46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Draken Film – nu även på bio!

Från och med idag ingår gratis biopremiärer i din Draken Film-prenumeration.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Göteborg Film Festivals streamingtjänst Draken Film har länge erbjudit de mest intressanta kvalitetsfilmerna i hemmet. Nu kommer Draken Films prenumeranter dessutom att kunna gå gratis på utvalda biofilmer under premiärhelgen.

Sedan mars har coronapandemin tvingat en stor del av Sveriges biografer att hålla stängt. När biograferna nu öppnar igen lanserar Sveriges ledande streamingtjänst för kvalitetsfilm ett initiativ för att publiken ska återvända till biosalongerna. Från och med nu kommer Draken Films prenumeranter att kunna gå gratis på utvalda biofilmer under premiärhelgen. Satsningen omfattar flera filmer i månaden och ingår i prenumerationsavgiften – första filmen ut är Jessica Hausners hyllade thriller Little Joe med biopremiär 28 augusti.

Göteborg Film Festivals och Draken Films programkommitté väljer ut de mest intressanta biofilmerna, och bjuder alla Draken Films prenumeranter på biobiljetter till sina lokala biografer under premiärhelgen. På så sätt får publiken chans att gå på bio oftare och upptäcka filmer de annars inte hade sett, samtidigt som biograferna får viktiga intäkter under den mest utmanande hösten i biobranschens historia. I nuläget är Sveriges ledande kvalitetsfilmsdistributörer och ett trettiotal biografer anslutna till initiativet, från Malmö i söder till Luleå i norr.

– Vi vet att publiken vill se film både hemma och på biograf. Nu behöver en filmälskare bara en prenumeration för att se de bästa filmerna på båda platserna! Genom att skapa incitament för att publiken ska se filmerna under den avgörande premiärhelgen stärker vi både biograferna och filmernas chans att möta en bred publik och få ett längre liv på bio. På samma gång gör vi vår streamingtjänst Draken Film till en filmtjänst i ordets rätta bemärkelse, säger Olle Agebro, innehållsansvarig, Draken Film.

Läs mer om hur Draken Films bioerbjudande funkar här >>

Draken Film är en prisbelönt streamingtjänst som drivs av Göteborg Film Festival. Redan i mars inledde Draken Film ett stort räddningsinitiativ för Sveriges oberoende biografer då hälften av Draken Films prenumerationsintäkter delades med prenumeranternas favoritbiografer. Många av landets små biografer drivs av ideella föreningar, och under en period då biograferna inte hade några andra intäkter blev Draken Films stödkampanj avgörande – för de biografer som samlade det största stödet handlade det om sexsiffriga belopp. 

Några av filmerna som ingår i Draken Films biosatsning:

Little Joe

Little Joe, regi: Jessica Hausner

Botanisk sci-fi-thriller i laboratoriemiljö. Mästerregissören Jessica Hausner (Miraklet i Lourdes) imponerar i sin engelskspråkiga debut. På ett företag som tar fram nya växtarter har Alice (Emily Beecham) utvecklat en blomsort med unika egenskaper. Den kan nämligen via sin doft göra sin ägare lycklig. Precis innan blommorna ska lämna laboratoriet och introduceras i handeln börjar emellertid Alice misstänka att hennes skapelse är allt annat än godhjärtad. Little Joe är en existentiell spänningsthriller – där den dystopiska stämningen, samt Ben Whishaw i en biroll, för tankarna till The Lobster. Men Hausners lågmält komiska och hyperestetiska värld känns igen. Kostym, scenografi och deadpan-skådespeleri är i världsklass. Beecham prisades som bästa skådespelerska vid filmfestivalen i Cannes.

I samarbete med Folkets bio.

Samtidigt på jorden

Samtidigt på jorden, regi: Carl Olsson

Dödgrävare och arkitektonisk perfektion i Carl Olssons empatiskt humoristiska resa genom livet efter döden. Från patologerna till gravgrävarna, likbilsförarna och balsamerarna, begravningsmusikerna och de som tycks kommit till den punkt i livet då de bara väntar på att deras tid ska komma. Vi har alla samma väg att vandra och med Carl Olssons betraktande blick guidas vi omsorgsfullt genom ritualer och möter de personer som ägnar sina liv åt döden. Med statisk kamera och ett värdigt soundtrack av vardagliga samtal och plockande stråkar ser vi både det märkliga och makabra i hanteringen av livets slut, men känner också stor empati och beundran för dem som dagligen utför dessa sysslor.

I samarbete med De andra film.

Disco, regi: Jorunn Myklebust Syversen

Josefine Frida från Skam briljerar som den unga kristna dansaren Mirjam, som efter en kollaps börjar ifrågasätta både sin karriär och sin tro. Mirjam är världsmästare i discodans och ungdomsledare i den hippa frikyrkan Friheten, där hennes styvpappa är pastor. Hon lyser ikapp med sina troféer i familjens vackra hem, men en dag faller hon ihop på en tävling. Mirjams kropp slutar att lyda och hon går in i en livskris. Jorunn Myklebust Syversens andra långfilm är ett urstarkt uppväxtdrama om tro, tvivel och olika sorters extas.

Distribueras av Draken Film.

Shirley

Shirley, regi: Josephine Decker

Skräckförfattaren Shirley Jackson bor i ett stort hus i en liten amerikansk stad. Hennes make som är collegeprofessor bjuder en av sina protegéer och hans flickvän att flytta in hos dem. Men vad som skulle blivit en intellektuell och kreativ samvaro förvrängs snart till ett socialt spel, misstänkt likt de psykologiska thrillers Shirley är berömd för. Josephine Deckerregisserar en porträttlik Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale, Mad Men) som briljant gör huvudrollen baserad på den verkliga 50-talsförfattaren.

I samarbete med NonStop Entertainment.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.