47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Här är vinnarna på Göteborg Film Festival 2021

Tigrar, regisserad av Ronnie Sandahl, tog hem årets Dragon Award Best Nordic Film.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Tigrar vinner Dragon Award Best Nordic Film

Tigrar, regisserad av Ronnie Sandahl, vann på söndagskvällen Dragon Award Best Nordic Film.

Prissumman för Dragon Award Best Nordic Film är på 400 000 svenska kronor. Priset delas ut i samarbete med Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad.

– Tack juryn, tack alla som jobbar med Göteborg Film Festival för en enastående upplaga trots pandemin. Den här märkliga vintern har vi redan vunnit några priser med Tigrar, men det här priset känns som en annan nivå faktiskt. Inte bara för att det är Nordens i särklass tyngsta filmpris, inte bara för att startfältet var starkare än kanske någonsin tidigare, utan också för att Göteborg Film Festival är min hemmaplan. Det var här jag för exakt tio år sedan i januari 2011 hade premiär för min allra första kortfilm. Den var tio minuter lång och jag föreställer mig att det var ungefär lika många som brydde sig om den. Men det var ett stort ögonblick och för varje film har mitt liv förändrats ganska mycket sen dess, men det är som Göteborg Film Festival blivit en konstant. Det är en plats jag mäter mina filmer emot och en plats jag längtar till när det är som svårast på set, säger Ronnie Sandahl, regissör till Tigrar och vinnare av Dragon Award Best Nordic Film.

Juryns motivering:
Många av filmerna i årets Nordic Competition befolkades av rollfigurer med en önskan att bli den bästa versionen av sig själva, i sin jakt på framgång. Den vinnande filmen ger oss en sällsynt inblick i en värld som många vill ha tillträde till, men i vilken endast några få släpps in. Vi valde att ge priset till den film som fick oss att känna för, och heja på, huvudpersonen i varenda situation, oavsett om det gällde jakten på en dröm eller valet att ge upp den, för att överleva och kunna bli lycklig.

Årets jury bestod av Anna-Maria Kantarius, producent (Sverige), Daniel Josef Borgman, regissör (New Zealand/Danmark), Max Malka, producent (Finland).

Se Ronnie Sandahls tacktal här

Erik Enge

Dragon Award Best Acting

För tredje året delar Göteborg Film Festival ut sitt skådespelarpris. Priset är könsneutralt och alla skådespelare i filmerna som ingår i Nordic Competition är nominerade.

Dragon Award Best Acting går till Erik Enge för rollen som Martin i Tigrar.

Juryns motivering:
Med sin subtila och nyanserade prestation – först lågmäld och sedan förkrossande intensiv – och med en fysik som förebådar rollfigurens bräcklighet från filmens allra första ruta, lyckas den här unga skådespelaren vara samtidigt både kraftfull och skör. Hen bär denna täta och intensiva berättelse på sina späda skuldror, och levererar en, för sin ålder, kraftfull och hjärtskärande insats. Vi, medlemmar i juryn, var helt enhälliga runt det här årets pristagare och vi är väldigt glada att ge årets Dragon Award Best Acting till Erik Enge, för rollen som Martin i filmen Tigrar.

Juryn som utser vinnaren av Dragon Award Best Acting är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

Se Erik Enges tacktal här

Ninja Thyberg

FIPRESCI-priset

Årets kritikerpris, FIPRESCI-priset, går till Ninja Thyberg för filmen Pleasure. Priset delas ut av det internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i Nordic Competition.

Juryns motivering:
FIPRESCI-juryn för den 44:e Göteborg Film Festival ger sitt pris till en osminkad, modig och utmanande dokumentärliknande nedstigning i Los Angeles porrindustri, i vilken debutanten Sofia Kappel utför en mästerlig bragd. Fiprescipriset 2021 går till Pleasure, av Ninja Thyberg

Årets jury bestod av: Lukas Jirsa, filmkritiker, Tjeckien, Hamed Soleimanzadeh, filmkritiker, Iran och Cédric Succivalli, filmkritiker, Frankrike.

Se Ninja Thybergs tacktal här

Linda Wassberg

Sven Nykvist Cinematography Award

Sven Nykvist-priset, som delas ut till en filmfotograf, går i år till Linda Wassberg för filmfotot i Tove.

