47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

#14: Om morgondagens Oscarsgala

Hej,

Bubblet är satt på kylning, tipskupongerna är inlämnade och skafferiet är fullt med salta pinnar. Festivalkontoret är alltså riggat för Oscarsgala. Jag har faktiskt aldrig kollat på Oscarsgalan tidigare (det äger ju rum på natten), men nu när festivalens hedersordförande Ruben Östlund har chansen att vinna hela tre statyetter samlar vi såklart personalen för ett förhoppningsfullt nattsuddande i en lite mysigare Hollywoodstil – festivalens vd Mirja Westerhar annonserat klädkoden ”suitjamas”

Bara vid ett enda tidigare tillfälle har en svensk filmskapare nominerats till de tre finaste kategorierna (bästa film, bästa manus, bästa regi), och det var för precis 50 år sedan när Jan Troell uppmärksammades för Utvandrarna. Det var följaktligen ett sällsynt Oscarskondenserat sammanhang när Jan och Ruben delade scen under festivalinvigningen på Stora teatern i Göteborg senast. Och under en middag dagen efter fick de två trippelnominerade giganterna möjlighet att ställa lite kampanjfrågor till Alicia Vikander, som var på festivalen för att utexaminera den första årskullen i Alicia Vikander Filmlabboch till skillnad från Östlund och Troell inte bara varit nominerad utan också faktiskt tagit hem en statyett.

Utöver den officiella tävlingen om statyetterna pågår ju flera mer inofficiella tävlingar parallellt. En av de viktigare, som faktiskt redan avgjorts även om jag inte känner till resultatet, är kampen om stolarna inne på Dolby Theatre i Los Angeles. När till exempel En man som heter Ove nominerades till bästa utländska film fick inte ens Rolf Lassgård en biljett: istället för Ove själv gick de fyra tillgängliga stolarna till producenterna Nicklas Wikström Nicastro och Annica Bellander samt regissören Hannes Holm och hans fru Malin Holm. ”Det sätter hela värdet av skådespelare i gungning”, kommenterade kollegan Lia Boysen Lassgårddissen i en Facebook-status då.

Det ska bli intressant att spana i tv-bildens utkanter för att identifiera vilka i Triangle of Sadness-gänget som slutligen fått biljetter till filmvärldens kanske allra finaste fest. Det ryktas i alla fall om att de enda utanför själva teamet som får mingla med Steven SpielbergCate Blanchett och de andra är två tunga finansiärer: Svenska Filminstitutets Anette Novak och Film i Västs Mikael Fellenius. Övriga svenskar i omlopp får nog följa festligheterna från ett av alla viewingparties som anordnas runt om i Kalifornien. Men jag tror faktiskt att vårt viewingparty vid Järntorget kommer vara trevligare än de flesta.

Som galaarrangör är annars mitt bästa Oscarsminne när Warren Beatty och Faye Dunaway felaktigt råkade dela ut statyetten för bästa film till La La Land och inte till Moonlight. Varje år är jag livrädd för att något ska gå fel under vår lilla Dragon Awards-gala, men vad som än händer kan inget liksom bli värre än det. Det känns tryggt.

Allt gott,

Jonas

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen