48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Hanteringen av odöda inviger Göteborg Film Festival

Filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists succéroman får Europapremiär på Göteborg Film Festival. Filmen kommer också att ingå i festivalens onlineutbud.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Den 26 januari invigs den 47:e upplagan av Göteborg Film Festival med Europapremiären av Thea Hvistendahls Hanteringen av odöda, en filmatisering av John Ajvide Lindqvists succéroman med samma namn. Filmen tävlar i Nordic Competition på festivalen och invigningen äger rum både i Göteborg och på biografer över hela landet. Invigningen och Hanteringen av odöda kommer också att ingå i Göteborg Film Festivals onlineutbud och gå att streama under invigningskvällen i festivalens digitala salong

Med känslomässigt djup, visuell kraft och perfekt tonträff berättar regissören Thea Hvistendahl om tre familjer som nyligen lämnats i sorg efter närståendes bortgång. Men plötsligt slås elnätet ut och de avlidna börjar röra på sig. Norska stjärnorna Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie (båda prisade för Världens värsta människa) gestaltar komplicerade återseenden och avbrutna sorgeprocesser tillsammans med bland andra Bahar Pars och Bjørn Sundquist i ett kusligt tankeväckande och alldeles märkvärdigt skräckdrama.
 
– Det känns fantastiskt roligt att inviga festivalen med en så märkvärdigt vacker, närgånget filosofisk och djupt berörande film, som dessutom samlar flera av Nordens allra främsta skådespelare. Vi har aldrig invigt festivalen med en zombiefilm förut, och det kommer bli festligt, häftigt och skräckigt. Jag längtar!, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.
 
Regissören Thea Hvistendahl har regisserat flertalet kortfilmer och hon långfilmsdebuterade 2017 med Adjø Montebello. Hanteringen av odöda är hennes andra långfilm. Filmen är producerad av Kristin Emblem och Guri Neby.
 
– Det är en stor ära att få inviga Göteborg Film Festival som enligt mig är en av världens bästa festivaler. Festivalen har betytt väldigt mycket för mig och känns som det perfekta stället att premiärvisa Hanteringen av odöda på. Vi pitchade filmen där för första gången 2019 och min förra film Adjø Montebello visades där 2018. Det är stort att få vara en av få filmer i Nordic Competition. Jag glädjer mig åt att det är i Göteborg som filmen kommer ha ett av sina första möten med publik, säger Thea Hvistendahl. 
 
Göteborg Film Festival invigs simultant på biografer över hela landet och i festivalens digitala salong. Invigningen arrangeras i samarbete med Västra Götalandsregionen.


Foto: Morten Brun

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen