46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Mads Mikkelsen prisas på Göteborg Film Festival

Mads Mikkelsen blir årets mottagare av Nordic Honorary Dragon Award.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Göteborg Film Festival presenterar stolt 2019 års mottagare av Nordic Honorary Dragon Award: Mads Mikkelsen. Mikkelsen kommer till festivalen den 31 januari för att ta emot hederspriset, ge en master class, samt närvara vid Sverigepremiären av Arctic i regi av Joe Penna.

– Det känns fantastiskt. Jag växte upp med alla svenska barnprogram och fantastiska svenska filmer. Då hade jag inga som helst drömmar om att bli skådespelare. Så att nu få ett nordiskt hederspris från filmfestivalen i Göteborg känns surrealistiskt. Göteborg Film Festival var den första filmfestivalen jag besökte. Vi var där med Blinkande lyktor och det var en väldigt fin upplevelse, säger Mads Mikkelsen.

Mads Mikkelsen är utan tvekan en av Nordens främsta skådepelare, med en stor karriär såväl i sitt hemland Danmark som internationellt. Hans genombrott kom redan i långfilmsdebuten i Nicolas Winding Refns Pusher. Efter det spelade han en stor roll i den framgångsvåg som dansk film upplevde i början av 2000-talet med minnesvärda insatser i bland annat Blinkande lyktor, Älskar dig för evigt och De gröna slaktarna. Karriären har sedan fortsatt lika lysande som omväxlande med fantastiska rolltolkningar i såväl art house-dramer som storfilmer som Casino Royale, Rogue One eller Doctor Strange. 2012 spelade Mikkelsen huvudrollen i Thomas Vinterbergs Jakten. En rolltolkning han prisades mångfaldigt för, bland annat med skådespelarpriset vid Cannes Film Festival.

– Genom sin magnetiska utstrålning och förtätade närvaro förkroppsligar Mads Mikkelsen den samtida danska filmen. Dessutom har han injicerat konstnärlig energi i en rad internationella storfilmer. Spänningen mellan brutalitet och sårbarhet gör Mads Mikkelsen till en av de där skådespelarna som du bara inte kan sluta titta på, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

Förutom Arctic medverkar även Mads Mikkelsen i Julian Schnabels Vid evighetens port som också kommer att visas på Göteborg Film Festival 2019.

Göteborg Film Festival kommer även visa en retrospektiv med ett urval av Mads Mikkelsens främsta filmer.

Tidigare års mottagare av Nordic Honorary Dragon Award:
2018: Alicia Vikander
2017: Lone Scherfig
2016: Susanne Bier
2015: Liv Ullmann
2014: Baltsar Kormákur

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.