46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Lap-See Lam är årets festivalkonstnär

– Till motivet har jag inspirerats av Floating Restaurant Sea Palace, ett sorts alternativt landmärke i Göteborg som fanns på Drömmarnas kaj under en lång tid, säger Lap-See Lam.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Lap-See Lam är 2022 års festivalkonstnär på Göteborg Film Festival. I centrum för hennes festivalaffisch finns ett motiv som länge var ett alternativt landmärke i Göteborg – och som poetiskt knyter an till årets fokus på Göteborg Film Festival: Disorder. 

Lap-See Lam har utnämnts till en av Europas mest lovande unga konstnärer av tidningen Forbes, tilldelats Dagens Nyheters kulturpris 2021 och nominerats till internationella Future Generation Art Prize. Nu har Göteborg Film Festival nöjet att presentera Lap-See Lam som 2022 års festivalkonstnär. Hennes verk avtäcks den 10 december och kommer att pryda både festivalaffischen och festivalens programkatalog. 

– Det känns himla kul att vara årets festivalkonstnär, en ära! Jag har varken gjort spelfilm eller formgett affischer tidigare, så det är lite av en ny utmaning, säger Lap-See Lam

Lap-See Lams konst kretsar kring den svenska kinakrogen, som även är en del av hennes familjehistoria. Genom tekniker som 3D-skanning och avancerad VR-teknik skildrar hon platser som är på väg att upplösas och undersöker frågeställningar om kulturell identitet, arv och tillhörighet. Festivalens affisch följer samma linje som Lap-See Lams tidigare verk – med fokus på kinakrogen och utforskandet av platsbegreppet. 

– Till motivet har jag inspirerats av Floating Restaurant Sea Palace, ett sorts alternativt landmärke i Göteborg som fanns på Drömmarnas kaj under en lång tid. Den har både fascinerat göteborgarna och ibland, kanske stört ordningen i staden. En plats med filmiska kvalitéer, som både kopplar an till en tematik jag återkommer till och Draken som symbol för filmfestivalen, säger Lap-See Lam

Lap-See Lam föddes 1990 i Stockholm och tog examen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm hösten 2020 efter fem års studier. Hon har även studerat konst på Idun Lovén i Huddinge. Hennes verk har ställts ut både i Sverige och internationellt. I juli i år sommarpratade hon om sitt konstnärskap i Sveriges Radio, vilket går att lyssna på här nedan.

– Genom sitt fascinerande sätt att behandla historiska och kulturella lager i estetiska och sociala fenomen har Lap-See Lam de senaste åren klivit fram som en av de mest intressanta konstnärerna i Sverige. Det känns fantastiskt roligt och spännande att hon ska göra 2022 års festivalaffisch, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival 


Festivalaffischen kommer att avtäckas på Lynk & Co, Ekelundsgatan 4, den 10 december klockan 18:00. Efter avtäckningen blir det ett konstnärssamtal med Lap-See Lam och Jonas Holmberg. Läs mer på vårt Facebook-event

Festivalens första affisch skapades av Ernst Billgren 1992 och under åren har konstnärer som Pussy Riot, Lars Lerin, Marie-Louise Ekman, Karin Broos, Liv Strömquist, Annika von Hausswolff, Aida Chehregosha, Mamma Andersson och Charlotte Gyllenhammar tagit sig an uppdraget som affischkonstnär.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen