Britta Marakatt-Labba är 2025 års festivalkonstnär
Jag har alltid tyckt att det är viktigt att visa olydnad för att rätta till det som är galet, och jag kommer kämpa med de här frågorna så länge jag finns till.
Jag har alltid tyckt att det är viktigt att visa olydnad för att rätta till det som är galet, och jag kommer kämpa med de här frågorna så länge jag finns till.
I fokus på Göteborg Film Festival 2025 står olydnad. Under rubriken Focus: Disobedience utforskas det civila motståndets kraft – när blir olydnad en moralisk skyldighet? När går den för långt, och vem bestämmer vad som är rätt och fel? Är åsidosättandet av lagar och regler ett rimligt pris för förändring i ett demokratiskt samhälle?
Nästa års festivalaffisch har skapats av konstnären Britta Marakatt-Labba, som själv har en lång historia av aktivism i bagaget:
– Jag föddes in i en kamp. Mitt konstnärskap började i Alta när vi demonstrerade för samernas rättigheter. Jag har alltid tyckt att det är viktigt att visa olydnad för att rätta till det som är galet, och jag kommer kämpa med de här frågorna så länge jag finns till. Därför känns det jättefint att samarbeta med Göteborg Film Festival, säger Britta Marakatt-Labba.
– Britta Marakatt-Labba är en inspiration för årets fokus. Hennes konstnärskap och historia genomsyras av mod och en kamp mot orättvisor. Hon har levt och andats motstånd och olydnad på ett sätt som få andra, och hennes perspektiv och engagemang ger festivalens fokus en förankring i verklig kamp och civilkurage, säger Pia Lundberg.
Affischavtäckning med Britta Marakatt-Labba på plats, 2 december på Biograf Draken.
Festivalupptakt: Affischavtäckning och medlemsvisning på Biograf Draken.
Britta Marakatt-Labba, född 1951 i Saarivuoma sameby, växte upp i en renskötarfamilj och började sin konstnärliga bana 1979 efter studier vid Konstindustriskolan i Göteborg. Hon var tidigt engagerad i att skapa en samisk konstnärsorganisation. Efter över 40 år som konstnär fick hon internationellt erkännande 2017 när hennes stora broderi Historja visades på Documenta 14. Hon har mottagit flera utmärkelser, inklusive Illis quorum (2017), Stig Dagermanpriset (2019) och Prins Eugen-medaljen (2020). 2022 deltog hon i Venedigbiennalens huvudutställning och 2024 visades hennes retrospektiv Sylkvasse stygn på Nasjonalmuseet i Oslo.
Göteborg Film Festivals första affisch skapades av Ernst Billgren 1992 och sedan dess har festivalen haft konstnärer som Pussy Riot, Lars Lerin, Marie-Louise Ekman, Liv Strömquist, Annika von Hausswolff, Aida Chehregosha, Mamma Andersson, Charlotte Gyllenhammar, Lap-See Lam, Theresa Traore Dahlberg och Niki Lindroth von Bahr som affischkonstnärer.
Stäng