48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Här är alla vinnarna på Dragon Awards 2024

Ikväll hölls Dragon Awards-galan i Drama Hall på Hotel Draken. Kirsty Armstrong var konferencier och ledde oss igenom prisutdelningen.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Ikväll hölls Dragon Awards-galan i Drama Hall på Hotel Draken. Kirsty Armstrong var konferencier och ledde oss igenom prisutdelningen, som var en stjärnspäckad afton där bland annat priser för bästa nordiska film, bästa skådespelare, bästa nordiska dokumentär och bästa internationella film delades ut.

Dragon Award Best Nordic Film

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mother, Couch

Mother, Couch, regisserad av Niclas Larsson, vann på lördagskvällen Dragon Award Best Nordic Film på Göteborg Film Festival 2024. Prissumman är på 400 000 kronor och presenting partner för tävlingen är Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

Juryns motivering:

För en originell och djärv berättarstil med mycket humor. Med användandet av kreativt foto och skarp och kvick dialog dras vi in och fastnar i en magisk möbelbutik. Förlorade i en sorts mörk Alice i Underlandet påminns vi om sökandet efter kärlek och hur bristen på familj kan driva en till vansinne. Den fullständiga absurditeten som snart blir helt normal. Hur svårt det är att släppa det förflutna, acceptera förlust och slutligen omfamna framtiden.

Juryn för Dragon Award Best Nordic Film bestod av Lena Endre, skådespelare, Sverige; Ramata-Toulaye Sy, regissör, Senegal; William Spetz, skådespelare, Sverige; Tonia Noyabrova, regissör, Ukraina; Anna Novion, regissör, Frankrike.

Dragon Award Best Acting

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oona Airola för rollen som Niina i The Missile.

För sjätte året delar Göteborg Film Festival ut sitt skådespelarpris. Priset är könsneutralt och alla skådespelare i filmerna som ingår i Nordic Competition är nominerade.

Juryns motivering:

Med både rå sårbarhet och en magnetisk styrkekraft, levererar den här skådespelaren en hjärtevärmande prestation där hon med skicklig precision dansar en vacker balansgång mellan drama och komedi. Hennes karaktär är fast mellan en tidigare kärlek och en framtida, en rörig familj (som du skulle vilja flytta in hos) och en missil, och tack vare skådespelarens lysande prestation är även vi fast där med henne.

Juryn som utser vinnaren av Dragon Award Best Acting är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

Sven Nykvist Cinematography Award

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juan Sarmiento G. för filmfotot i Madame Luna

Juryns motivering:

Med ett realistiskt, vibrerande foto som passar perfekt till berättelsen, fångar filmfotografen huvudkaraktärens resa i en ”pas de deux” och tar oss nära hennes prövningar, brister och slutligen hennes stora hjärta. Utan kompromisser berättar fotografen en politisk historia på ett mycket poetiskt sätt. Det är djärvt och det är vackert.

Priset togs emot av Daniel Espinosa, filmens regissör.

Juryn som utser vinnaren av Dragon Award Best Acting är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

FIPRESCI-priset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bastarden av Nikolaj Arcel

Priset delas ut av det internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i Nordic Competition.

På plats för att ta emot priset var Lizette Jonjic, samproducent till filmen. På bild flankerad av Elena Rubashevska, ur FRIPESCI-juryn.

Juryns motivering:

Genom ett effektivt berättande av en svår historia från en utmanande tid, har denna film en fängslande handling, starka karaktärer, detaljrika miljöer, utmärkt kameraarbete och skickligt skådespeleri, vilket skapar en intrikat, filmisk upplevelse.

Årets jury bestod av: Elena Rubashevska, filmkritiker, Ukraina; Eirik Bull, filmkritiker, Norge; David Sanchez, filmkritiker, Frankrike.

Audience Dragon Award Best Nordic Film

Bastarden av Nikolaj Arcel

På plats för att ta emot priset var Lizette Jonjic, samproducent till filmen.

Dragon Award Best Nordic Documentary

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Benjamin Ree för filmen Ibelin

Presenting partner av priset på 250 000 kronor i tjänster är Edisen.

Juryns motivering:

Juryn blev djupt berörd och imponerad av den här filmen som ger liv åt en annars osedd värld och bjuder in oss till en annars ohörd gemenskap. Den ändrade vår syn på vad som är konstgjort och vad som är äkta, och fick oss att ifrågasätta vår uppfattning om verklig mänsklig kontakt, vänskap, kärlek och förlust. Filmen visar på ett fängslande sätt hur vi kan ha betydelse, vara inflytelserika och göra skillnad i andra människors liv, utan att vara begränsade av fysiska hinder.

Årets jury bestod av Anna Hints, regissör, Estland; Theresa Traore Dahlberg, konstnär och dokumentärfilmare, Sverige; Tobias Janson, producent, Sverige.

The Ingmar Bergman International Debut Award

Me, Maryam, the Children and 26 Others av Farshad Hashemi

Ingmar Bergman International Debut Award delas ut i samarbete med Bergmanstiftelserna – vilka består av Stiftelsen Ingmar Bergman, Bergmangårdarna och Bergmancenter på Fårö.

Priset består av en vistelse på Bergmanveckan och Bergmangårdarna på Fårö.

Juryns motivering:

I sin kärna är den här filmen en personlig skildring av solidaritet och den förvandlande kraften i att välkomna tillbaka livet. Regissören injicerar ögonblick av humor och lättsinnighet samtidigt som publiken lämnas djupt berörd. På ett oväntat och filmiskt kreativt sätt utforskar filmen även teman som ensamhet och kraften i att släppa taget. Samtidigt behåller den en autentisk nivå i skådespelarinsatserna, vilket gör varje ögonblick genuint och hjärtskärande. Vi i juryn kan knappt vänta på att se mer från den här regissören.

