48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Ewan McGregor tilldelas Honorary Dragon Award 2024

Göteborg Film Festival presenterar stolt 2024 års mottagare av Honorary Dragon Award: Ewan McGregor. Den hyllade skådespelaren kommer att närvara på Göteborg Film Festival för att ta emot hederspriset, delta i ett Actors Talk och presentera Niclas Larssons Mother, Couch, där McGregor spelar huvudrollen. Festivalen kommer även att visa en retrospektiv med några av McGregors främsta filmer.  

Med roller i filmer som TrainspottingMoulin Rouge! och Star Wars etablerade han sig tidigt som en av sin generations allra mest mångfacetterade filmstjärnor. Nu, med runt 75 filmroller bakom sig, är Ewan McGregor en av den samtida filmens främsta skådespelare. 

– Ewan McGregor är en androgyn symbol för Cool Britannia-eran, en romantisk ikon för millennial-generationen och en sabelsvingande franchisetagare i galaxens popkulturella centrum. Men framför allt är han en otroligt skicklig konstnär. Ewan McGregor behärskar stiliserad extravagans, litterär precision och finstämd realism med samma avslappnade självklarhet, och har bevisat sig som en av vår tids verkligt stora skådespelare, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival. 

I 2024 års festivalprogram visas filmen Mother, Couch, som får nordisk premiär på Göteborg Film Festival och tävlar i Nordic Competition. Filmen är regisserad av svenske Niclas Larsson och baserad på Jerker Virdborgs roman ”Mamma i soffa”. I rollistan syns utöver McGregor även Ellen BurstynRhys Ifans, Lara Flynn Boyle och F. Murray Abraham

Ewan McGregor kommer att motta hederspriset i samband med en visning av Trainspotting på Stora Teatern. Visningen följs av ett Actors Talk med skådespelaren.

Göteborg Film Festival pågår 26 januari–4 februari.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen