46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Här är vinnarna på Göteborg Film Festival 2020

Barn vinner Dragon Award Best Nordic Film Barn, regisserad av Dag Johan Haugerud, vann på lördagskvällen Dragon Award Best Nordic Film. Prissumman på en miljon svenska kronor gör det till världens största filmpris. Presenting partner för tävlingen är Volvo Car Group som tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad finansierar priset. Juryns motivering:Barn av Dag Johan […]

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023
Foto: Camilla Lindberg

Barn vinner Dragon Award Best Nordic Film

Barn, regisserad av Dag Johan Haugerud, vann på lördagskvällen Dragon Award Best Nordic Film.

Prissumman på en miljon svenska kronor gör det till världens största filmpris. Presenting partner för tävlingen är Volvo Car Group som tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad finansierar priset.

Juryns motivering:
Barn av Dag Johan Haugerud är en film där rollfigurerna hittar en väg att prata med varandra och i vilken språket är vackert utvecklat. Det är en inspirerande reflektion ur vuxenvärlden perspektiv, som ställer frågor om barndomens oskyldighet på ett fängslande sätt och det är en film där mänskliga relationer porträtteras med djup känslighet och subtilitet.

Årets jury bestod av Mia Hansen-Løve, regissör, Yonfan, regissör, Sofia Norlin, regissör och Marianne Slot, producent.

Foto: Sofia Sabel, Ola Kjelbye, Svante Örnberg

Dragon Award Best Acting

För andra året delar Göteborg Film Festival ut sitt skådespelarpris. Priset är könsneutralt och alla skådespelare i filmerna som ingår i Nordic Competition är nominerade.

Dragon Award Best Acting går till Henriette Steenstrup för rollen som Liv i Barn.

Juryns motivering:
Efter en lång och intensiv diskussion beslutade juryn att ge utmärkelsen till en skådespelerska vars återhållsamma och intelligenta tolkning imponerade på dem, likaså hur hon lyckades göra sin närvaro så kraftfull, även när hennes karaktär precis som hennes skådespeleri alltid var så sansat.

Juryn som utser vinnaren av Dragon Award Best Acting är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

Foto: Sofia Sabel, Ola Kjelbye, Svante Örnberg

FIPRESCI-priset

Årets kritikerpris, FIPRESCI-priset, går till Henrik Schyffert och filmen Spring Uje spring. Priset delas ut av det internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i Nordic Competition.

Juryns motivering:
Samtliga filmer i årets Nordic competition handlar om oundvikliga förändringar och övergångar i livet – förändringar som infaller då du minst anar det.

I just den här filmen fick vi se vi en berättelse i vilken fiktionen tar hjälp av verkligheten och genom humor tar oss med på en resa välsignad med kreativitet och livslust.

På ett subtilt sätt avslöjar den individens inre kamp och hans rädsla för det som komma skall. Filmen skapar empati utan att bli överdrivet sentimental och introducerar en spännande ny röst för samtida skandinavisk film.

Årets jury bestod av: Esin Kücüktepepinar, filmkritiker, Turkiet, Kalle Kinnunen, filmkritiker, Finland och Andrea Bosco, filmkritiker, Italien.

Foto: Sofia Sabel, Ola Kjelbye, Svante Örnberg

Sven Nykvist Cinematography Award

Sven Nykvist-priset, som delas ut till en filmfotograf, går i år till Marius Matzow Gulbrandsen för filmfotot i Disco

Motiveringen lyder:
Priset går till fotografen för en film där vi gillade att både han och regissören letade efter något under ytan – en annan horisont, en annan skönhet i en värld där religiös fanatism och det värsta ur tv-kulturen kombineras för att alienera ungdomar. Det finns en strävan efter grace som fotografen lyckades fånga på ett känsligt och ömt sätt.

Juryn som utser vinnaren av Sven Nykvist-priset är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

Foto: Sofia Sabel, Ola Kjelbye, Svante Örnberg

Audience Dragon Award Best Nordic Film

Årets publikpris för bästa nordiska långfilm går till Spring Uje spring av Henrik Schyffert.