Motiveringen lyder:
För den elektriska kontakten mellan filmfotografen och skådespelarna, som skapas genom kameralinsen. För valet att våga när andra skulle valt den säkra vägen. För bilderna som stannar kvar hos oss. För modet att kliva in i en legends värld, utrustad med nyfikenhet. Vi, juryns medlemmar, känner kärleken som har investerats i varenda bildruta. Priset går till Linda Wassberg för Tove.

Priset delas ut i samarbete med Stiftelsen Sven Nykvists Filmfotograffond.

Juryn som utser vinnaren av Sven Nykvist-priset är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

Se Linda Wassbergs tacktal här

Thomas Vinterberg

Audience Dragon Award Best Nordic Film

Årets publikpris för bästa nordiska långfilm går till En runda till av Thomas Vinterberg.

Se Thomas Vinterbergs tacktal här

Jonas Poher Rasmussen

Dragon Award Best Nordic Documentary

Årets Dragon Award Best Nordic Documentary har tilldelats Jonas Poher Rasmussen för filmen Flee. Presenting partner av priset på 250 000 kr i tjänster är Chimney.

Motiveringen lyder:
Genom ett unikt och vackert sammansatt historieberättande, ger oss den här filmen på ett överraskande sätt nya perspektiv på det här omdiskuterade ämnet. Det genomtänkta valet av formspråk får oss att reflektera över rollfigurens svåra resa, och gör att vi lyckas relatera till den inre upplevelse som en person som tvingas fly från sitt hem och dölja sitt förflutna, och delar av sin personlighet, genomgår. När det förflutna ekar i det nuvarande och känslomässiga ärr formar både beteende och framtida förhållanden. Den här filmen gör intryck och berikar oss så att vi bättre kan förstå människorna omkring oss.

Årets jury bestod av Jussi Rastas, regissör (Finland), Ellen Fiske, regissör (Sverige) och Zaradash Ahmed, regissör (Norge).

Se Jonas Poher Rasmussens tacktal här

Li Dongmei

The Ingmar Bergman International Debut Award

Årets Ingmar Bergman International Debut Award har tilldelats Mama av Li Dongmei.

Ingmar Bergman International Debut Award delas ut i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman, Bergmangårdarna och Bergmancenter på Fårö.

Priset består av en vistelse på Bergmangårdarna på Fårö och personligt besök på Bergmanarkivet i Stockholm.

Motiveringen lyder:
I en tid som är besatt av ”content” – innehåll – påminner den här filmen oss om att sann konst inte kan reduceras till sitt ämne. Genom att den använder alla filmmediets instrument i full utsträckning blir det här äkta film – vars innehåll skulle vara omöjligt att överföra till någon annan konstform. Den legendariska filmkritikern André Bazin skiljde mellan filmer som tror på bilden och filmer som tror på verkligheten. Det är sällsynt att en film til synes kan göra bägge, och genom utsökt fotografi och användande av ljud lyckas bjuda in åskådaren till verkligheten som om den upplevdes för allra första gången. Det här är ett sådant exempel. Med självklar mästerlighet och minimalistiskt mod, blottlägger regissören en inre känslomäsig sanning, bjuder in oss alla att dela den – känslomässigt, intellektuellt, till och med intuitivt. Åskådaren kastas in i en uppslukande, sensuell och meditativ upplevelse – inte ens filmkonsten själv skulle kunna hoppats på bättre. The Ingmar Bergman International Debut Award 2021 går till Mama av Li Dongmei.

Årets jury bestod av Ruth Vega Fernandez, skådespelare, Ísold Uggadóttir, regissör och Jan Holmberg, VD för Stiftelsen Ingmar Bergman.

Se Li Dongmeis tacktal här

Jasmila Zbanic

Dragon Award Best International Film

För fjärde gången i ordningen delades Dragon Award Best International Film ut. Priset som röstas fram av publiken går i år till Quo Vadis, Aida? av Jasmila Zbanic.

Presenting partner för priset på 50 000 kronor är Göteborgs-Posten.

Se Jamila Zbanics tacktal här

Ruben Östlund

Priser som redan delats ut under festivalen

Nordic Honorary Dragon Award tilldelades Ruben Östlund som tog emot sitt pris den 4 februari vid ett Directors Talk på biograf Draken.

Startsladden, för årets bästa kortfilm, tilldelades The Expected av Carolina Sandvik. Priset är värt 350 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster.

Angelospriset, Svenska Kyrkans pris på 50 000 kronor, tilldelades Magnus von Horn för Sweat.

Nordisk Film & TV Fond Prize på 200 000 norska kronor tilldelades manusförfattaren Maja Jul Larsen med den danska dramaserien Vargen kommer.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen