44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

Vera Chytilová i fokus på Draken Film

Pionjär, ikon, banbrytare – äntligen finns Vera Chytilovás filmer tillgängliga att se i Sverige och på Draken Film.

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

Filmisk anarkist, avantgardistisk pionjär och motsträvig feministikon – Vera Chytilovás regissörskap hör till höjdpunkterna under den Tjeckoslovakiska nya vågen på 60-talet. Trots det har det varit nästintill omöjligt att se hennes filmer. Tills nu. I dag släpper Göteborg Film Festivals streamingtjänst Draken Film fem av hennes banbrytande filmer!

– Det känns fantastiskt att äntligen kunna ge en ny publik chans att upptäcka Vera Chytilovás knäppa, radikala och underbara filmvärld. Hennes filmer har länge varit svåra att få tag i och flera av dem har aldrig tidigare visats i Sverige, tack vare ett unikt samarbete med det tjeckiska filmarkivet kan vi nu släppa fem av hennes mest uppmärksammade filmer i färgsprakande nydigitaliserad form. Det är hög tid för en renässans för en av den tjeckoslovakiska filmvågens allra mest fängslande och förbryllande filmskapare, säger Olle Agebro, innehållsansvarig, Draken Film.

Under några år i mitten av sextiotalet fick regissörer som Vera Chytilová, Milos Forman och Jiri Menzel världens blickar att riktas mot en tjeckoslovakisk filmrörelse som vann Oscarstatyetter, dominerade filmfestivaler och utmanade Sovjetunionens maktmonopol. Nyligen släppte Draken Film ett fokus på Den tjeckoslovakiska nya vågen – även då med nyrestaurerade kopior från det tjeckiska filmarkivet.

Idag fortsätter Draken Film denna satsning när de släpper Vera Chytilovás filmer: Ceiling, Pytel Blech, Om någonting annat, Tusenskönorna och Paradisets frukt.

Läs även filmfestivalens konstnärliga ledare, Jonas Holmberg, text om Vera Chytilová här>>

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.