Årets jury bestod av Levan Akin, regissör, Sverige; Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetschef Bergmancentret på Fårö, Sverige; Elene Naveriani, regissör, Georgien.

Dragon Award Best International Film

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det finns alltid en morgondag av Paola Cortellesi

För sjunde gången i rad delades Dragon Award Best International Film ut under lördagskvällen. Presenting partner för priset på 50 000 kronor är Göteborgs-Posten.

På plats för att ta emot priset var Maria Domellöf från Göteborgs-Posten.

Draken Film Award

2008 Loves You av Nellie Lexfors

För tredje året i rad tilldelas Draken Film Award en svensk kortfilm i festivalens program som utmärker sig i sin gestaltning, konstnärliga höjd eller genom att utmana och vidga berättandet i det korta formatet. Priset består av 25 000 kronor och distribution av Draken Film.

Motiveringen lyder:

Draken Film Award tilldelas en unik film som griper tag i oss redan från den allra första bilden och fortsätter att pulsera inom oss långt efter att den techno-pumpande musiken har tystnat. Under säker regi förenas alla delar av filmmediet för att bilda en imponerande helhet, vilket skapar en äkta, livlig och rå skildring av ungdomens berg-och-dalbana. En gripande skildring av att vara ung, vilse och missförstådd som inte skyggar för att stanna upp i de ömtåliga ögonblicken.

Juryn bestod av Lisa Meyer, regissör, Sverige; Katja Wik, producent, Sverige; Mats Udd, regissör, Sverige.

Youth Jury Dragon Award

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Ravaging Wind av Paula Hernández

För första gången någonsin delades Youth Jury Dragon Award ut under lördagen. Priset instiftades för att synliggöra ungas perspektiv på vad som är en bra film. Juryn bestod av filmdedikerade ungdomar mellan 18 och 25 år, och ett urval av åtta filmer i sektionen Voyage nominerades till priset.

På plats för att ta emot priset var Marie-Louise Bahati och Jasmin Ali från juryn.

Motiveringen lyder:

Att vara en del av Göteborg Film Festivals Youth Jury har varit en ögonöppnande upplevelse. Vi har på nära håll tagit del av den makt diskussionen och samtalet har när det gäller att forma hur vi ser och upplever filmer. Under vår urvalsprocess utbytte vi nya aspekter av varje film med varandra, och vinnaren väckte mest diskussion av dem alla, vilket ledde oss till ett enat beslut. I den här filmen blev vi särskilt berörda av hur regissören använder ljus och färg för att framhäva de känslomässiga höjdpunkterna i berättelsen. Användandet av begränsade miljöer skapade en intimitet i historien som var central för vårt beslut att den här filmen borde få priset.

I Youth Jury satt Noel Friede, Selma Mogren, Marie-Louise Bahati, Aditya Padmanabhan Varma, Sanna Karinsdotter Pålsson, Guhar Nuri Ibo, Jasmin Ali och Svante Håkansson.

Mai Zetterling-stipendiet

Jenifer Malmqvist

Mai Zetterling-stipendiet delas ut av Konstnärsnämnden. Kriteriet för Mai Zetterling-stipendiet som är på 200 000 kr, är att det ska delas ut till en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kortfilm eller dokumentärfilm.

Juryns motivering:

I sina filmer skildrar Jenifer Malmqvist på ett unikt sätt de djupa känslor och den komplexitet som omger svåra ämnen som exempelvis förbjuden kärlek, sorg och självmord. Hennes berättarstil är empatisk och tillåter oss att känna med de personer som porträtteras på ett ärligt och respektfullt sätt. Omsorgen om bildspråket är unikt, hand i hand med innehåll och de karaktärer som skildras. Hennes arbetsmetod bereder väg för ett bildspråk som är fantastiskt, vardagligt men filmiskt och utan åthävor. Ett gediget hantverk i varje ruta som blir smärtsamt och vackert. Den senaste filmen Döttrar är ett verk som inte bara berör, den skapar medvetenhet och öppnar upp dialog om viktiga samhällsfrågor. Filmen är skapad med en exceptionell uthållighet, och aldrig genom att exploatera. Respektfullt, värdigt och visuellt är hennes signum.

Priser som redan delats ut under festivalen

Honorary Dragon Award tilldelades Ewan McGregor som tog emot sitt pris den 31 januari i samband med visningen av Trainspotting på Stora Teatern.

Nordic Honorary Dragon Award tilldelades Sidse Babett Knudsen som tog emot sitt pris den 30 januari i samband med visningen av Club Zero på Stora teatern.

Startsladden, för årets bästa kortfilm, tilldelades En hjältes död av Karin Franz Körlof. Priset är värt 440 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster. Årets Startsladden-jury bestod av Hanna Högstedt, regissör, Sverige; Siri Hjorton Wagner, producent, Sverige; Mika Aberra, fotograf, Sverige; Ashkan Ghods, skådespelare, Sverige.

Publikens pris för bästa kortfilm i Startsladden gick till Jag är elden av Patrik Eklund. Priset delades ut på Hotel Draken eftermiddagen den 28 januari.

Angelospriset, Svenska Kyrkans pris på 50 000 kronor, tilldelades Karin Wegsjö och Nazira Abzalova för Om alla bara drar.

Nordisk Film & TV Fond Prize gick till manusförfattarna Johan Fasting, Silje Storstein och Kristin Grue, för den norska tv-serien Power Play (Makta). Priset delades ut under en prisceremoni för Göteborg Film Festivals TV Drama Vision på Auktionsverket Kulturarena 30 januari.


Foto: Ines Kjelbye

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen