47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Göteborg Film Festival erbjuder residensplatser för ukrainska filmare

"Vi hoppas att våra residens kan ge åtminstone några filmare möjligheten att fortsätta sina arbeten i en fredlig miljö", Camilla Larsson, fondchef, Göteborg FIlm Festival.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Göteborg Film Festival startar ett residensprogram för ukrainska filmskapare som tvingats lämna landet på grund av kriget. 

Göteborg Film Fund är ett initiativ från Göteborg Film Festival för att stödja film och filmskapare i områden där det är svårt att producera film, av ekonomiska eller politiska skäl. Under 2021 var Ukraina ett av fyra områden där fonden var aktiv. Sedan kriget bröt ut i Ukraina har Göteborg Film Festival undersökt olika möjligheter för att kunna fortsätta att stödja de ukrainska filmskaparna. I samarbete med Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen öppnar nu Göteborg Film Fund 2022 för ansökningar till tre residensplatser, för en period av tre månader vardera. 

– Vi hoppas att våra residens kan ge åtminstone några filmare möjligheten att fortsätta sina arbeten i en fredlig miljö, vare sig de vill utveckla manus och nya projekt eller färdigställa redan påbörjade. Eftersom vi redan har en stark relation med den ukrainska filmvärlden känns det extra bra att kunna erbjuda denna möjlighet att arbeta från Sverige fram tills att filmskaparna kan göra det hemma igen, säger Camilla Larsson, ansvarig för Göteborg Film Fund. 

– Solidariteten med det ukrainska folket är stor i Sverige och vi är glada att kunna erbjuda möjligheter för filmskapare att kunna fortsätta sitt viktiga kreativa arbete och kulturella uttryck. Jag är också övertygad om att de i sin tur kommer att berika och bidra till den kreativa utvecklingen i Västra Götaland, säger Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

De tre residensen består av: 

– Tre månaders vistelse i Göteborg. Lägenhet och per diem (SEK 10 000/månad.)
– Resa till och från Göteborg. 
– Kontorsplats hos Göteborg Film Festival
– Introduktion till olika filmnätverk i regionen. 
Residensplatserna är tillgängliga juni-augusti, 2022, datumen kan eventuellt justeras något vid behov. Lägenheterna kan ha plats även för flera familjemedlemmar.
Ansökan är öppen för ukrainska filmskapare (regissörer, producenter, manusförfattare, klippare, etc) med fiktions- eller dokumentärlångfilmer, i olika stadier av produktion. 

Residensen organiseras i samarbete med HDK-Valand, Göteborgs universitet, med finansiering från Västra Götalandsregionen.

Mer information: 
Camilla Larsson, Manager Göteborg Film Fund
camilla.larsson@goteborgfilmfestival.se

Så här söker man till residensplatserna
Ansökan ska innehålla: 
En kort beskrivning av det projekt som du vill arbete med under residensperioden. 
CV för den filmskapare som söker (kan vara regissör, manusförfattare, producent, klippare, etc) 
Personligt brev.
Maila ansökan till: application.fund@goteborgfilmfestival.se
Urvalet görs löpande.

Under 2021 valde Göteborg Film Fund ut åtta ukrainska projekt för utvecklings- och postproduktionsstöd. Ett av dem, Pamfir, av Dmytro Sukholytkyy Sobchuk, producerad av Alexandra Kostina för Bosonfilm, tillsammmans med Les Films D’Ici, Madants och Quijote, kommer att visas i sektionen Directors’ Fortnight på filmfestivalen i Cannes nästa vecka. Där kommer också ytterligare fyra av de producenter som fått stöd från Göteborg Film Fund – Denis Ivanov, Sashko Chubko, Darya Bassel och Natalia Libet – att delta i ett ukrainskt fokus som presenteras på branschplattformen Marché de Cannes. Läs mer om Göteborg Film Fund och dess arbete under 2021 här.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen