47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Filmfestivalen isolerar festivalbesökare under 7 dagar på biograf mitt i havet

Den globala pandemin har tvingat världens biografer att stänga. Därför skapar Göteborg Film Festival en isolerad biograf på fyren Pater Noster. Där kommer en hängiven filmälskare uppleva festivalen i total isolering på en klippa i havet under en veckas tid, med filmen som enda sällskap. Dessutom arrangeras exklusiva filmvisningar med endast en person i publiken […]

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Den globala pandemin har tvingat världens biografer att stänga. Därför skapar Göteborg Film Festival en isolerad biograf på fyren Pater Noster. Där kommer en hängiven filmälskare uppleva festivalen i total isolering på en klippa i havet under en veckas tid, med filmen som enda sällskap. Dessutom arrangeras exklusiva filmvisningar med endast en person i publiken på ytterligare två ikoniska platser i Göteborg.

Vår värld ser inte ut som den brukar, och inte heller Göteborg Film Festival är sig lik. 2021 års festival blir digital och besökarna får tillgång till samtliga filmer, premiärvisningar och filmsamtal på en digital festivalplattform. Men några av festivalens besökare kommer ändå att få en fysisk upplevelse. Nu öppnas möjligheten att uppleva festivalen i isolering, under namnet The Isolated Cinema.

Göteborg Film Festival söker nu efter en person som vågar anta utmaningen att tillbringa en veckas tid i social isolering på fyren Pater Noster, en svårtillgänglig plats mitt i havet, utan vare sig familj, vänner eller mobiltelefon. Det enda sällskapet är havets brus – och festivalfilm. Alla välkomnas att söka platsen på Pater Noster via festivalens hemsida. Dessutom erbjuds isolerade filmvisningar för en person åt gången på Scandinavium och biograf Draken.

– Årets festivalfokus Sociala distanser utforskar den nya värld som uppstått i pandemins spår och filmens roll i den. Att skapa isolerade filmupplevelser för en person på symboliska platser är ett sätt att möjliggöra helt smittsäkra festivalvisningar, men också ett försök att bearbeta hur pandemin förändrat människors förhållningssätt till film. På Pater Noster handlar det om den totala isoleringen som så många människor i världen upplevt under året. Upplevelsen av att vara ensam på Scandinavium eller biograf Draken anknyter till den förändrade relation människor har fått till alla de platser som vanligtvis myllrar av liv men som nu ekar öde, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

Pater Noster är en enslig fyr som utgör gränsen mellan haven Kattegatt och Skagerrak, längst ut i havsbandet, på en av Sveriges kargaste, mest vindpinade och utsatta platser. Där kommer en filmälskare isoleras under en vecka, utan annat sällskap än filmfestivalens program. Varje dag kommer besökaren rapportera om sina upplevelser av filmerna och den utsatta platsen.

Scandinavium är en av Sveriges mest besökta arenor. Där trängs 12 000 personer i publiken för att se på konserter och idrottsevenemang. Under festivalen kommer besökaren sitta på en ensam biografstol i mittcirkeln, medan de väldiga läktarna gapar tomma.

Biograf Draken är Göteborg Film Festivals premiärbiograf och hjärta. Varje år strömmar publiken dit för att uppleva de stora festivalpremiärerna. I år kommer galapremiärerna genomföras med en enda besökare. I den tomma biografsalongen möter besökaren filmskapare som presenterar filmen från scen innan ridån glider isär.

Biljetter till de isolerade biograferna på Scandinavium och Biograf Draken lottas ut till besökare som anmält sitt intresse. Anmälan öppnar 4 januari. För platsen på Pater Noster sker intervjuer med utvalda sökande löpande. Den utvalda kommer att tillkännages den 19 januari och sedan isoleras i en vecka från och med den 30 januari.

Läs mer om och anmäl ditt intresse till de isolerade biograferna här

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen