Ett familjeföretag på landsbygden hankar sig fram genom inkomsterna från sitt mobila tivoli och sin köttvagn. I Helsingfors har två kvinnor tagit fram ett alternativ till kött gjort på havre och de tar nu sikte på den kinesiska marknaden. Kontrasten mellan huvudpersonerna i Virpi Suutaris dokumentär Entrepreneur verkar vara total, men deras drömmar är i grunden de samma.
Hur känns det att vara nominerad i Nordic Documentary Competition och vad skulle en vinst betyda?
– Det kommer att bli första gången jag besöker Göteborg Film Festival och jag har alltid velat uppleva den legendariska västkusten. Jag kommer från östra Finland, ökänt för sin pessimism, så jag tillåter aldrig mig själv att våga drömma om att vinna priser, säger Virpi Suutari.
Varför ville du göra en film om entreprenörskap?
– Det finns en stark trend i samhället att uppmuntra eller mer eller mindre tvinga människor att bli företagare. De flesta analyser är samstämmiga om att det kommer att bli fler frilansare och egenföretagare i framtiden. Vissa företagare är högutbildade experter som genom sin flexibilitet klarar sig väldigt bra i det moderna globala landskapet, medan andra har svårt att ens klara sin försörjning. Men som i alla mina filmer ligger huvudfokus i Entrepreneur på mänskligt beteende. Filmen visade sig – på ett subtilt sätt – bli en slags naturdokumentär om vanliga människor som försöker hitta olika sätt att överleva och hitta mening i tillvaron.
Är expansion det enda sättet för ett företag att klara sig?
– Tvärtom så försöker vår regering att göra det enklare för småföretagen. De gör det för att få människor i arbete, men tyvärr finns det också ett annat syfte som handlar om att de vill snygga till arbetslöshetsstatistiken. Personligen tycker jag att det är intressant att två tredjedelar av finska företagare tjänar mindre än den genomsnittlige lönearbetaren, men samtidigt är de mer entusiastiska över sitt arbete. Att bli företagare handlar inte bara om pengar utan även om att man vill ha frihet.
Vad är den generella inställningen bland finländarna – som precis som svenskarna är högkonsumenter av kött – till vegetariska alternativ som pulled havre?
– Det finns absolut ett underliggande narrativ i filmen som handlar om maten vi äter. Det finns en pågående diskussion i Finland och ett stort medvetande om att vi måste minska vår köttkonsumtion, samtidigt visar statistisken att köttkonsumtionen har ökat. Men bland mina vänner – även de ”vanliga” köttfärsätande vännerna – så äts det allt mindre kött och mer av andra proteinkällor. Förändringens vindar blåser, men det kommer att ta lite tid.
Det är lätt att fokusera på de stora skillnaderna mellan de två företagen i dokumentären, men vad har de gemensamt?
– Till ytan kan det se ut som att entreprenörerna är från olika planeter, men alla är kreativa risktagare – målinriktade, självständiga och hårt arbetande. Mina gamla släktingar brukar säga att ”Vi är inte här på jorden för att vila” och det är mitt motto också.
Text: Anders Calderon