47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

De tävlar om Startsladden 2024

Åtta filmer tävlar om vinsten i Göteborg Film Festivals kortfilmstävling Startsladden. Bland årets filmer hittar vi både etablerade, Guldbaggenominerade filmskapare och nya talanger direkt från filmskolan.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Startfältet för 2024 års upplaga av Göteborg Film Festivals kortfilmstävling Startsladden är här. I Sveriges främsta kortfilmstävling tävlar åtta nominerade filmer om en prissumma på 440 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster. De tävlande kortfilmerna i Startsladden kommer att visas på Göteborg Film Festival den 28 januari.

Göteborg Film Festival är Sveriges viktigaste arena för svensk kortfilm och bland tidigare vinnare av Startsladden finns filmer som Min börda av Niki Lindroth von Bahr, Värn av John Skoog, Pussy Have the Power av Lovisa Sirén, Las Palmas av Johannes Nyholm och The Expected av Carolina Sandvik. 2023 vann filmen Madden av Malin Ingrid Johansson.

– Bland årets åtta filmer hittar vi både etablerade, Guldbaggenominerade filmskapare och nybakade regissörer direkt från filmskolan. Filmerna spänner mellan genrer och utmanar i såväl form som berättarteknik och visualitet. Tillsammans visar de på den fantastiska kreativitet och experimentlusta som ryms inom den svenska kortfilmen. Det ska bli otroligt roligt att premiärvisa dem på Draken i januari!, säger Annie Karlsson, ansvarig för kortfilmsprogrammet på Göteborg Film Festival.

Bakom priset står Svenska Filminstitutet, SVT, Gothenburg Film Studios, Storyline, Scen & Film, Folkets Bio, Film i Väst, Independent Kostym, Shoot & Post och Auditory.

Jag är elden
Regi: Patrik Eklund

Den 53-årige karatemästaren Kaj har peakat för längesen och han känner sig passé i både dojon och kontorslandskapet. Patrik Eklund är tillbaka i Startsladden med actionpackad arbetsplatskomedi om en nostalgiker som behöver tända elden i sitt liv.

Vrå
Regi: Balder Ljunggren

En flicka försvinner spårlöst under en lek. Kompisen ombeds förklara hur det gått till, men de vuxna omkring honom har svårt att tro på hans berättelse. Med visuell originalitet tillåts tillvarons gränser tänjas ut i en film som skildrar det obegripliga ur ett barns perspektiv.

Isblink
Regi: Olga Krüssenberg

På Svalbard har isarna försvunnit. Arktis har med den tinande permafrosten fått en doft och regn och laviner hotar lokalbefolkningen under de varma vintrarna. Till hisnande vackra bilder och ett suggestivt ljudlandskap hörs invånarnas tankar om en plats i radikal förändring.

My Gig in Sweden
Regi: Simon Vahlne

En amerikansk fotograf är i Varberg för att gestalta kommunens nya image. Badliv och yoga står på listan över efterfrågade motiv, men när några oönskade inslag i stadsbilden gör sig påminda blottläggs sprickor i den välpolerade bilden i en träffande och humoristisk samtidsskildring.

Favours
Regi: Agnes Skonare Karlsson

Sonja står med en skrikande bebis på tågperrongen. Stressad söker hon sig till informationsdisken i ett intensivt psykologiskt drama där frågetecknen bara blir fler och fler i takt med att klockan tickar mot avgång.

En hjältes död
Regi: Karin Franz Körlof

För att locka nya medlemmar till kyrkan arrangeras ett märkligt jippo där en ung man ska falla ner från kyrktornet. Den unga mannen har redan en stor skara beundrare och i bygden vill ingen missa den fascinerande händelsen. Filmen bygger på Pär Lagerkvists 100-åriga novell som aldrig känts mer aktuell än idag.

Qirat
Regi: Amin Zouiten

Kameran glider stillsamt över invånare och vardagsliv i den marockanska staden Ouarzazate, belägen vid gränsen till Saharaöknen. Från Atlasbergens karga landskap till ett bubblande centrum knyts stadens filmiska historia ihop med dess samtid av vidsträcka solenergifält.

Järnridån
Regi: Alexandra Dahlström

De geopolitiska spänningarna skapar ängslan på en teater som ska sätta upp Pusjkins ”Onegin”. För ryskbördiga huvdrollsinnehavaren Maxim orsakar situationen ett inre tumult som ställs på sin spets när invasionen av Ukraina inleds. Mångfasetterade och komplexa frågeställningar i ett brännande drama.


Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen