48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

2019

Jesper Waldersten

Sverige

– Det gäller att hitta rutan där allt sitter. Där idé, utförande, uppdrag och kaos linjerar. Pang! Magi. Det säger Jesper Waldersten, konstnären bakom affischen till Göteborg Film Festival 2019.

Göteborg Film Festival 2019 har den stundande apokalypsen som huvudfokus. Det är också apokalypsen som styrt Jesper Waldersten när han skapat nästa års affisch.
– Den är en flört med klassisk skräck- och rymdfilm från min barndom. Alien, David Lynch och Carpenter, med den här obehagliga stillastående skräcken. Sen tänker jag på Bergman. För det finns nog ett insegel i den också.

Med sin svärta, humor och enkla linjer, har Jesper Waldersten blivit en av Sveriges mest populära konstnärer. Han har många internationella utmärkelser i bagaget och har samarbetat med bland andra Ane Brun, Kent och Madonna, gett ut ett 13-tal böcker och debuterade i år som sommarpratare i P1. Jesper Waldersten har också gjort skivomslag och illustrerat romaner. Bland annat en nyutgåva av Bröderna Lejonhjärta, vilket också resulterade i en separatutställning på Kulturhuset i Stockholm.

Göteborg Film Festivals konstnärliga ledare Jonas Holmberg är väldigt glad över att Jesper Waldersten nu lagt sin hand på festivalens affisch.
– Jesper Waldersten har en unik förmåga att fånga svärtan och hitta den känslomässiga kärnan hos människor och företeelser. Årets affisch är både skrämmande och väldigt vacker, och ger ett nytt, intressant lager till festivalens arbete med apokalypsen, säger Jonas Holmberg.

Många av Jesper Walderstens verk är fotografier. Dokumentationer av det ursprungliga verket. Han gör sig av med originalen, men behåller fotografierna som ett bevis på att de en gång existerade.
– Min bild är inte så positiv, kan tyckas. Men i det svarta finns också något lekfullt och ljust. Det är en undergångsbild som är både filmisk och inåtblickande. Jag brukar säga att vi måste bli bättre på att blicka inåt istället för framåt.

Jesper Waldersten, född 1969, var festivalaktuell redan förra året då han tillsammans med regissören Tomas Alfredson visade kortfilmen Bergmans Reliquarium som en del av satsningen Bergman Revisited. I mars 2019 är han aktuell med en stor utställning på Fotografiska i Stockholm.

Läs mer om Jesper Waldersten och hans konstnärsskap här 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen