44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

Succé för Draken Film på bio

Initiativet ger premiärskjuts åt oberoende biografer.

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

När biograferna står inför den mest utmanande biohösten någonsin vill Göteborg Film Festivals strömningstjänst Draken Film hjälpa biograferna att få tillbaka sin publik. Med initiativet Draken Film på bio har strömningstjänsten kunnat öka premiärpubliken med så mycket som 30% på några av Sveriges oberoende biografer. 

Göteborg Film Festivals strömningstjänst Draken Film har sedan coronapandemins utbrott engagerat sig för att stötta Sveriges oberoende biografer. När biograferna återigen öppnade inför hösten lanserades en ny satsning som innebär att alla Draken Films prenumeranter kan gå gratis på bio på utvalda premiärfilmer.

Hittills har satsningen inneburit en stor publikökning på biografer runtom i landet, på vissa biografer har premiärpubliken ökat med så mycket som 30% tack vare Draken Films prenumeranter. Initiativet gör att en stor publik får chans att se filmer de annars inte upptäckt på bio, samtidigt som biograferna får viktiga intäkter under den mest utmanande hösten i biobranschens historia. 
– Det här initiativet betyder jättemycket för oss, hela filmvärlden står inför stora utmaningar och det är nu den här typen av samarbeten behövs som allra mest, säger Mathias Rost, verksamhetsledare på biografen i Zita i Stockholm. 

Under hösten väljer Göteborg Film Festivals och Draken Films programkommitté ut de mest intressanta biofilmerna varje månad som Draken Films prenumeranter får chans att se under premiärhelgen. Tidigare har kritikersuccéer som Little JoeSamtidigt på jorden och Shirley visats som en del i satsningen Draken Film på bio, och bland de kommande filmerna märks David Aronowitschs Idomeni (25/9), Jorunn Myklebust Syversens Disco (2/10) och Robert Guédiguians Min dotter Gloria (9/10).
– Biograferna hindras fortfarande av restriktionerna som begränsar antalet besökare till maximalt 50 personer. Att vi under de här första veckorna ändå sett många slutsålda visningar på biografer över hela landet ger ändå en fingervisning om den potential och de många synergier som kan finnas i skärningspunkten mellan streaming och biografvisning, nu när filmbranschen tar de första stegen ur coronapandemin, säger Olle Agebro på Draken Film.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.