48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Amatörer av Gabriela Pichler inviger festivalen 2018

Den gudlbaggevinnande regissören är tillbaka med en intelligent, varm och fantastiskt rolig film om vem som äger bilden av ett samhälle.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Gabriela Pichlers Amatörer får sin världspremiär som invigningsfilm på Göteborg Film Festival 2018.

Den kompromisslösa debuten Äta sova dö gjorde direkt Gabriela Pichler till en av Sveriges mest respekterade regissörer. Filmen vann fyra guldbaggar, bland annat bästa film, regi och manus.

Nu är hon tillbaka med en intelligent, varm och fantastiskt rolig film om vem som äger bilden av ett samhälle. Den lilla kommunen Lafors hoppas vända den ekonomiska torkan genom att locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus. För att stärka kommunens varumärke ber de ungdomar att producera filmer om sin hemort, men filmerna blir inte som de tänkt sig. Utifrån ett manus som hon skrivit tillsammans med Jonas Hassen Khemiri gestaltar Gabriela Pichler såväl kämpande medborgare som plågade politiker med absolut tonträff, drabbande humor och hundraprocentig lojalitet.

Som förfilm till årets invigningsfilm visas Brottas av Julia Thelin som ingår i kortfilmstävlingen Best Swedish Short – Startsladden.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen