48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

2011

Lars Lerin

Sverige

Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister och har ställt ut i såväl samlings- som separatutställningar på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland och USA. Han studerade vid Gerlesborgsskolan 1974 -75 och vid Valands konsthögskola i Göteborg 1980 -84. Sina många resor har han skildrat i stort antal illustrerade böcker. I maj 2005 öppnades en permanent Lars Lerin-utställning på Laxholmen i Munkfors. Lördagen den 25 september öppnar en utställning med hans verk på Angelika Knäpper Gallery i Stockolm.

En dramatiskt laddad bild i rött, med en borg i centrum, fick utgöra konstverket som symboliserade den 34:e Göteborg International Film Festival.

”Ingmar Bergman har alltid gjort mig obehaglig till mods. ”

Lars Lerin om uppdraget:

– Jag ser inte på film så mycket längre, åtminstone inte långfilm, fiktion. Värjer mig mot underhållning, vill helst underhålla mig själv istället, gärna filma. Från barndomen minns jag TV-filmer, svartvita filmatiseringar av Eyvind Johnsons romaner och Pär Lagerkvists t.ex. Och Viggen Viggo. I tonåren och lång tid framöver ville jag bli rädd. Såg varenda skräckfilm som fanns. Tyckte om stämningarna, ljussättningarna, de svarta skuggorna som föll över månbelysta murar… Hitchcock, Dracula, Skelettdöden. Har också uppskattat varsamheten, det ömsinta hos Troell, hans utvandrarepos, ett så storslaget enkelt berättande med bilder. Och Almodóvars humor. Fassbinder. Men Ingmar Bergman har alltid gjort mig obehaglig till mods. Numera ser jag mest dokumentärer om kor t ex. Porträtt av människor, miljöer. Nina Lekander, Tom Alandh med flera,” funderar Lars Lerin runt sitt uppdrag.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen