47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Alicia Vikander prisas på Göteborg Film Festival

– Det känns otroligt fint att hedras av festivalen och att få ta emot det här priset samtidigt som Euphoria äntligen når den svenska publiken.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Göteborg Film Festival presenterar stolt 2018 års mottagare av Nordic Honorary Dragon Award: Alicia Vikander. Vikander kommer till festivalen för att ta emot hederspriset samt närvara vid den nordiska premiären av Lisa Langseths Euphoria som tävlar i Nordic competition.

– Det känns otroligt fint att hedras av festivalen och att få ta emot det här priset samtidigt som Euphoria äntligen når den svenska publiken. Att arbeta med Lisa igen har varit en ynnest. Lisa berättar historier som ingen annan riktigt vågar sig på, men som känns äkta och nära om ämnen alla kan relatera till. Euphoria är extra speciell för mig då det är den första filmen jag är med och samproducerar. Den har en distinkt kvinnlig röst, späckad med kvinnlig talang på båda sidor om kameran, säger Alicia Vikander.

Redan i långfilmsdebuten var det omöjligt att missa att Alicia Vikander var en stjärna. Hennes sensationella gestaltning av receptionisten Katarina i Lisa Langseths Till det som är vackert förärade henne också Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll. Efter det har karriären fortsatt på samma lysande spår med fantastiska insatser i filmer som A Royal Affair, Hotell, Ex Machina, Anna Karenina, Fyren mellan haven, samt inte minst i rollen som Gerda Wegener i The Danish Girl för vilken hon vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll 2016. Det var första gången på 41 år som en svensk skådespelare vann en Oscar.

– Med sin konstnärliga precision och unika filmiska närvaro har Alicia Vikander på kort tid utmärkt sig som en av filmhistoriens stora svenska skådespelare. Oavsett om hon spelar drömmande receptionist, romantisk robot eller plågad konstnär skänker hon alltid liv och nyansrikedom till sina rollfigurer. Tolkningen av Ines i Euphoria är ett utmärkt exempel på hur hon med intelligens, skärpa och känslighet inför det mänskliga livets villkor förmår öppna existentiella djup i filmscener som genast blir oförglömliga, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

Det kreativa samarbetet mellan Alicia Vikander och Lisa Langseth spänner över tre filmer (Till det som är vackert, Hotell och Euphoria) och tillhör tveklöst ett av de mest intressanta konstnärliga partnerskapen i svensk film. Euphoria är Lisa Langseths engelskspråkiga debut och i rollistan finns förutom Vikander skådespelare som Eva Green, Charlotte Rampling och Charles Dance. Euphoria får sin nordiska premiär i Nordic competition på Göteborg Film Festival där vinnaren föräras Dragon Award Best Nordic Film, ett av världens största filmpriser, med en prissumma på en miljon kronor.

– Euphoria berör ämnen vi alla ställs inför någon gång i livet. Där vi tvingas möta oss själva genom de val vi gjort. Vem som ansvarar för vår lycka och hur vi förhåller oss till dem som står oss nära. Alicia är fantastisk i sin roll och det har varit otroligt kul och utvecklade att jobba med henne igen. De här systrarna som Alicia och Eva porträtterar har svårt att hitta en gemensam sanning om hur deras liv har sett ut. Det blir en blandning av psykologisk uppgörelse och en absurd realitet, säger Lisa Langseth.

Euphoria premiärvisas på Göteborg Film Festival den 27 januari.

Göteborg Film Festival kommer även att visa en retrospektiv på ett urval filmer ur Alicia Vikanders filmografi.

Alicia Vikander besöker festivalen 27-28 januari.

Foto: Johan Bergmark

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen