet Ramata-Toulaye Sy som både kommer presentera sitt succégenombrott Banel & Adama och sitta i Nordic Competition-juryn, och Tarsem Sing, den indiska Hollywoodregissören som slog igenom som musikvideoregissör (många minns nog hans stilbildande ”Losing my religion”-video) och långfilmsdebuterade med Jennifer Lopez-thrillern The Cell. Nu kommer han till Göteborg med prisvinnande Romeo och Julia-berättelsen Dear Jassi.
Jag längtar såklart också efter att träffa många andra festivalbekanta, som den första Dragon Award Best Acting-vinnaren Trine Dyrholm (aktuell i Birthday Girl), den samiska filmpionjären Nils Gaup (aktuell med Upproret) och Miia Tervo som häromåret invigde festivalen med Aurora och nu är aktuell med The Missile. För en bredare överblick av vilka filmskapare som är i stan kan man kolla här. Vi försöker uppdatera så snabbt vi kan, även om det inte är helt lätt. Jag älskar filmskapare mer än allt annat, men de har en tendens att ändra planer ibland.
När jag skriver nästa brev är festivalen redan igång. Otroligt. Vi ses i vimlet!
Jonas
Kvällen innan festivalen invigs i stor stil arrangerar vi traditionsenligt en smyginvigning på torsdagen. Det brukar alltid vara jättetrevligt, och årets feelgoodmys till smyginvigningsfilm borgar för att det kommer bli det igen. Thomas Liltis lärarhyllning Ett riktigt jobb samlar utmärkta franska skådespelare som François Cluzetoch Adèle Exarchopoulos till en perfekt festivalstart som också faktiskt är första chansen att se en film på Draken i dess nya skrud.
Varje kväll 18:00 i Biblioteket på Hotel Draken bjuder kulturjournalisten Ayan Jamal upp dagens mest intressanta filmgäster på scen i talkshowen Studio Draken. Missa inte det, det kommer bli skitkul, vimligt och intressant. Se gästschemat här.
Pausade förberedelserna och åkte och festade på Guldbaggegala i måndags. Det var kul, det var många värdiga vinnare (möt bästa film-vinnaren Mika Gustafson och bästa dokumentär-vinnaren Maria Fredriksson i ett samtal om det djärva berättandet på Filmforum Sverige, vår plattform för svensk filmbransch. Shima Niavarani var bästa värden på länge – och som ofta misstänker jag att SFI och SVT hade talangscoutat på västkusten. I likhet med tidigare guldbaggevärdar som Emma Molin och Amie Bramme Sey, anlände Shima Niavarani elegant till Cirkus med en bakgrund som konferencier under Göteborg Film Festival. Vi från festivalen anlände däremot på ett mindre elegant sätt. Det var så snöigt på Djurgården att vi fick knuffa taxin själva sista biten.
Stäng