48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Jonas Holmberg slutar som konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival

"Jag har älskat att arbeta som konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival, och är tacksam över att ha fått vara verksam i en organisation som står i filmkonstens och publikens tjänst."

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Efter tio år som konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival blir 2024 års festival den sista för Jonas Holmberg. Festivalens styrelse inleder nu arbetet med att rekrytera Göteborg Film Festivals nästa konstnärliga ledare.

– Jag har älskat att arbeta som konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival, och är tacksam över att ha fått vara verksam i en organisation som står i filmkonstens och publikens tjänst. När jag tillträdde ville jag utveckla verksamheten, och jag är väldigt stolt över vad vi har uppnått. Särskilt glad är jag över det demokratiska värdet i att publiken både har växt och breddats, och att vi har visat vilka konstnärliga och publika möjligheter som finns i skärningspunkten mellan den fysiska och den digitala filmkulturen, säger Jonas Holmberg.

Jonas Holmberg utsågs till konstnärlig ledare 2014 då han efterträdde Marit Kapla. Under dessa tio år har Göteborg Film Festival bland annat blivit en hybridfestival med en digital salong, stärkt sin position i den internationella filmbranschen och etablerat Draken Film som Sveriges ledande streamingtjänst för kvalitetsfilm.

– Det har varit ett svårt beslut, men nästa festival blir min tionde som konstnärlig ledare. Just nu är det också ett bra tillfälle att ta ett steg åt sidan. Vi har tagit oss igenom pandemin, och både Göteborg Film Festival och Draken Film mår bra. Jag kommer att lämna kollegor som jag beundrar och lärt mig mycket av, men innan dess ska vi göra en sista festival tillsammans. Vi arbetar nu intensivt med att forma den 47:e Göteborg Film Festival till något fantastiskt, säger Jonas Holmberg.

Göteborg Film Festival är Nordens största filmfestival med 270 000 besök årligen och med närmare 2 000 ackrediterade besökare. Den 47:e Göteborg Film Festival hålls den 26 januari till 4 februari.

– Jonas Holmberg har varit konstnärlig ledare under en tid som präglats av utmaningar; att nå publiken i en föränderlig tid, väcka intresse och vara relevant. Den filmfestival som Jonas lämnar nästa vår har gjort utmaningar till möjligheter, det har till och med varit Göteborg Film Festivals mest dynamiska period. Att filmälskare i hela landet nu kan ta del av festivalen digitalt och att Göteborg Film Festival var den första i världen med ett helt jämställt filmprogram är några exempel på det. Jonas har initierat ett idédrivet arbete med tematiska fokussatsningar som präglat festivalens konstnärliga uttryck och genom programsamarbeten med framstående filmkonstnärer har han gett Göteborg Film Festival relevans, konstnärlig höjd och publikens stora gillande, säger Carina Lindberg Glavå, styrelseordförande, Göteborg Film Festival.
 
Göteborg Film Festivals styrelse inleder nu arbetet med att rekrytera Göteborg Film Festivals nästa konstnärliga ledare.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen