48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Hyllat vertikalt filmprojekt visas under festivalen

– Genom det vridna formatet och de färgstarka experimentella filmerna ifrågasätter Vertical Cinema grunderna i hur en film kan se ut. Det är en storslagen visuell upplevelse.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

I samarbete med Svenska kyrkan presenterar Göteborg Film Festival det internationellt hyllade Vertical Cinema-projektet för första gången i Norden. Mitt i Masthuggskyrkan står bioduken på högkant och låter bilderna ta plats på ett sätt som är otänkbart i en biosalong. En spektakulär och helt unik filmupplevelse.

Sedan över hundra år har filmbilden på biografer och i tv-apparater varit horisontell. Vertical Cinema-projektet ändrar på allt detta. Under Göteborg Film Festival visas nio filmer från några av de senaste årens mest spännande videokonstnärer på en specialbyggd projektor som lutar filmen i 90 grader. Den vridna bilden möjliggör en storslagenhet som tornar upp sig för åskådaren och utmanar våra invanda föreställningar om vad en biograf och en filmbild är och kan vara i framtiden.

– Genom det vridna formatet och de färgstarka experimentella filmerna ifrågasätter Vertical Cinema grunderna i hur en film kan se ut. Det är en storslagen visuell upplevelse där filmerna kan ses som ett förebud om framtidens biografkultur, en avantgardistisk altarmålning eller världens största och snyggaste Instastory, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

– Det är en stor glädje för Svenska kyrkan att få vara värd för en ny filmupplevelse. Kyrkorummet passar utmärkt för den här typen av filmformat. Det är också glädjande att se ett format som tillvaratar bilden och inte bara bygger på dialog, utan att bildens betydelse lyfts fram. Vi tror att detta, både med rummet och formatet, fördjupar filmupplevelsen, säger Mikael Ringlander, präst och projektledare för kultursamverkan i Svenska Kyrkan.

Till Vertical Cinema i programmet.

Ett stort tack till UPS som hjälper oss med transporten av denna något otympliga duk.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen