47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Här är de nominerade till årets manuspris för bästa nordiska dramaserie

Fem nordiska dramaserier är nominerade till det prestigefulla manuspriset Nordisk Film & TV Fond Prize. Priset består av 200 000 norska kronor och delas ut under TV Drama Vision på Göteborg Film Festival.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Fem nordiska dramaserier är nominerade till det prestigefulla manuspriset Nordisk Film & TV Fond Prize. Priset består av 200 000 norska kronor och delas ut under TV Drama Vision på Göteborg Film Festival. 

För åttonde året i rad delas priset för bästa manus till en nordisk dramaserie ut under Göteborg Film Festival. Fem serier från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige har nominerats till priset som tilldelas huvudförfattaren bakom den vinnande serien. Priset finansieras av Nordisk Film & TV Fond och delas ut till seriens huvudförfattare. 

Vinnaren tillkännages under en prisutdelning den 30 januari 2024.  

– I dessa tuffa tider för dramaserie-branschen behöver vi uppmärksamma manuskonsten mer än någonsin. De fem nominerade serierna hjälper oss att förstå våra problemfyllda samhällen och kämpande familjer genom unika och förnyande berättelser. På fondens vägnar vill jag gratulera alla de fantastiska talangerna, som jag ser fram emot att se på scenen i samband med tävlingen, som arrangeras i samarbete med TV Drama Vision och Göteborg Film Festival, säger Liselott Forsman, VD för Nordisk Film & TV Fond. 

– Årets urval visar verkligen den mångfald av kompetens som finns inom nordiskt drama och den kreativa talang som finns i området. Det inger hopp om framtiden för nordiskt historieberättande, säger Cia Edström, programchef för TV Drama Vision på Göteborg Film Festival.

Vinnaren av Nordisk Film & TV Fond Prize 2023 var författaren Kenneth Karlstad för den norska dramaserien ”Kids in Crime”. 

TV Drama Vision pågår från den 30 till den 31 januari 2024 på Hotel Draken. Den 47:e Göteborg Film Festival äger rum från den 26 januari till den 4 februari 2024. 

De nominerade serierna är

Estonia

Finland, 8×45’  
Nominerad manusförfattare: Miikko Oikkonen
Medförfattare: Sanna Reinumägi, Olli Suitiala, Tuomas Hakola  
Broadcasters: MTV, TV4  
Produktionsbolag: Fisher King  
Producent: Tarja Ahava  
Exekutiva producenter: Matti Halonen, Johannes Lassila, Miikko Oikkonen
Regissör: Måns Månsson, Juuso Syrjä    
Säljbolag: Beta Film  
Premiär: 12 oktober 2023  

Estonia berättar historien om den tragiska olyckan med färjan MS Estonia hösten 1994 och den efterföljande utredningen. Den fiktiva serien är baserad på verkliga händelser och utforskar genom offrens, överlevarnas, de anhörigas och utredarnas personliga berättelser hur det är möjligt att 852 människor förlorade sina liv och ingen kan hållas ansvarig. 

Descendants (Heima er best) 

Island, 6×45’  
Nominerad manusförfattare: Tinna Hrafnsdóttir  
Medförfattare: Ottó Geir Borg, Tyrfingur Tyrfingsson
Broadcaster: Síminn  
Produktionsbolag: Freyja Filmwork, Polarama, Projects  
Samproducent: Lunanime  
Producenter: Guðný Guðjónsdóttir, Tinna Hrafnsdóttir, Kidda Rokk  
Regissör: Tinna Hrafnsdóttir  
Säljbolag (Norden): Tengsl ehf.  
Säljbolag (Benelux): Lumiere  
Säljbolag resten av världen: Red Arrow International  
Premiär: 2 november 2023 

Efter bankkrisen framstår turism som en lönsam möjlighet. Utmaningar uppstår när tre syskon ärver ett välmående valskådningföretag och sommarstugan byggd av sina föräldrar. Att navigera i gemensamma beslut om ett gemensamt arv blir invecklat, och när de använder manipulation för att definiera sina rättigheter öppnas gamla sår, vilket leder till allvarliga konsekvenser. 

Painkiller

Sverige, 6×30’  
Nominerade manusförfattare: Johan Lundborg och Gabriela Pichler  
Broadcaster: SVT  
Produktionsbolag: Garagefilm International AB  
Producent: Anna-Maria Kantarius  
Regissör: Gabriela Pichler  
Säljbolag: REinvent Sales 
Premiär: 26 januari 2024 (SVT Play), 29 januari 2024 (SVT)  

Dijana är en stolt balkanmamma och pensionerad städare. Hennes dotter Andrea är officiellt en framgångsrik konstnär, men inofficiellt bor fortfarande med sin mamma. Önskan om självförverkligande har aldrig rört en enda cell i Dijanas kropp. Hon älskar sin dotter gränslöst men föraktar sitt ”jobb”. När sjukvården misslyckas med att hjälpa Dijana med hennes kroniska smärta beslutar sig Andrea för att behandla sin mamma själv – och Dijana blir den ofrivilliga huvudpersonen i sin dotters nya konstprojekt. 

Power Play (Makta)

Norge, 12×55’  
Nominerade manusförfattare: Johan Fasting, Silje Storstein och Kristin Grue
Broadcaster: NRK  
Produktionsbolag: Motlys, Novemberfilm  
Producenter: Camilla Brusdal, Vilje Kathrine Hagen  
Regissör: Yngvild Sve Flikke  
Säljbolag (Norden): NRK  
Säljbolag (resten av världen): REinvent Sales 
Premiär: October 29, 2023  

Året är 1974. Miljön är 2023. Power Play är ett aldrig tidigare skådat drama om en avgörande vändpunkt i politisk historia baserad på sanning, lögner och dåligt minne. När Arbetarpartiet slits isär av en förödande fejd mellan ordföranden och premiärministern dras den unga idealisten Gro Harlem Brundtland ovillkorligen in i taktik och intriger inom modern politik. När regeringen imploderar runt henne lär sig Gro att spela sina egna maktspel, klättrar i hierarkin tills hon är den sista kvinnan som står kvar i ruinerna av Arbetarpartiets firade socialdemokrati. 

Prisoner (Huset)

Danmark, 6×59’  
Nominerad manusförfattare: Kim Fupz Aakeson  
Broadcaster: DR   
Produktionsbolag: DR Drama  
Producent: Rikke Tørholm Kofoed  
Regissör: Frederik Louis Hviid, Michael Noer  
Säljbolag: DR Sales  
Premiär: 1 september 2023

Huset skildrar livet och arbetet för fyra fängelsevakter – Sammi, Henrik, Miriam och Gert. Historien börjar när de tvingas undersöka noggrant för att rädda sina jobb. Fängelset kommer att stängas om de inte rättar till dåligt rykte, hierarki och narkotikahandel. Undersökningen blir en kamp för överlevnad – inte bara för fängelset utan för alla inuti och utanför murarna.   

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen