42:a festivalen 25 jan - 4 feb, 2019
Stäng
Besökare
Bransch

The Location – Inspelningen igång på Göteborgs Centralstation

Stafettfilmen The Location kommer att visas på Göteborg Film Festival 2019.

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

Fem olika filmare med fem olika bakgrunder. Hundar, försenade tåg och ett piano. Den enda gemensamma nämnaren är en och samma scen. Idag började inspelningen av The Location på Göteborgs Centralstation och arbetet inför premiären på Göteborg Film Festival 2019.

The Location är en stafettfilm ihopsatt av fem kortfilmer. Den produceras av Göteborgs Central i samarbete med Göteborg Film Festival och var och en av regissörerna som är med och skapar filmen har blivit utvalda genom en tävling. Deras synopsis har skickats in och granskats av en jury på Göteborg Film Festival och av ett 30-tal bidrag ska nu fem spelas in och sättas ihop till en och samma film. En film som helt utspelar sig på Göteborgs Central.

En av dem som tog chansen att skicka in sitt synopsis och som nu också är första filmen ut att spelas in är Khaled Alesmael. Hans film är en historia om ankomsten till Göteborg, fast berättad ur en hunds perspektiv. Många flyktingar immigrerar med sina djur till Sverige och Europa, men Khaled Alesmael berättar att han inte har hittat några historier om det, eller om alla husdjur som dödas eller blir hemlösa på grund av kriget.
— Många unga människor försöker göra något för djuren. Min film handlar om Centralstationen, om kriget, om flyktingarna men också om alla djur runt om i världen.

Alla i teamet håller sig lugna även om det stundtals kan bli lite stressigt att matcha in inspelningen av scenerna med tågens ankomster och avgångar. Lite då och då måste hela teamet snabbt byta spår för att fånga ett nytt tåg på film, men Khaled Alesmael tycker ändå att dagen flyter på rätt bra.
— Hittills går filmandet bra! Jag känner mig nervös, det är första gången jag regisserar film även om jag jobbat med visuell media tidigare. Teamet är fantastiskt, det är därför jag ändå kan känna mig lugn. Jag är omgiven av professionella och erfarna personer och det är tillräckligt för att göra något bra.

Nästan det enda kravet på synopsis till The Location var att den skulle utspela sig på Göteborgs Central. Filmmakarna är mellan 18 och 53 år gamla och har väldigt varierande historier. Yngst bland filmarna är 18-åriga Evelina Jacobsson. Hennes del av filmen spelas inte in än på ett par veckor, men hon är ändå på plats idag för att hjälpa till och komma in i processen. Hennes film handlar om Rut. En kvinna i övre medelåldern med ett alkoholberoende. Rut brukar sitta på centralen där livet har sin stilla gång, men en dag lastas där in ett piano. Minnen från Ruts liv innan alkoholen väcks till liv. Det blir en kamp om huruvida hon vågar spela, närma sig eller ens titta på pianot.
— Jag vill att man ska känna hennes velan fram och tillbaka, men jag vill också visa en annan del av en individ som vi ofta ser på centralen.

Det kändes inte självklart för Evelina Jacobsson att hon skulle kunna söka och vara en del av The Location.
— Det är som inget annat jag har gjort. Jag har aldrig gjort film innan och jag vet nästan inte hur jag ska känna. Jag sökte sista dagen. Jag skrev synopsisen på en timma. Jag bestämde mig verkligen i sista minuten, men jag är glad att jag gjorde det. Alla här tar hand om mig och det är en så bra grej där jag kan komma med just min idé och samtidigt få hjälp med allt runtomkring.

Maja Kekonius från Göteborg Film Festival som varit med i juryn och valt ut de olika bidragen menar att det viktigaste med The Location är att det ger oetablerade filmare en möjlighet att spela in film med allt vad det innebär i form av filmteam och hela infrastrukturen som finns i kring en filminspelning.
— Syftet med projektet är ge nya filmkreatörer möjligheten att få arbeta med ett stort team och berätta fem unika historier om några av alla de människor som besöker Göteborgs Centralstation varje dag. Det är en plats där verkligen alla sorters människor rör sig och The Location har på så vis möjlighet att bli en film om alla de människor som delar det offentliga rummet idag. Vi är supertaggade på att få visa den här filmen på festivalen i januari!

Men än så länge är det fortfarande bara första inspelningsdagen och Khaled Alesmaels film håller på att spelas in. Man väntar in tåg. Missar tåg. Filmar tåg. Rullar kameran med ett hundgaller framför så den som ser filmen sen ska känna att den sitter i en hundbur. Innan inspelningsdagen har man till och med varit nere på centralen med kameran för att öva på att filma som en hund går.
— Jag fick idén om att filma ur en hunds perspektiv efter att ha pratat igenom hela grejen med min kille. Sen efter det tänkte jag ut historien om en ung syrisk flykting, en flicka, som väntar på sin hund efter att ha varit ifrån honom ett helt år. Jag skulle själv kalla den för en trevlig feministisk historia om husdjur!

Inspelning av The Location äger rum på Göteborgs Centralstation under november och december. Varje filmare får en dag var på sig att spela in sin del och de utvalda filmarna är: Robert Vukajlo, Evelina Jacobsson, Mats Adler, Khaled Alesmael och Tove Jonstoij. Filmerna avhandlar allt från försenade tåg, obehöriga på spåren, ett dance battle mellan en äldre dam och ett gäng unga tjejer och vem man egentligen är villig att sträcka ut en hjälpande hand till.

Här kan du läsa mer om projektet. 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.