47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Här är vinnarna på Dragon Awards 2023

Unruly vinner Dragon Award Best Nordic Film.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Här är vinnarna på Dragon Awards 2023

Producent Matilda Appelin och regissör Malou Reymann.

Unruly vinner Dragon Award Best Nordic Film

Unruly, regisserad av Malou Reymann, vann på lördagskvällen Dragon Award Best Nordic Film på Göteborg Film Festival 2023. 

Prissumman är på 400 000 kronor och presenting partner för tävlingen är Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

Juryns motivering:

Med en önskan att hedra en film som berättar en historia med både stor känslighet och kraft, är juryn tacksam att kunna kasta ljus på en universell berättelse om den mänskliga själens kamp mot systemets förtryck. Trots att filmen utspelar sig i det förflutna lyckas den nå bortom tid och landsgränser, och talar starkt till vår tid, våra sinnen och våra hjärtan. Ett solitt och moget verk, en kraftfull röst – en läglig berättelse om separation. 

Dragon Awards Best Nordic Film 2023 går till Unruly, av Malou Reymann. 

Årets jury bestod av Zar Amir Ebrahimi, skådespelare, Iran, Sofie Gråbøl, skådespelare, Danmark, Antonio Lukich, regissör, Ukraina, Matti Bye, kompositör, Sverige. 

Alma Pöysti

Dragon Award Best Acting

För femte året delar Göteborg Film Festival ut sitt skådespelarpris. Priset är könsneutralt och alla skådespelare i filmerna som ingår i Nordic Competition är nominerade.

Dragon Award Best Acting går till Alma Pöysti för rollen som Juulia i Four Little Adults. 

Juryns motivering:
Skådespelare är filmens själ. De skänker liv, humor och känslor till duken, och bjuder in oss till en inre resa där vi lär känna oss själva bättre.

Med tanke på den enorma bredd av professionalism och dedikerade skådespelare i årets nordiska sektion är juryn tacksam för att kunna hedra en skådespelare som saknar gränser. En skådespelare som står för en imponerande prestation som med stor spännvidd av känsla, empati, mod och styrka gestaltar en berörande och modern karaktär. En karaktär som rör sig sömlöst mellan det dramatiska och det humoristiska, i en rollprestation som är fascinerande, kvick och intelligent.  

Dragon Award Best Acting 2023 går till Alma Pöysti för Four Little Adults.

Juryn som utser vinnaren av Dragon Award Best Acting är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

Priset togs emot av regissören till Copenhagen Does Not Exist, Martin Skovbjerg.

Sven Nykvist Cinematography Award

Sven Nykvist-priset, som delas ut till en filmfotograf i Nordic Competition, går i år till Jacob Møller för filmfotot i Copenhagen Does Not Exist.

Juryns motivering:
Den store Orson Wells säger: En film är aldrig bra på riktigt om inte kameran är ett öga i huvudet på en poet. Film är den konstform som med störst kraft kan imitera drömmar. En god fotograf är en magiker, en dansös, en lyssnare – den som omvandlar ord till bilder och använder sina tekniker för att förmedla känslor genom sina ögon. Vi gratulerar det modiga och kreativt tekniska historieberättandet hos den vinnande fotografen och tackar honom för att han fått oss att drömma. 

Sven Nykvist Cinematography Award 2023 går till Jacob Møller för hans foto i Copenhagen Does Not Exist. 

Juryn som utser vinnaren av Sven Nykvist-priset är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

Priset togs emot av filmens samproducent, Lizette Jonjic.

FIPRESCI-priset

Årets kritikerpris, FIPRESCI-priset, går till Ellos Eatnu – Let the River Flow, av Ole Giæver. Priset delas ut av det internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i Nordic Competition.

Juryns motivering:
Berättelsen tar oss upp till den allra nordligaste delen av Europa där norsk nationalhistoria skrevs för runt 40 år sedan. Vad som utspelade sig där ökade medvetenheten i det norska samhället och ledde till uppvaknandet av det moderna Sápmi. Filmens starka och välbalanserade manus skildrar ett universellt problem som på ett imponerande sätt manifesteras av den skådespelardebuterande Ella Marie Hætta Isaksens rolltolkning av en ung Sápmi-kvinna. På ett mästerligt sätt förmedlar filmen det sorgmod som de hot om försvinnande kultur, identitetsförlust, språk och familjeband orsakade. 

Vinnaren av Fipresci Award 2023 är Ellos Eatnu – Let the River Flow, av Ole Giæver.


Årets jury bestod av: Beat Glur, filmkritiker, Schweiz, Britt Sørensen, filmkritiker, Norge, Teréz Vincze, filmkritiker, Ungern.

Priset togs emot av filmens samproducent, Lizette Jonjic.

Audience Dragon Award Best Nordic Film

Årets publikpris för bästa film i Nordic Competition går till Ellos Eatnu – Let the River Flow av Ole Giæver

Lea Glob

Dragon Award Best Nordic Documentary

Årets Dragon Award Best Nordic Documentary har tilldelats Lea Glob för filmen Apolonia, Apolonia. Presenting partner av priset på 250 000 kronor i tjänster är Edisen. 

Juryns motivering: 
Vinnaren är en mångbottnad film som tar oss djupt ned i huvudpersonens liv. Varje kreativt val i skapandet av den här filmen springer ur upplevelser ur verkliga livet som vi alla kan relatera till. Berättelsen handlar inte bara om rollfigurens kamp för att nå sina drömmar, den handlar också om resan dit. En berättelse om att inte ge upp, en berättelse om hopp och en underbart vacker film om kvinnlig vänskap. 

Dragon Award Best Nordic Documentary går till Apolonia, Apolonia, av Lea Glob. 


Årets jury bestod av Veton Nurkollari, konstnärlig ledare, Kosovo, Nahid Persson, regissör, Sverige, Morgane Dziurla-Petit, regissör, Frankrike. 

Marian Mathias

The Ingmar Bergman International Debut Award

Årets Ingmar Bergman International Debut Award tilldelades Runner av Marian Mathias

Ingmar Bergman International Debut Award delas ut i samarbete med Bergmanstiftelserna – vilka består av Stiftelsen Ingmar Bergman, Bergmangårdarna och Bergmancenter på Fårö.

Priset består av en vistelse på Bergmangårdarna på Fårö, deltagande i Bergmanveckan på Fårö och personligt besök på Bergmanarkivet i Stockholm.

Juryns motivering:

Vinnaren är en film med en tydlig vision, integritet och unik känsla för visuellt berättande. Med livets slut som utgångspunkt, lyckas filmen på samma gång vara en katalysator för början på nytt liv. Varje bildruta av det här minimalistiska mästerverket är en filmisk upplevelse, och varje rollfigur är omsorgsfullt utformad. Bakom den här filmen står en sann konstnär och ett underbart framtidslöfte. 

The Ingmar Bergman International Debut Award 2023 går till Runner, av Marian Mathias. 


Årets jury bestod av Gizem Erdogan, skådespelare, Sverige, Susanna Nicchiarelli, regissör, Italien, Kasia Syty, konstnärlig ledare, Sverige. 

Priset togs emot av Birgitta Sollenberg (bilden) och Sara Fohrman från Folkets Bio.

Dragon Award Best International Film

För femte gången delades Dragon Award Best International Film ut. Priset, som röstas fram av publiken, går i år till Den blå kaftanen av Maryam Touzani

Presenting partner för priset på 50 000 kronor är Göteborgs-Posten.

Hanna Högstedt

Draken Film Award

För andra året i rad tilldelas Draken Film Award en svensk kortfilm i festivalens program som utmärker sig i sin gestaltning, konstnärliga höjd eller genom att utmana och vidga berättandet i det korta formatet.

Motiveringen lyder:

Vinnaren är en avskalad och hantverksmässigt skicklig film om ett ofattbart trauma. Sorgen har många former, och flera generationer tvingas ofta bära de svarta hårda klot som lämnas kvar i själen efter förlusten av ett barn. Eftersörjare sätter på ett särpräglat och djupt poetiskt sätt ord på våra värsta rädslor. Tre härdade filmarbetare bröt ihop.

Draken Film Award 2023 går till Eftersörjare, av Hanna Högstedt

Priset består av 10 000 kronor och en onlinedistribution på Draken Film.

Vinnaren av Draken Film Award 2023 är Eftersörjare, av Hanna Högstedt. 

Juryn bestod av Christer Wahlberg, regissör, Lova Lilliemarck, producent, och Oscar Westerholm, filmkritiker. 

Mårten Nilsson

Mai Zetterling-stipendiet

Mai Zetterling-stipendiet gick till Mårten Nilsson.

Mai Zetterling-stipendiet delas ut av Konstnärsnämnden och innefattar 200 000 kr, stipendiet ges till en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm.

Priser som redan delats ut under festivalen

Nordic Honorary Dragon Award tilldelades Jan Troell som tog emot sitt pris den 27 januari under invigningsceremonin på Stora teatern. 

Startsladden, för årets bästa kortfilm, tilldelades Madden av Malin Ingrid Johansson. Priset är värt 350 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster. Årets Startsladden-jury bestod av Malin Nicadner, fotograf, Johanna Bernhardsson, regissör, Mathias Fjellström, producent och Ylva Olaison, skådespelare.

Publikens pris för bästa kortfilm i Startsladden gick till Jörgen Hyltes Svåger av Edvin Hallberg och Anton Hellström. Priset delades ut i på restaurang Folk på eftermiddagen den 29 januari.

Angelospriset, Svenska Kyrkans pris på 50 000 kronor, tilldelades Annika Fredriksson för Puss hej då.

Nordisk Film & TV Fond Prize gick till manusförfattaren Kenneth Karlstad för den norska tv-serien Kids in Crime. Priset delades ut under en prisceremoni för Göteborg Film Festivals TV Drama Vision på Valand den 1 februari.  

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen