48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

De tävlar i Nordic Competition 2021

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

För 33:e gången delar Göteborg Film Festival ut pris till bästa nordiska film, Dragon Award Best Nordic Film. Totalt sju filmer är med i tävlingen med en prissumma på 400 000 kronor. Priset delas ut i samarbete med Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

De sju nominerade är:

Regi: Thomas Vinterberg

En runda till

Svensk premiär

Danmark
Sverige
Nederländerna

Mads Mikkelsen pushar promillegränsen i Thomas Vinterbergs oemotståndliga publikfavorit om alkohol, manlighet och viljan att leva livet fullt ut.

Enligt norska psykiatriprofessorn Finn Skårderud föds människan med 0,5 promille för lite. Om människor vore lite alkoholpåverkade konstant hade vi inte varit så tråkiga och inbundna. Det är i alla fall teorin som de fyra lärarna utgår från i det knäppa sociala experiment som är kärnan i Vinterbergs (Festen, Jakten) träffsäkra dramakomedi. Utrustade med pluntor och promillemätare ska kvartetten, och särskilt den deprimerade Martin (en makalös Mads Mikkelsen), se till att de är precis lagom fulla hela tiden. Givetvis går inte allt som planerat. Den tankeväckande och extremt underhållande En runda till är Danmarks Oscarsbidrag, och tilldelades nyligen fyra tunga priser av Europeiska filmakademin, bland annat som årets bästa europeiska film.

Regi: Zaida Bergroth

Tove

Svensk premiär

Finland
Sverige

Förtrollande konst och förbjuden kärlek i passionerad publikfavorit som hyllar livsviljan och kreativiteten hos Mumintrollens bohemiska skapare.

Tove Jansson är en av Finlands mest älskade konstnärer någonsin. Alma Pöysti gestaltar hennes okonventionella livshunger, konstnärliga tänkande och passionerade kärleksliv med smittande spontanitet. I filmens jazziga Helsingfors uppfinner Tove Jansson Mumintrollen och inleder dramatiska kärlekshistorier med både vänsterpolitikern Atos (Shanti Roney) och teaterregissören Vivica (Krista Kosonen). Zaida Bergroths medryckande skildring av den världsberömda tecknarens liv är en visuell och scenografisk fest som vibrerar av dansant energi och urstarka känslostormar. Trots pandemin har Oscarsbidraget Tove gjort succé på finska biografer under hösten 2020 och är den mest sedda finlandssvenska filmen på över 40 år.

Regi: Ronnie Sandahl

Tigrar

Nordisk premiär

Sverige
Italien
Danmark

Ronnie Sandahl vitaliserar sportfilmen i prisvinnande och starkt berörande drama som riktar strålkastarljuset mot fotbollsindustrins inhumana villkor.

Självförtärande disciplin och ändlösa timmars träning har gjort Martin Bengtsson till en av Sveriges mest lovande fotbollstalanger. Vid 16 års ålder säljs han som ungdomsproffs till en italiensk storklubb och hans livsdröm ser ut att gå i uppfyllelse. Men på plats i Milano kastas han in i ett fotbollsmaskineri präglat av konkurrens och rivalitet och där språkförbistringen isolerar honom ytterligare. Erik Enge levererar ett lysande porträtt av den målinriktade talangen, som hamnar i en illavarslande spiral av psykisk nedbrytning. Ronnie Sandahls (Svenskjävel, GFF 2015) film är baserad på Martin Bengtssons självbiografiska ”I skuggan av San Siro”.

Regi: Magnus von Horn

Sweat

Svensk premiär

Sverige
Polen

Krisande fitnessinfluencer söker oförfalskad intimitet via skärmen i Magnus von Horns återkomst efter guldbaggebelönade debuten Efterskalv.

Sylwia Zajac har hundratusentals följare på Instagram. Hon är karismatisk, energisk och genuint besjälad av att hjälpa sin publik att hålla igång. ”Jobba med kroppen du har, inte den du vill ha!” utbrister hon i inledningsscenens pumpande workoutpass i ett köpcentrum. Men hennes glatt svettiga fasad håller på att rämna, ett inlägg i taget. Magdalena Koleśnik gör ett magnetiskt porträtt av en lika peppande som deppande nätkändis som brottas med integritet och närhetslängtan i allt mer gränsöverskridande digitala relationer. Sweat är en tankeväckande film som utan pekpinnar söker efter det mänskliga i skärmsamhället och fördjupar diskussionen av klickonomins existentiella effekter.

Regi: Itonje Søimer Guttormsen

Gritt

Svensk premiär

Norge

Misslyckad konstnär hustlar sig ogenerat genom Oslos kulturella toppskikt i dråpligt humoristisk skildring av en sökande människa i fritt fall.

Den vilsna konstnären Gritt lyckas inte finansiera sitt storslagna performance. Alla runtomkring henne är helt grundade i sina konstnärliga ambitioner, från vännen med Downs syndrom som ska sätta upp sitt musikaliska galenskapsprojekt, till kvinnokollektivets utforskande av mytologiska väsen. Men ju mer Gritt upprepar pitchen om sitt episka performance, desto vagare tycks det bli. Hon lurar sig in på en teater och gerillaproducerar en föreställning i hemlighet, allt medan hennes liv faller samman med eskalerande hastighet. Långfilmsdebuterande Itonje Søimer Guttormsen skapar igenkänning hos alla som försökt navigera den kulturella sfärens labyrinter eller desperat försökt ljuga sig ur sina tillkortakommanden.

Regi: Lisa Jespersen

Persona Non Grata

Världspremiär

Danmark

Urban kulturelitism kolliderar med provinsiellt landsortsliv i en träffsäker dramakomedi där gamla oförrätter bubblar upp till ytan och ställs i nytt ljus.

Laura, eller Irina som hon numera kallar sig, återvänder till sin hembygd för broderns bröllop. Sedan flera år tillbaka har hon distanserat sig från sin familj på landet och satsat på att etablera sig som författare i Köpenhamn. Hon har just givit ut en bok om sina misärartade uppväxtår, där hon inte minst skriver om sin forna plågoande Catrine – samma förhatliga kvinna som nu ska gifta sig med hennes bror och bli en del av hennes familj. Debuterande regissören Lisa Jespersen fångar med skärpa polariseringen mellan stad och landsbygd och med komisk klangbotten och fina skådespelarinsatser skildras svårigheten i att lämna och göra sig fri från sin bakgrund.

Regi: Ninja Thyberg

Pleasure

Europeisk premiär

Sverige
Nederländerna
Frankrike

Sofia Kappel filmdebuterar som karriärhungrig amerikaresenär i Ninja Thybergs utmanande inifrånskildring av Los Angeles porrindustri.

”Business or pleasure?” frågar tulltjänstemannen när 20-åriga Bella landar i Kalifornien för att göra sig ett namn i den pornografiska filmbranschen. Hon flyttar in i ett kollektiv med andra unga skådespelerskor, som både blir vänner och konkurrenter i den fascinerande men hänsynslösa produktionsapparaten. I explicita och våldsamma sexscener gestaltas porrens övergreppskultur utan skygglappar, men Pleasure beskriver också inspelningarnas absurda vardaglighet och försöken att skapa genuina relationer bortom könsdelarna. I en rad uppmärksammade kortfilmer har Ninja Thyberg undersökt sexualitetens maktordningar i en patriarkal visuell kultur, en tematik som sätts på sin spets i hennes komplexa långfilmsdebut.

Dragon Award Best Nordic Film är Göteborg Film Festivals mest prestigefyllda tävling och vinnaren tillkännages den 8 februari.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen