48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Ta en tur i gammelmormors skor – filmfestivalen och Textilmuseet i Borås har en utställning ihop

"Det har varit fantastiskt att se vilka intressanta, roliga och tänkvärda filmer som eleverna sedan skapat baserat på sina utvalda klädesplagg."

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Imorgon öppnar utställningen Ta en tur i gammelmormors skor på Textilmuseet i Borås. En pop-up utställning skapad av femteklassare i ett pedagogiskt filmprojekt mellan Göteborg Film Festival och Textilmuseet. 

I projektet har eleverna fått välja historiska barnkläder som väckte deras nyfikenhet ur Textilmuseets studiesamling och sedan använda dem som utgångspunkt och inspiration till att skapa en film.

– Det här har varit ett sånt kul och kreativt filmprojekt, att se hur de historiska plaggen skapat så många tankar och funderingar hos eleverna. Allt från om hur det var att leva förr, hur materialet känns annorlunda till vem som kan ha ägt plagget en gång i tiden. Det har också varit fantastiskt att se vilka intressanta, roliga och tänkvärda filmer som eleverna sedan skapat baserat på sina utvalda klädesplagg. Det skall bli så spännande att inviga utställningen imorgon, säger Erika Olsson, projektledare, Göteborg Film Festival.

Dagen startar på Bio Röda Kvarn i Borås där femteklassarna får se sina filmer tillsammans på stor duk. Sedan bär det av till Textilmuseet för invigning av utställningen Ta en tur i gammelmormors skor.

Ta en tur i gammelmormors skor är ett Skapande skola-projekt med stöd av Kulturrådet. Projektet genomförs av Göteborg Film Festival i samarbete med Textilmuseet, Bio Röda Kvarn och Borås Stad. Filmskapare är femmorna från Bredaredskolan, Rångedalaskolan, Sandhultskolan och Äsperedskolan.

Utställningen Ta en tur i gammelmormors skor pågår 22 maj till 25 augusti.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen