47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

#13: Om livet på festival med storhertig Henri

Bonjour,

Igår gick jag på röda mattan med en kunglighet. Jag är på filmfestivalen i Luxemburg för jurytjänstgöring och en kort stund innan invigningsceremonin skulle börja samlades juryn i biograffoajén. Storhertig Henri var på väg. Vi instruerades att han skulle tilltalas ”son altesse royale”, men jag hann bara säga några fraser på skolfranska till kungligheten, som för övrigt är brylling till Carl XVI Gustaf genom sin mormors far. Jag är osäker på om ”Enchanté” var rätt artighetsgrad, men jag kunde i alla fall instämma i hans kommentar om juryarbetets vikt – ”Oui, c’est une travail difficile et important”. Sedan var det dags att fotograferas tillsammans på röda mattan, som i det här fallet var vit. Jag hade aldrig fotograferats med en blåblodig förut.

Storhertigen satt igenom hela invigningsfilmen, Francois Ozons historiska rättegångskomedi The Crime Is Mine med Nadia TereszkiewiczRebecca Marder och Isabelle Huppert, och skrattade relativt högt flera gånger (dock inte åt den muntra scenen där Marie Antoinette giljotineras). Men kungahusets intresse för filmfestivalen slutade inte ens där. Dagen innan hade Henri också besökt festivalens VR-paviljong och bland annat tagit del av Hayoun Kwons verk Kubo walks the city, ett verk där man får följa med en flanerande poet i Seoul under den japanska ockupationen (bilder på en storhertig i VR-hjälm här).

Stor skillnad från Göteborg. Vår statschef kom ju inte ens i år när Karin af Klintbergs dokumentär Kungen hade världspremiär. Jag vet inte om det beror på en allmänt republikansk aura, men jag tror att vi faktiskt aldrig haft kungligt besök på festivalen. Det närmaste vi kommer är nog att vi nyligen genomförde ett jättefint dansfilmsprojekt – Moviement – för barn och ungdomar i samarbete med Prins Daniels och Carolina Klüfts träningsorganisation Generation Pep.

Nu ska jag se sju dokumentärfilmer, och tillsammans med mina jurykollegor kröna segraren i dokumentärfilmsklassen. Den första filmen vi ska se är Silent House i regi av Farnaz och Mohammadreza Jurabchian. Det är en dokumentär om Irans moderna historia, en historia som precis som Ozons film inkluderar en kunglighets fall. Det blir spännande att se om storhertigen är på plats i biografen.

À bientôt!

Jonas

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen