46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Milad Alami x Draken Film

Milad Alami, bioaktuell i veckan med sin film Motståndaren, tipsar om sina favoritfilmer på Draken Film.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

En existentiell anime-klassiker, en närmast antropologisk studie av ett kriminellt mikrosamhälle samt ett bländande vackert Buenos Aires. Milad Alami, bioaktuell i veckan med sin film Motståndaren, tipsar om sina favoritfilmer på Draken Film.

Efter ett par uppmärksammade kortfilmer debuterade Milad Alami i långfilmsformatet med Charmören 2017. Filmen fick sin världspremiär i San Sebastian och hade en framgångsrik festivalresa där den bland annat vann Sven Nykvist-priset för bästa foto i Nordic Competition vid Göteborg Film Festival.

Alami var sedan huvudregissör för danska dramaserien When the Dust Settles som släpptes i februari 2020 och nu i veckan är det biopremiär för hans senaste långfilm Motståndaren, som fick sin världspremiär på Berlins filmfestival i år där den hyllades stort.

Beau Travail, regi: Claire Denis

Den film som fick mig att älska Claire Denis. Fantastiskt skådespel av Denis Lavant, som i en nyckelscen gör ett oförglömligt dansnummer där huvudkaraktärens dilemma visas i skådespelarens eleganta men krampaktiga rörelser. Grym musik, 90-tals eurodisco! 

Döttrar, regi: Jenifer Malmqvist 

Oerhört stark dokumentär där Jenifer Malmqvist följer tre systrar under lång tid. Desto mindre man vet, ju bättre är det. En film som stannar kvar, och även om den behandlar tunga ämnen så känns den hoppfull i vad vi människor klarar av. 

Mannen utan minne, regi: Aki Kaurismäki 

En av Kaurismäkis bästa filmer, känns som man ser vykort från ett påhittat land där alla talar finska och rör sig som sniglar. Vacker, konstig och vemodig. 

Taxi Teheran, regi: Jafar Panahi 

Humoristisk taxifärd genom Teherans packade gator. Filmen är gjord under radarn, och smugglades ut ur Iran. Jafar Panahi spelar själv huvudrollen och filmen ger en inblick i ett samhälle som den korrupta iranska regimen har skapat. Där ingen är fri, men alla försöker hitta friheten.

4 månader, 3 veckor och 2 dagar, regi: Cristian Mungiu

Guldpalmvinnare med knivskarp regi av Cristian Mungiu, som en tickande bomb med oerhört starka skådespelarprestationer. En film med extrem precision i alla detaljer. 

Gomorra, regi: Matteo Garrone

En närmast antropologisk studie av ett kriminellt mikrosamhälle i Neapel, fascinerande och skrämmande. Filmen följdes sedan av en serie som utspelar sig i samma universum, men filmen är SÅ MYCKET BÄTTRE! 

Akira, regi: Katsuhiro Otomo

Grym existentiell anime som på ett tematisk plan handlar om effekten av atomvapen. Fartfylld med fantastisk animation. Baserad på legendariska manga-böcker.

Dagen efter denna, regi: Mia Hansen-Løve

Isabelle Huppert är fantastisk i en av Mia Hansen-Løves bästa filmer, som är baserad på regissörens mammas upplevelser av att bli lämnad av sin man, Hansen-Løves pappa. En vacker film om en livskris med världens bästa skådespelare i huvudrollen. 

Främling vid vatten, regi: Alain Guiraudie

En film som i stort sett helt utspelar sig runt en sjö och handlar om en man som blir förälskad i en främling. Erotik, mystik, spänning och ett gastkramande slut. 

Happy Together, regi: Wong Kar-wai

En kärlekshistoria som utspelar sig i ett visuellt bländande Buenos Aires. Charmerande, lekfull och destruktiv med scener som skär rakt igenom hjärtat. Ett tonsättande regi/foto samarbete.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen