47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Gizem Erdogan x Draken Film

Shooting Star-aktuella stjärnan tipsar.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

En turkisk guldpalmsvinnare, flera moderna klassiker och en Campion-pärla. Shooting Star-aktuella Gizem Erdogan tipsar om sina favoritfilmer ur Draken Films bibliotek.

Erdogan gjorde sin första filmroll i Ronnie Sandahls Svenskjävel 2014, och tre år senare nominerades hon till en Guldbagge för sin roll i Rojda Sekersöz Dröm vidare. Det stora genombrottet kom däremot med rollen som Pervin i SVT-serien Kalifat 2020, och Erdogan har sedan dess spelat i hyllade serier som Tunna blå linjenKärlek och Anarki och The Playlist. I december utsågs Erdogan till en av Europas tio mest lovande skådespelare av den internationella juryn för European Film Promotion (EFP). Priset heter Shooting Star och delas ut under filmfestivalen i Berlin. 

Gizem Erdogans filmtips på Draken Film: 

Mustang, av Deniz Gamze Ergüven 

Jag såg den här filmen på bio med min mamma när den kom och blev väldigt tagen. Framför allt av hur den skildrar social kontroll.   

En ängel vid mitt bord, av Jane Champion 

Campion är otrolig. Upptäck hennes filmvärld om du inte redan har gjort det!  

Dogtooth, av Yorgos Lanthimos 

Har man inte sett den säger jag bara grattis! Från en regissör som jag uppskattar mycket. Kanske skrattar du dig igenom filmen eller är skräckslagen – skitsamma se den bara.  

Porträtt av en kvinna i brand, av Celine Sciamma 

Fängslande film om kärlek. Fotot, ljuset, manuset, skådespeleriet… Allt är storslaget med den här filmen.  

Vinterdvala, av Nuri Bilge Ceylan 

Ett subtilt drama som utspelar sig i Anatoliens hänförande bergslandskap. Regisserad av ännu en favorit: Nuri Bilge Ceylan.  

Jiro dreams of Sushi, av David Gelb 

Det var ett tag sedan jag såg den här men minns att jag gillade den och blev avstressad och intresserad av Jiro Onos obevekliga perfektionism.  

Leviatan, av Andrej Zvjagintsev 

Ett mästerverk. 

Gå och se, av Elem Klimov  

Världens bästa film om det lidande ett krig skapar?!  

Wild Tales, av Damián Szifron 

Det var längesedan jag såg den men minns att jag tyckte att den var rolig och skruvad och underbar. Ska nog se om den här fantastiska kompositionen av olika episoder. Får se om jag fortfarande tycker den är så fantastisk…  

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen