46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Moviement ska stimulera unga till rörelse genom film och dans

I samarbete med Generation Pep

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Göteborg Film Festival lanserar projektet Moviement i samarbete med Generation Pep med syftet att främja både rörelse och kreativitet bland unga och engagera ungdomar kring film och dans. 

Moviement är en årligen återkommande satsning, med en ny typ av tematisk rörelse varje år. Under barn- och ungdomsfestivalen Göteborg Film Festival Prisma nu i oktober startar det första projektåret och temat är dans. Målsättningen är att väcka både skapar- och rörelseglädje bland barn och unga för att inspirera dem till att skapa egna filmer med utgångspunkt i dans eller där dans blir ett av berättelsens uttrycksmedel. 

– Göteborg Film Festival har genom våra filmpedagoger under många år arbetat med film inom skolan där vi gett ungdomar verktygen att uttrycka sig genom rörlig bild. Moviement är en utveckling av detta arbete där vi även vill stimulera till rörelse. De senaste årens statistik över barn- och ungdomars stillasittande är mycket oroande och därför känns Moviement som ett av våra viktigaste projekt, säger Mirja Wester, VD, Göteborg Film Festival.

Bara två av tio barn i Sverige når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet varje dag, och tonårstjejer är den grupp som rör sig minst. Det visade den årliga undersökningen Pep Rapporten, som Generation Pep genomfört bland barn och ungdomar i Sverige.

– För att skapa förändring för barn och unga behövs initiativ som inspirerar till rörelseglädje på ett enkelt och roligt sätt med låga trösklar. Därför tycker vi att Moviement är så bra. Genom film och dansglädje kan vi få barn och unga att omvandla stillasittande skärmtid till aktiv skärmtid istället, där teknik och fysisk aktivitet möts. På det sättet finns och möter initiativet där barn och unga finns och har sina intressen, och de kan uppleva rörelse på ett kravlöst sätt, säger Carolina Klüft, verksamhetschef, Generation Pep. 

Moviement utgår från en pedagogisk metod framtagen av Göteborg Film Festivals filmpedagoger som grundar sig i att kameran och filmen är ett lika viktigt verktyg som pennan för att uttrycka sig. Att lära genom att göra först och analysera och teoretisera sen, genom att sätta barnets berättelse i centrum och locka fram kreativitet genom givna ramar. I den pedagogiska metoden är alla som deltar experter. 

Moviement håller till på moviement.se Där kan deltagare ta del av lustfyllda, specialproducerade workshops och guider i hur man med enkla medel kan skapa egna filmer med lättillgänglig teknik. Ett antal danscoacher också ut grundläggande steg i dansstilar såsom hip hop, locking, popping, balett och jazz. Deltagare kan välja att bara ta del av tipsen och guiderna på hemsidan eller också att dela med sig av sin egna dansfilm och visa den för andra på hemsidan. Ett urval av de publicerade filmerna under året kommer bli uppmärksammade och visade på Moviements dansfilmsgala under 2022. 

Sajten är tillgänglig över hela Sverige men Göteborg Film Festivals filmpedagoger kommer även under hösten 2021 göra workshops bland ungdomar i skolor, på fritidsgårdar och idrottsföreningar i Västra Götaland. 

Moviement görs i samarbete med Generation Pep och med stöd av Västra Götalandsregionen.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.