47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

#7: Om programsläpp och festivaltips

Hej,

Vilken vecka det har varit! För oss är det på många sätt årets största dag när vi släpper festivalprogrammet. Vi har jobbat ett helt år med att försöka identifiera världens allra bästa filmer, och göra ett urval som på ett intressant sätt speglar den samtida filmkonsten och världen, som både underhåller och utmanar, fördjupar och förbryllar. Resultatet av arbetet finns här

I tisdags hade vi programsläpp på Auktionsverket Kulturarena i Göteborg. Det var faktiskt helt magiskt. Tusentals personer köade kvarteret runt för att hämta ett eget exemplar av det fysiska programmet. Väl inne satt vi på scenen mer än en och en halv timme och pratade om våra favoriter ur filmprogrammet. Inte en enda person lämnade lokalen. Jag tipsade bland annat om Anna Neyes och Frederikke Aspöcks absurda kolonialdrama Empire, den fängslade iranske mästaren Jafar Panahis No Bears och årets mest gråtframkallande film: belgiska stjärnskottet Lukas Dhonts Oscarshajpade Close. Det var länge sedan jag varit i en lika högt snyftande salong som när jag såg denna känsliga berättelse om hur grym och obegriplig världen kan vara när man är liten, och hur maktlösa vi vuxna kan vara.

Dagen efter drog vi till Stockholm och firade där också på Stigbergets fot, huvudstadens allra mest göteborska plats. Abbe Hassan (Exodus), Bahar Pars (ÅsnelandetThe Cake Dynasty), Andreas Öhman (En dag kommer allt det här bli ditt), Mia Engberg (Hypermoon) och Arvin Kananian (Vernissage) kom dit och pratade om sina filmer. Det var en lyx att få möjlighet att prata med så roliga och kloka filmskapare, och jag kan inte vänta på att få låta deras filmer möta en publik för allra första gången.

Jag har gjort massor av intervjuer också: bland annat med Variety om filmiska hemkomster och vårt arbete i Ukraina, med Deadline om en nordisk filmkultur i förändring, med Cineuropa om hur nordiska filmskapare nu intresserar sig för sina länders koloniala förflutna och om byggkaos med GP (ta det lugnt, vi kommer vara på Draken som vanligt).

Idag klockan tolv släpper vi biljetterna för allmänheten. Vet du inte vad du ska se? Mitt bästa generella tips är att gå på premiärvisningarna av de nordiska filmerna just på Draken. Varje dag premiärvisas en film i vår huvudtävling Nordic Competition där, och det finns inget mysigare än att se på nya filmer i det rummet tycker jag. Dessutom tycker jag att man ska se sig om i vår sektion Voyage, där vi visar intressanta filmer från hela världen. Det är sektionen för att resa till nya platser, möta nya människor och för ett par timmar se världen ur nya perspektiv.

Nedan några fler tips ur programmet. Längtar efter att ses i biograferna!

Vänliga hälsningar,
Jonas

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen