48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Juliette Binoche kommer till Göteborg Film Festival 2018

– Som en av vår tids mest inflytelserika skådespelare har Juliette Binoche gjort en lång rad ikoniska rolltolkningar som format den moderna europeiska filmhistorien.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Göteborg Film Festival presenterar stolt 2018 års mottagare av Honorary Dragon Award: Juliette Binoche. Skådespelaren besöker Göteborg Film Festival för att ta emot hederspriset samt ge en Master class. Binoche har även bidragit till festivalens Bergmanjubileum med att välja Scener ur ett äktenskap till en retrospektiv.

Med roller i Varats olidliga lätthet, Den engelska patienten, Frihet – den blå filmen och De älskande vid Pont-Neuf tog hon tidigt plats som en av de allra främsta. Nu med omkring 70 filmroller bakom sig är Juliette Binoche en av vår tids största skådespelare.

– Först och främst vill jag tacka Göteborg Film Festival för det här hederspriset! Jag tar det som en blinkning, en klapp på axeln eller rentav som en kram! Det är nästan så jag vill säga att jag hoppas att priset inte är alltför allvarligt menat. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad som får arbeta med det jag gör, att jag fortfarande har lyckan att känna samma passion för mitt yrke men också att jag får känna att jag har mycket kvar att lära, säger Juliette Binoche.

– Som en av vår tids mest inflytelserika skådespelare har Juliette Binoche gjort en lång rad ikoniska rolltolkningar som format den moderna europeiska filmhistorien. Hon har en unik förmåga att med små gester antyda djupt kända passioner och sorger, och har i en rad oförglömliga filmer utforskat den romantiska melankolins poetiska spännvidd. Samtidigt är hon en mångsidig skådespelare som gjutit liv i en mångfald av dramatiska, komiska och tragiska stilar, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Ett av de tematiska fokusen vid årets Göteborg Film Festival är hundraårsfirandet av Ingmar Bergman. Det späckade programmet innehåller en lång rad programpunkter, bland annat en retrospektiv utvald av internationella regissörer och filmkonstnärer. Juliette Binoche medverkar även här och har valt ut Scener ur ett äktenskap.

– Intelligensen, känsligheten och ärligheten som skildras i den filmen överväldigar mig. Det känns som Bergman genom sitt skrivande kunde uttrycka både sina ljusa och mörka sidor. Humor kan få dig att hantera det allra värsta och kan visa dig att livet inte är en rak linje utan motsägelsefullt, fantastiskt, galet, roligt, skruvat och fullt av olika vägar och uttryck. Liv Ullmann och Erland Josephson är exceptionella människor och skådespelare och det de gestaltar tillsammans är en gåva till mänskligheten, säger Juliette Binoche.

Juliette Binoche besöker Göteborg Film Festival 2-4 februari och kommer att motta hederspriset på Dragon Award-galan den 3 februari. Festivalen kommer även att visa en retrospektiv på ett urval filmer ur Juliette Binoches filmografi.

Som tidigare informerats kommer Alicia Vikander ta emot festivalens nordiska hederspris, Nordic Honorary Award.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen