44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

Världspremiär för ungersk supertalang

Guerilla kastar hjälteglorian och visar frihetskrigets smutsiga baksida.

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

György Mór Kárpátis debutlångfilm Guerilla följer två bröder som slåss i det ungerska frihetskriget. Året är 1849, men hade lika gärna kunnat vara 2019, när Mór Kárpáti ställer frågan om hur länge man bevara sin mänsklighet i krig.

Text: Caroline Widenheim
Foto: Carla Orrego Veliz

Varför ville du skildra just den här perioden?

– Kriget är en viktig del av Ungerns historia, men det romantiseras och idealiseras ofta. I historiebeskrivningen lyfts ledarna och hjältarna, men det tror jag distanserar oss från vad som faktiskt hände. Jag ville ha ett mer demokratiskt perspektiv och fokusera på de okända människorna i kriget, som inte ses som så viktiga.

Hur gjorde du för att komma nära de människorna?

– Jag har läst många brev från den perioden, vilket har varit en viktig inspirationskälla. Jag valde att skriva om två bröder som väljer varsin väg i kriget. Den ena gömmer sig undan rekryteringen till självständighetsarmén, medan den andra tvingas dra ut i krig. Huvudfrågan för mig var hur länge en människa kan behålla sin mänsklighet i en krigssituation, och jag ville visa en persons utveckling på ett intimt sätt.

Ser du några kopplingar till det politiska läget i Ungern i dag?

– Vi befinner oss inte i en krigssituation, men man känner av en växande politiskt spänning och en ökande intolerans, vilket är oroande. Det påverkar den generella atmosfären och hur folk förhåller sig till varandra. Häromdagen när jag var på väg in till kontoret hörde jag en man slänga ur sig en rasistisk kommentar på bussen, helt öppet. Det borde inte få hända. Det pågår en dragkamp om värderingar just nu, och jag skulle säga att Ungern är väldigt splittrat.

Till sist, hur känns det inför världspremiären i kväll?

– Jag är väldigt glad över att få ha premiären på festivalen. Framför allt ser jag fram emot att träffa den svenska publiken. Än så länge är det bara 10–15 personer som har sett filmen, så det är spännande!

Guerilla får världspremiär idag, den 26 januari, och kommer att visas vid flera tillfällen under festivalen. Läs mer här. 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.