Foto: Sofia Sabel, Ola Kjelbye, Svante Örnberg

Dragon Award Best Nordic Documentary

Årets Dragon Award Best Nordic Documentary har tilldelats Jussi Rastas och Jenni Kivistö för filmen Colombia in My Arms. Presenting partner av priset på 250 000 kr i tjänster är Chimney.

Motiveringen lyder:
Detta pris ges för regissörernas nyfikenhet i deras observationer av extremt skilda och ytterst motsatta grupper, vilket resulterar i ett polyfoniskt porträtt av ett land där freden inte verkar välkommen. Med fingertoppskänsla i foto och klippning dyker vi ner i de olika verkligheterna och får uppleva den skarpa politiska kontrast som råder mellan de rurala och urbana miljöerna – och med det den förknippade fattigdomen och lyxen. Den här filmen är inte bara ett intimt porträtt av ett land, den får oss att reflektera över kolonialism och post-kolonialism, kapitalism och antikapitalism och vad som driver mänskligheten framåt.

Årets jury bestod av Mania Akbari, konstnär och regissör, Knutte Wester, konstnär och regissör och Eliza Capai, regissör.

Juryn valde också att ge ett särskilt omnämnande till Kuessipan av Myriam Verreault.
En film som inte bara introducerade oss till en värld sällan skådad på vita duken, men som gjorde det med en sådan mänsklighet, glädje och styrka av dess oförglömliga karaktärer.

Från filmen Workforce.

The Ingmar Bergman International Debut Award

Årets Ingmar Bergman International Debut Award har tilldelats Workforce av David Zonana.
Ingmar Bergman International Debut Award delas ut i samarbete med Bergmanstiftelserna – vilka består av Stiftelsen Ingmar Bergman, Bergmangårdarna och Bergmancenter på Fårö.

Priset består av en vistelse på Bergmangårdarna på Fårö och personligt besök på Bergmanarkivet i Stockholm.

Motiveringen lyder:
Juryn för The Ingmar Bergman International Debut Award var helt överens om sitt val av en vinnare. Denna filmregissör visar på absolut behärskning av konstformen och utnyttjar de mest grundläggande element av filmmediet till sin fulla potential. Från första bild greps vi av det flytande berättandet och det subtila fotot, som tillsammans skapar en oemotståndlig spänning hela vägen till ett slut som står emot enkel moralisering. Det är med samma förväntan som vi ser fram emot denna filmskapares framtida arbete.

Årets jury bestod av Jenna Bass, regissör, Esben Smed, skådespelare och Jannike Åhlund, ordförande för Bergman Center.

Från filmen And the Birds Rained Down.

Dragon Award Best International Film

För tredje gången i ordningen delades Dragon Award Best International Film ut. Priset som röstas fram av publiken går i år till And the Birds Rained Down av Louise Archambault.

Presenting partner för priset på 50 000 kronor är Göteborgs-Posten.

Priser som redan delats ut under festivalen

Nordic Honorary Dragon Award tilldelades skådespelaren Stellan Skarsgård som tog emot sitt pris vid festivalens invigning den 24 januari på biograf Draken.

Startsladden, för årets bästa kortfilm, tilldelades Daddy´s Girl av Julia Lindström vid Startsladdenvisningen den 26 januari. Priset är värt 350 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster.

Publikens pris för bästa kortfilm gick till Index av Nicolas Kolovos. Priset delades ut på Festivalarenan efter Startsladdenvisningen den 26 januari.

Angelospriset, Svenska Kyrkans pris på 50 000 kronor, tilldelades Martin Von Krogh för Cinema Pameer på Biopalatset den 30 januari.

Mai Zetterling-stipendiet på 200 000 kronor tilldelades Niki Lindroth von Bahr vid festivalens invigning den 24 januari på biograf Draken.

Nordisk Film & TV Fond Prize på 200 000 norska kronor tilldelades manusförfattaren Sara Johnsen med den norska dramaserien 22 July.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen