46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Sanna Lenken x Draken Film

En annorlunda västern, Samantha Mortons ansikte och ett existentiellt drama om kärlek som drabbar en så hårt så att hjärtat brister. Idag har turen att tipsa ur Draken Films katalog kommit till Sanna Lenken.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

En annorlunda västern, Samantha Mortons ansikte och ett existentiellt drama om kärlek som drabbar en så hårt så att hjärtat brister. Idag har turen att tipsa ur Draken Films katalog kommit till Sanna Lenken.

Efter flera uppmärksammade kortfilmer långfilmsdebuterade Sanna Lenken 2015 med Min lilla syster. Ett genombrott som hette duga. Min lilla syster prisades på såväl Göteborgs som Berlins filmfestival och nominerades i fem kategorier vid Guldbaggen. Sedan dess har Lenken regisserat succé-serier som Thunder in My Heart och Tunna blå linjen och i år släppte hon även sin andra långfilm, den kritikerhyllade Comedy Queen.

Förutom att kurera ett urval på Draken Film, vad gör du just nu, Sanna Lenken?

– Jag spelar in det sista avsnittet till säsong 2 av Tunna blå linjen i Malmö.

Sanna Lenkens tips på Draken Film:

45 år av Andrew Haigh

Ett lågintensivt, berörande och existentiellt drama om kärlek som drabbar en så hårt så att hjärtat brister. 

Heartstone av Guðmundur Arnar Guðmundsson

Ett ömsint porträtt om två tonårspojkars uppväxt på Island. En film som måste ses framför allt på grund av den norska filmfotografen Sturla Brandth Grøvlen på samma gång storslagna som intima och sinnliga foto.

Morvern Callar av Lynne Ramsay

Samantha Mortons ansikte är oupphörligen intressant att studera. Och soundtracket med Lee Hazelwood och en shoppingrunda i matbutiken naglar sig fast i minnet. 

Quo Vadis, Aida? av Jasmila Zbanic

En film om krigets grymhet, otroligt skickligt regisserad med en fantastisk huvudroll. Bara tanken på filmen skakar fortfarande om.  

Juck av Olivia Kastebring, Julia Gumpert, Ulrika Bandeira

En mycket underhållande kortfilm om att genom dans bryta med konventioner. En film att bli glad av. 

En ängel vid mitt bord av Jane Campion

Ett mästerverk av Jane Campion som betydde mycket för mig som tonåring. Det var inte alla filmer som hade en kortklippt rödhårig och lite klumpig tjej i huvudrollen på den tiden.

Slåss för livet av Valérie Donzelli

En mycket fransk film om en familj i kris som jag inte kunde värja mig inför när jag såg den (trots de ibland lite väl drastiska svängningarna mellan komedi och drama). Huvudrollerna spelas av ett skådespelarpar som genomlevt historien på riktigt.

Charmören av Milad Alami

Milad Alamis vemodiga, spännande och vackra debut om en man som försöker få uppehållstillstånd genom att försöka hitta kvinna att gifta sig med på krogen. Ardalan Esmaili gör en fantastisk och smärtsam rolltolkning. 

The Rider av Chloé Zhao

En annorlunda westernfilm med amatörer i rollerna regisserad av Chloé Zhao – som fick en Oscar för Nomadland 2021. Det är en film med ett hisnande vackert landskap, makalösa skymningarna och en syster i en biroll som kliver rakt in i hjärtat. 

Min pappa Toni Erdmann av Maren Ade

En svart komedi om en pappa-dotter relation av den tyska regissören Maren Ade. Filmen får mig att skratta så snoret rinner och den är modig, djupt mänsklig och så befriande konstig att den är helt oförglömlig.

 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.