42:a festivalen 25 jan - 4 feb, 2019
Besökare
Bransch

Svenska branchdagarna

42:a festivalen
25 Jan -
4 Feb, 2019

Svenska Film Institutet på Göteborg Film Festival: Kvalitet, Bergman och speeddejting

Under årets festival sätter Svenska Filminstitutet kvalitetsbegreppet under lupp, inom film- och kulturvärlden historiskt och framåt. Dessutom presenteras nya filmstöd, det blir speeddejting och möte med filmarna i Bergman Revisited. Dagen genomförs i samarbete med Oberoende Filmares Förbund.

Moderator: Kristina Börjeson, filmstödschef, Filminstitutet.
Lördag 27 januari, 10.00-16.00

 

10.00–10.30 Ny stödordning
Anna Serner, Filminstitutets vd, Johan Seth, ordförande OFF, och Karin Ekberg, vice ordförande OFF hälsar välkomna.
Filminstitutets nya stödordning för utveckling och produktion presenteras av Kristina Colliander, chef för produktionsstöd på Filminstitutet.

10.30–11.15 Kvalitet och urval i litteratur, teater och film
Om det svårfångade kvalitetsbegreppet inom litteratur, teater och film. Filminstitutets långfilmskonsulent Calle Marthin möter representanter från förlags- och teatervärlden. Hur definieras kvalitet inom andra kulturbranscher och på vilka grunder bedöms idéer och berättelser? För medverkande se www.goteborgfilmfestival.se

11.15–12.00 Fallstudier av kvalitetsfilmer
Karin Ekberg och Johan Seth från Oberoende filmares förbund frågar sig: Vad är kvalitet? Något mätbart och statiskt eller något relativt och föränderligt? En diskussion om hur kvalitetsbegreppet kan utvecklas och utvärderas utifrån respektive films särskilda profil och vision. För medverkande se www.goteborgfilmfestival.se
12.00–12.45 Lätt lunch med stödstuga
Filminstitutet och OFF bjuder på lätt lunch. Stödstugan öppnar – ställ frågor om de nya stöden till produktionsstödsenehetens medarbetare.

12.45–13.30 Sågade mästerverk – kvalitet över tid
Filmhistorien är fylld av filmer som sågades när de kom men som med tiden har omvärderats och upphöjts till kultfilmer eller rent av mästerverk. Och vice versa. Ofta för att de var före sin tid eller för att de med tiden har blivit passé. Hur förändras kvalitet över tid? Vad är ett pris i Cannes värt trettio år senare? Och hur påverkar det filmhistorien, till exempel i urval till digitalisering eller programsättning? Filminstitutets Lova Hagerfors, chef för tillgängligt filmarv och Danial Brännström, Cinematekschef, i ett samtal lett av Calle Marthin, långfilmskonsulent.

13.30–14.45 Bergman Revisited
Sex projekt som tolkar Ingmar Bergmans universum. Möt filmarna bakom dem i samtal med Filmintitutets Erika Wasserman, kortfilmskonsulent och Jan Göransson, presschef. Filminstitutet och SVT står bakom satsningen. För medverkande se www.goteborgfilmfestival.se

14.45–15.00 Svensk Filmdatabas
I Svensk Filmdatabas finns information om drygt 16 000 svenska filmer från 1897 och framåt. Nu har den fått nya kvaliteter och ett rikare innehåll. Under våren följer en lansering. Allt för att stärka intresset för svensk film.

15.00–16.00 Speeddejting med Filminstitutets konsulenter och andra branschaktörer
Svenska Filminstitutet: Helen Ahlsson, filmkonsulent talang, Jenny Gilbertsson, barn och unga, Klara Grunning, dokumentärfilm, Juan Pablo Libossart, dokumentärfilm, Calle Marthin, långfilm, Erika Wasserman, kortfilm. Filmpool Nord: Katja Härkönen, Film i Skåne: Hanna Sohlberg, Filmcloud: Martin Hammar, Filmbasen: Ivana Lalovic, Filmregion Stockholm-Mälardalen: Beata Mannheimer, Göteborgs stad: Ulf Sigvardson, samt Film i Väst.

 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.