48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

8 filmer som får dig att sluta ängslas och börja älska apokalypsen

Draken Film rekommenderar.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

2019 års fokus för Göteborg Film Festival är Apokalyps. Mot bakgrund av vår tids klimatkris kommer festivalen att visa filmer som speglar katastrofen – i väntan på festivalpremiären blickar vår streamingtjänst Draken Film tillbaka på en apokalyptisk filmhistoria.

Text: Olle Agebro

Den förestående katastrofen har aldrig känts så nära. Klimatkris, skogsbränder, höjda havsnivåer och geopolitiska kollapser påverkar oss på alla vis, och även vår tids film försöker spegla vad som är på väg att hända. Men apokalypsen som filmiskt tema är på inget sätt nytt, och genom filmhistorien har den genom dokumentärer, experimentfilm, kammarspel och storslagna science-fiction-epos tagit form som klimatkatastrof, som nukleär vinter, totalitär revolution, utomjordisk invasion eller bara som individuell psykologisk undergång. I väntan på premiärerna under Göteborg Film Festival blickar vi tillbaka på några favoriter i katastrofgenren, från bi-dokumentären Inte bara honung, via den stilbildande postapokalyptiska Terrassen och den poetiska Visitors till Ian Lagardes magiska All You Can Eat Buddha.


Inte bara honung

Regi: Markus Imhoof (2012)

Redan Albert Einstein sade att om bina dör så dör mänskligheten bara veckor senare. Ekosystemet är helt beroende av den pollinering som bina står för. Inte bara honung berättar om binas roll med fina animationer och spektakulära närbilder på flygande bin. En vacker film med både oundgängligt budskap och personlig förankring. Regissörens familj har genom historien haft stora biodlingar på schweiziska alpsluttningar. Läs mer.


Visitors

Regi: Godfrey Reggio (2013)

Godfrey Reggio förändrade hur en hel värld såg på film med sin poetiska, meditativa och förtrollande regidebut Koyaanisqatsi. Om Visitors är en uppföljare till hans tidigare filmer är det också berättelsen om hur vi såg hur hela vår existens var på väg att störtas mot katastrofen, men också om hur vi valde att titta på de hypnotiska bilderna av undergången istället för att göra något åt den. Den blir en vacker, poetisk och framförallt väldigt smärtsam film om oss själva. Läs mer. 


Cams

Regi: Carl-Johan Westregård (2014)

Bilden panorerar över ödsliga kustlandskap, skogsstigar och folktomma villaområden. Här och var finns spår som vittnar om ett dramatiskt skeende. All mänsklig aktivitet verkar ha upphört i en fascinerande och skrämmande film om slutet. Läs mer. 


All You Can Eat Buddha

Regi: Ian Lagarde (2017)

Ian Lagarde regidebuterar med en underbart absurd samtidssaga från turistockupationens Kuba, om ett all inclusive-hotell och en udda gäst med magiska krafter som inte kan sluta äta från frukostbuffén. Läs mer. 


Crumbs

Regi: Miguel Llansó (2015)

Decenniets mest hyllade etiopiska sci-fi blandar magisk realism och afrofuturism i en värld där ett världskrig har ödelagt jorden. Den fallna civilisationen har lämnat efter sig artefakter i form av actionfigurer och plastsvärd och det är med dessa i bagaget som den kutryggige Candy ger sig iväg på en odyssé över den postapokalyptiska stäppmarken. Läs mer.


Terrassen

Regi: Chris Marker (1962)

Genom att nästan uteslutande använda stillbilder skapar Chris Marker ett science-fiction-epos i miniatyr som kommit att bli hans kanske mest kända, och definitivt mest inflytelserika verk. Efter apokalypsen under det tredje världskriget gömmer sig några överlevare i det sönderbombade Paris under Palais de Chaillot. Forskarna sätter sitt hopp till tidsresenärer och de hoppas kunna skicka någon framåt eller bakåt i tiden för att rädda dem. Läs mer. 


Blind Sun

Regi: Joyce A. Nashawati (2015)

I en pre-apokalyptisk framtid stiger temperaturen, vattnet sinar och protesterna lamslår Greklands storstäder. Ett storföretag, som oförblommerat kallar sig Blue Gold, har monopol på vattenmarknaden – i ett land där solen alltid skiner har klimatkatastrofen fått samhället att falla samman i en kapitalistisk härdsmälta. Regidebuterande Joyce A. Nashawati har skapat något så unikt som en skräckfilm i solsken, en Lynch-artad klimatkris-thriller med solstingsschizofreni driven av en enastående huvudrollsinsats från Ziad Bakri. Läs mer. 


Krisdokument – en överlevnadsguide

Regi: Elisabeth Marjanović Cronvall och Marta Dauliute (2015)

Arbetslösheten skenar och de sociala skyddsnäten försvinner. Fascismen gror. I tio punkter har filmarna Marta Dauliute och Elisabeth Marjanovic Cronvall bett sina grekiska vänner att konkretisera krisen för att skapa en överlevnadsguide åt samhällena i norr. Läs mer. 

Alla filmer finns att streama på Draken Film. 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen