En dansk tokskalle
”En film som innehåller sex, regimkritik och sankt bernhardshundar skulle förbjudas direkt.”
”En film som innehåller sex, regimkritik och sankt bernhardshundar skulle förbjudas direkt.”
Den danska vildhjärnan Mads Brügger är aktuell med två filmer på årets festival. Den ena handlar om två misslyckade affärsmän som försöker sälja sankt bernhardshundar i Kina. Den andra behandlar FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjölds död och innehåller ett scoop som kommer att eka över världen lagom till premiärvisningen i Göteborg.
Text: Erik Eje Almqvist
En av de bästa sakerna med Danmarks kulturklimat är att det producerar briljanta galenpannor som journalisten Mads Brügger.
Tänk er en intellektuell blandning mellan Janne Josefsson, Tintin och Sasha Baron Cohen – men med Eton-slips om halsen, Fantomenring på fingret och en dyr grekisk cigarett i mungipan.
Oavsett om han skrivit okonventionella undercover-reportage, respektlösa porträtt på danska kändisar eller en bok om den misslyckade planen på att smuggla Gaddafis son till Mexiko har arbetet präglats av finurlig berättarglädje och okonventionella dramaturgiska grepp.
Som programledare för TV-talkshowen Den 11 time utsatte han högerextremisten Geert Wilders för ett omfattande empatitest och lyckades få Sovjetunionens tidigare president Mikhail Gorbatjov på osannolikt bra berättarhumör efter att ha frågat om han också tänkt på att hans ”födelsemärke ser ut som ett land på en karta”.
The Saint Bernard Syndicate
De senaste åren har Brügger varit programchef för den public service-finansierade pratradiokanalen 24Syv. I en självironisk bakom kulisserna-film om hans arbetsvardag klunkar han Fernet branca i baksätet på en bil och röker joints med sin chaufför medan han har telefonmöten med kulturdepartementet och chefen för Louisianas konstmuseum.
Parallellt med dessa sysslor har han gjort flera uppmärksammade dokumentärfilmer. I Danes For Bush (2004) skildrade han den amerikanska högern genom att iscensätta en egen kampanj för George W Bush. I The Red Chapel (2009), som vann Sundancefestivalens dokumentärpris, reste han runt i Nordkorea som en kommunistisk teaterdirektör på turné med sin ensemble. I The Ambassador (2011) köpte han ett falskt liberianskt diplomatpass för 150 000 dollar och klädde ut sig till en serietidningsversion av en korrupt kolonialherre (ridstövlar, cigarettmunstycke och kakiuniform) för att handla blodsdiamanter i Centralafrikanska republiken och smuggla ut dem i sin diplomatiskt skyddade portfölj.
Filmen väckte naturligtvis reaktioner. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf begärde att den danska staten skulle fängsla och utlämna Brügger medan Huffington Post utnämnde honom till världens mest provokativa filmskapare.
På årets filmfestival är han aktuell med en ny dokumentärfilm, där han återigen reser runt genom Afrika i kolonialt behäftade munderingar. Cold Case Hammarskjöld är frukten av ett sex år långt privatspanararbete för att lösa fallet med Dag Hammarskjölds död. Det som börjar som ett lekfullt utforskande av konspirationsteorier – där Brügger driver med sin egen roll som en vit man som kommer till Afrika för att lösa kontinentens mysterier – leder snart till helt nya upptäckter och fasanfulla avslöjanden. På grund av ett löfte till Mads Brügger kan vi dock inte skriva om dessa förrän efter filmens världspremiär den 26 januari. Läs mer här på söndag!
Något vi däremot kan skriva mer om nu är Brüggers spelfilmsdebut, som har Sverigepremiär under Göteborg Film Festival. The Saint Bernard Syndicate är en skruvad, svart komedi om två misslyckade medelålders män som slår sig ihop för att ta revansch på livet genom att sälja sankt bernhardshundar till den växande kinesiska medelklassen. Allt går naturligtvis åt helvete.
– För tio år sen läste jag att de schweiziska sankt bernhardsavlarna var upprörda över den ökande svarta handeln med Kina, säger Mads Brügger. Jag började fantisera om en komedi om två danska affärsmän som sålde hundar till Kina. Sedan gick det lång tid innan jag hittade skådespelare som skulle kunna förlösa en så konstig idé. På Radio 24Syv har vi ett dagligt satirprogram som heter Den korte radioavis. En dag gick det upp för mig att värdarna, Rasmus Bruun och Frederik Cilius, har precis den typ av funny bones och improvisationsförmåga som krävdes.
– Nästa utmaning blev att spela in filmen i Kina utan att regimen upptäckte oss. En film som innehåller sex, regimkritik och sankt bernhardshundar skulle förbjudas direkt. Men så upptäckte jag Chongqing, en stad där det bor 43 miljoner människor och som är uppdelad i fyra olika gatunivåer. Jag reste dit och letade inspelningsplatser och kineser som skulle kunna medverka. Sedan spelade vi in filmen där i hemlighet. Det blev en väldigt speciell inspelning, där vi inte kunna arbeta så strängt med manus utan fick improvisera mycket. Bara fem av de medverkande är skådespelare.
Filmen gick upp på danska biografer i våras, och i likhet med resten av Mads Brüggers produktion har den inte lämnat publiken oberörd. Dagstidningen Information hyllade dess ”rena ögonblick av existentiell vilsenhet och tristess”. Politiken prisade den originella humorn och fotografen Jonas Lunds ”spektakulärt vackra foto”.
– Men den fick också mycket kritik, påpekar Mads Brügger. Ekstrabladet kallade den för den mest idiotiska danska komedin någonsin. Det tog jag som en komplimang. Själv är jag mycket tillfreds med resultatet, särskilt med tanke på hur svårt det var att få med oss en sankt bernhardshund till Kina och spela in en hel film i hemlighet.
Cold Case Hammarskjöld och The Saint Bernard Syndicate är en del av programmet för Göteborg Film Festival 2019.
Stäng