42:a festivalen 25 jan - 4 feb, 2019
Besökare
Bransch

Festivalen instiftar ett genusneutralt skådespelarpris

Dragon Award Best Acting ska gå till den skådespelare som stått för den bästa insatsen i någon av filmerna i Nordic Competition.

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

Göteborg Film Festival instiftar 2019 ett nytt pris, Dragon Award Best Acting. Priset ska gå till bästa skådespelarinsatsen bland bidragen i Nordic Competition och är genusneutralt. 

Genom åren har Göteborg Film Festival prisat otaliga regissörer, manusförfattare och fotografer. I år kommer man för första gången att dela ut ett skådespelarpris, Dragon Award Best Acting. Priset går till den skådespelare som stått för den bästa insatsen i någon av filmerna som tävlar i Nordic Competition.

– Eftersom det finns så fantastiska skådespelare här i Norden tycker vi att det är dags att instifta ett pris för dem, säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

Till skillnad från de flesta andra skådespelarpriser är det könsneutralt och delas alltså inte upp i en manlig respektive kvinnlig kategori.

– Egentligen är det konstigt att inte alla skådespelarpriser är könsneutrala. Ingen skulle komma på tanken att dela in regissörskategorin utifrån kön. Det är rimligare att jämföra Liv Ullmann med Erland Josephson än med Goldie Hawn.

Dragon Award Best Acting kommer att delas ut på Dragon Awards galan den 2 februari. Se alla tävlande i Nordic Competition här. 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.