48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

Kritiker recenserar filmer utan att se dem

Vi lät ordföranden i det spanska filmkritikerförbundet recensera fem filmer han inte sett.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Dokumentären Searching for Oscar skildrar vardagen för Oscar Peyrou, ordföranden i det spanska filmkritikerförbundet. Han är halvblind och gör allt han kan för att slippa se på film. Istället har han utarbetat en egen metod för att bedöma filmer utifrån deras affischer. Vi lät honom därför recensera fem festivalfilmer som han aldrig har sett.

Text: Erik Eje Almqvist
Översättning: Carla Orrego Veliz och Alejandra Cerda

The House That Jack Built
Danmark
Regi: Lars von Trier
Skådespelare: Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman, Sofie Gråbøl
Oscar Peyrous recension: ”Jag är vanligtvis inte så förtjust i von Trier. Han är väl OK, men inget geni som Bergman eller Haneke. Alltför mycket med von Trier handlar om marknadsföring, vilket även den här affischen antyder. Med det sagt är det här en film som vill vara nyskapande och originell. Den fokuserar på mördarens list och intelligens, snarare än hans brott. Som om kameran var placerad i hans hjärna.”
Oscars betyg: 3,5

Woman at War
Island
Regi: Benedikt Erlingsson
Skådespelare: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada
Oscar Peyrous recension: ”Att döma av de svaga färgerna på affischen är det här en eko-film. Jag tror inte att den är särskilt intressant. Bara ännu en inlaga i kampen mot miljöförstöringen.”
Oscars betyg: 2

Black is Beltza
Spanien
Regi: Fermín Muguruza
Skådespelare: Ramón Agirre, Sergio Arau, Ramón Barea
Oscars recension: ”Affischens tjocka ram antyder att det här är en samhällskritisk film om sociala orättvisor. Det är ingen subtil eller konstnärlig film. Snarare är den regissörens medel för att åstadkomma samhällelig förändring. Och det är verkligen inget fel med det. Gissningsvis har det något med rasmotsättningar i USA att göra.”
Oscars betyg: 3

Eld & lågor
Sverige
Regi: Måns Mårlind, Björn Stein
Skådespelare: Edvin Endre, Pernilla August, Sergej Onopko, Zara Larsson
Oscar Peyrous recension: ”En svensk film som är mycket välgjord. Fotografiet är briljant och manuset är oförutsägbart, fullt av intressanta sidospår. Berättelsen öppnar upp sig gradvis, som ett träds grenverk. Den originella färgsättningen för tankarna till en barnfilm, men det här är något helt annat. En film som bryter med rådande konventioner.”
Oscars betyg: 3

Our Time
Mexiko
Regi: Carlos Reygadas
Skådespelare: Carlos Reygadas, Natalia López, Phil Burgers
Oscar Peyrous recension: ”Den röda tjuren antyder att det här är en film om stora känslor. Publiken slipper melodramatiska överdrifter men bjuds på pittoreska miljöbilder. Den är ganska konventionellt berättad. Personligen tycker jag att det verkar ointressant. Handlingen kretsar kring vardagliga problem och visar verkligheten som en dikotomi mellan vad man är och vad andra förväntar sig att man ska vara.”
Oscars betyg: 2

Dokumentären om Oscar Peyrou, Searching for Oscar, visas i dag tisdag 29/1, fredag 1/2 och lördag 2/2. Festivalens redaktör Olle Agebro älskar filmen. Oscar Peyrou har en annan åsikt: ”Jag tycker inte om den. Jag är mycket gladare i verkligheten, och den går för långsamt. Men affischen med många bilder på mitt ansikte är väldigt bra.”

Missa inte heller seminariet om filmkritik på Festivalarenan onsdag 30/1.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen