Tre ukrainska filmskapare utvalda för residensvistelse hos Göteborg Film Festival
"Vi ser nu fram emot att välkomna tre nya intressanta och fascinerande filmskapare till Göteborg."
"Vi ser nu fram emot att välkomna tre nya intressanta och fascinerande filmskapare till Göteborg."
De tre utvalda deltagarna kommer att tillbringa augusti-september i Göteborg och arbeta på olika sätt med sina projekt på Göteborg Film Festivals kontor, samt nätverka med den lokala filmbranschen. Residensprogrammet är ett samarbete med HDK-Valand vid Göteborgs universitet och finansieras av Västra Götalandsregionen.
– Förra sommarens residensprogram resulterade bland annat i en film som hittade en samproducent från Göteborg och som premiärvisades på festivalen i Berlin i februari, nya manus som presenterades på filmfestivalen i Cannes i maj – och livslånga vänskaper. Vi ser nu fram emot att välkomna tre nya intressanta och fascinerande filmskapare till Göteborg, säger Camilla Larsson, ansvarig för Göteborg Film Fund på Göteborg Film Festival.
– Vi är glada att återigen bidra till dessa vistelser som möjliggör för ukrainska filmskapare att utveckla sitt arbete i en mer fridfull kontext. Dessutom för de med sig en hel del erfarenhet till filmskaparna i vår region nu när internationella relationer är viktigare än någonsin, säger Alex Bergström, ordförande för kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.
Redan i juni anlände ytterligare en ukrainsk filmskapare till Göteborg, för ett residens hos Göteborg Film Festival i samarbete med Swedish Artist Residency Network (SWAN) och Artists at Risk, och med finansiering från Region Västra Götaland. Hon heter Elena Rubashevska och valdes ut för utvecklingsstöd för sitt projekt Symphony in Donbas från Göteborg Film Fund redan 2021 och var på plats i Donbas för att leta efter inspelningsplatser när den fullskaliga invasionen inträffade i februari 2022. Hon kommer nu att tillbringa tre månader i Göteborg och arbeta med att utveckla filmprojekt samt organisera OKO International Ethnographic Film Festival, som normalt äger rum i ukrainska Bessarabia men i år kommer att flyttas till Sofia, Bulgarien.
Lyssna till en intervju med Elena Rubashevska här.
Utbildad i regi vid Kyiv National University of Culture and Arts. Har skådespelat i den prisbelönta kortfilmen It Was Raining in Manchester och i långfilmen My Thoughts Are Silent av Antonio Lukich, prisbelönad på Karlovy Vary Film Festival. Arbetade som scenograf för långfilmen Luxemburg Luxemburg av Antonio Lukich, som har visats och fått utmärkelser på festivaler över hela världen. Sedan 2016 har Lidahovskyi arbetat som scenograf för den internationella kreativa byrån D2D. Efter att ha regisserat flera musikvideor och reklamfilmer kommer han nu att utveckla sitt första egna långfilmsmanus och projekt, som handlar om identitet och att finna sig själv.
”Fram till kriget finansierade Ukraina aktivt film och det fanns möjlighet att arbeta med den här typen av projekt. Nu är allt filmstöd pausat på grund av krigstillståndet. Men vi kan inte ta en kulturell paus just nu. Därför söker jag möjligheten att fortsätta mitt arbete med manuset i Göteborg. Jag har redan några idéer, huvudkaraktärer och vändpunkter klara i intrigen. Men jag behöver tid och lugn för att skriva själva huvuddelen av manuset.”
Utbildad vid Priazovskyi State Technical University, på Vitaly Manskys och Alexander Mittas kurser samt Terrarium Script Intensive. Har arbetat i över 25 år för ledande ukrainska TV-kanaler och ägnar sig nu åt att göra dokumentärer för att belysa angelägna ämnen. Hennes projekt A Bit of A Stranger, en film om komplexiteten i familjerelationer och hur det politiska systemet påverkar dem, valdes ut för utvecklingsstöd från Göteborg Film Fund under 2022. Svitlana Lishchynska kommer nu att arbeta med klippningen av filmen i Göteborg.
”Genom att berätta om dem som personligen har upplevt hur det är att förlora sin identitet hoppas jag främja vikten av ett liv i frihet. Jag är övertygad om att med stöd och vägledning från Göteborg Film Fund kommer jag att kunna slutföra denna film på ett bra sätt och dela den med publiken runt om i världen. Filmen är för närvarande i ett tidigt skede av klipprocessen och jag uppskattar verkligen möjligheten att få arbeta på en trygg plats.”
Utbildad vid Karpenko-Kary Kyiv National University. Arbetar för närvarande som manusförfattare för animerade berättelser på AMO Pictures. Hon har regisserat två prisbelönta projekt: den korta dokumentären 3 Days Before och den korta poetiska filmen The Path, samt skrivit flera böcker. I Göteborg kommer Victoria Zadorska att utveckla sitt manus för långfilmsdebuten My 19-year-old Nan, som utspelar sig både under dagens krig och under frihetskampen på 1970-talet i Sovjetunionen.
”Jag vill skapa starka ukrainska berättelser och dela dem med publiken över hela världen. Möjligheten att utveckla min nya historia i Göteborg kommer att hjälpa mig att fokusera på att skriva manuset och att sova gott utan att störas av bomber och luftlarm. Jag tror verkligen att filmen kommer att få sin världspremiär i Cannes, sin europeiska premiär i Göteborg, sin amerikanska premiär i Los Angeles och sin ukrainska premiär i ett fredligt Kyiv.”
Stäng