48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

#8: Om festivalförberedelser och stjärngäster

Hej!

Nu är det inte ens en vecka kvar till festivalstart, och på festivalkontoret stressar alla runt mot deadline efter deadline. Det är väldigt roligt faktiskt. Parallellt med allt fix och trix man måste göra inför invigningen (vi gläds förresten åt att Drakbåten är tillbaka) håller jag på och förbereder mig för de saker jag själv ska göra under festivalen. Två av de saker jag ser mycket fram emot är att jag ska leda två längre samtal under festivalen: det ena med regissören Marie Kreutzer, det andra med skådespelaren Zlatko Buric.

Marie Kreutzer har gjort flera spännande filmer tidigare, men har fått ett enormt genombrott i år med kostymdramat Korsett, som liknats vid såväl Giorgos Lanthimos The Favourite och Sofia Coppolas Marie Antoinette. Det sägs att hon gillar den första jämförelsen, men inte den andra.

Zlatko Buric mötte jag och många andra först i Pusher-filmerna, men han har nog aldrig varit hetare än efter att ha spelat mot Woody Harrelson i årets kanske mest omdiskuterade filmscen: där den ryska gödseloligarken (”I sell shit!”) super med den marxistiska kaptenen medan stormen skakar Ruben Östlunds sociologiska skuta i Triangle of Sadness.

Biljetterna till mitt Directors talk med Marie Kreutzer är redan slutsålda, men det finns fortfarande några få kvar till samtalet med Zlatko Buric i samband med visningen 4 februari av den helt nya Copenhagen Does Not Exist.  

En annan sak jag ser mycket fram emot är att träffa den iranska skådespelaren Zar Amir Ebrahimi som är juryordförande på festivalen och porträtterades fint i DN igår. Den senaste veckan har vi suttit på zoom och planerat en manifestation, som vi kommer genomföra innan visningen av Subtraction på Stora teatern, tisdagen den 31 januari. Det kommer bli starkt tror jag. 

Något annat som jag tror kommer bli starkt och vackert är Homecoming Night. Årets huvudfokus på Göteborg Film Festival kallar vi för Homecoming, och här har vi bett konstnärer i massor av olika konstformer att tolka begreppet i ord, musik och bild. Dessutom blir det en djupgående diskussion om hemkomst-begreppet ur flera olika perspektiv.

Hoppas vi ses där!
Jonas

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen