44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

Lång panikattack med Billie Piper

"Osympatiska karaktärer är mycket roligare att skriva, eftersom de känns mer äkta." – Billie Piper

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

Regissören, skådespelaren och ex-popstjärnan Billie Piper tycker att tillvaron präglas av oro och föredrar osympatiska karaktärer.

I hennes regi- och manusförfattardebut Rare Beasts, där hon själv även spelar huvudrollen, försöker Mandy balansera jobbet, kärleken och livet som ensamstående mor i ett livstempo som verkar ha fastnat i en permanent överväxel. En omöjlig balansakt där hon kryssar fram mellan sin öppet misogyne pojkvän Pete (Leo Bill), en försupen och självupptagen far (David Thewlis), en bitter mor och sexistiska chefer.

– Osympatiska karaktärer är mycket roligare att skriva, eftersom de känns mer äkta. Det är inte så mycket som sägs mellan raderna. Jag avskyr när saker känns oäkta och förljugna. Det råa, direkta språket i filmen är påverkat av min arbetarklassbakgrund. Vi var inte så försiktiga med vad vi sa till varandra. Det var mer ”du ser för jävlig ut idag” eller ”var är mina pengar?”.

Filmens frenetiska tempo reflekterar hennes egen upplevelse av livets krav, framför allt på kvinnor.

– För mig är Rare Beasts en film om kvinnor som försöker navigera i en tid då alla säger att vi kan få allt: karriär, familj och relationer. Filmen undersöker verkligheten bakom det budskapet och hur det påverkar våra liv. Det är inte enbart positivt. Många kvinnor känner en enorm stress, säger hon och liknar känslan hon vill framkalla i filmen med en lång panikattack.

– Jag tycker att varje dag är en in-your-face-upplevelse. Från det att jag vaknar oroar jag mig för vad dagen ska innehålla. Det är så mycket som tränger sig på hela tiden, en upplevelse som säkert förstärks av all teknik vi har idag.

Efter att tidigare ha uppmärksammats för roller i bland annat tv-serierna Doctor Who och En callgirls dagbok var det ett naturligt steg för Billie Piper att börja regissera.

– Jag har drömt om att regissera sedan jag var liten. Men det var först nu som jag kände att jag har tillräckligt självförtroende.

Att agera både huvudroll och regissör har också varit en balansakt. Billie Piper tvekar inför att utsätta sig för den dubbla rollen igen.

– Jag ville vara mer närvarande i ögonblicket som regissör, men kunde inte det eftersom jag hela tiden var tvungen att tänka på hur jag skulle agera som skådespelare härnäst. Det är märkligt hur de dubbla rollerna påverkar hjärnan. Det finns inte utrymme att tänka både skådespeleri och regi samtidigt.

Innan hon slog sig in på skådespelarbanan några år in på 2000-talet hade Billie Piper en framgångsrik musikkarriär. Med låten ”Because we want to” toppade hon i juli 1998 den brittiska singellistan redan som 15-åring. Den musikaliska bakgrunden går inte obemärkt förbi i Rare Beasts.

– Omedvetet tror jag att jag har påverkats av att vara med i många musikvideos som tonåring. Och av att jag tittade mycket på musikelaer när jag var barn. Jag tror att det finns en känsla av rörelse i Rare Beasts. Nästan som att titta på en dans.

Text: Johan Kollén
Bild: Sofia Sabel


Rare Beasts är en av tävlingsfilmerna i årets Ingmar Bergman Competition.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.